Pentru mine, fiecare lună a anului are ceva aparte, o anumită atmosferă, un lucru semnificativ care să-mi amintească de ea. În afară de aprilie. Niciodată nu am putut asocia cu ceva această lună, mereu am zis despre ea că „fuse și se duse”. Totuși, în 2024, Prier ne va prii într-adevăr în lumea teatrală, oferindu-ne două premiere mult așteptate și, per total, spectacole emoționante, care merită văzute.

  1. Chicago The Musical – 6&7 aprilie, Circul Metropolitan București

Dacă ar fi după mine, am muta Broadway-ul în București și am avea măcar o dată pe săptămână un musical de care să ne bucurăm. Până acolo e drum lung, dar încet-încet publicul nostru primește din ce în ce mai multe spectacole de acest gen, iar „Chicago” este exact performance-ul care să îți ofere energie pentru toată săptămâna și să aducă experiența americană mai aproape de tine. Totuși, știm cu toții cât de molipsitoare pot fi cântecele din acest musical (pentru mine mai ales Cell Block Tango), deci să nu dați vina pe actori atunci când nu vi le veți mai putea scoate din cap!

Foto: Instagram/chicago_musical_ro
  1. Balena – 7 aprilie, Teatrul Metropolis

Deși au trecut recent Premiile Oscar din 2024, iar subiectul încă este unul fierbinte printre cinefili, nu este un moment prost să ne amintim nici de ediția anului 2023, mai exact de unul dintre filmele pentru care mulți am sperat la cât mai multe trofee câștigate, The Whale. Iar dacă Charlie te-a emoționat, ți-a amintit cât de frumoși sunt oamenii și te-a învățat ce este iertarea, acum ai ocazia să retrăiești aceste momente sub altă formă, cea teatrală. Răspunzând la întrebarea „Tu ce ai face dacă ai mai avea o săptămână de trăit?”, ți se revelează o poveste nu despre moarte, ci despre cât de minunată e viața.

Foto: www.teatrulmetropolis.ro
  1. Super Fragil – 9 aprilie, Teatrul Excelsior

Când eram mică abia așteptam să fiu mare, iar acum mă sperie viața de adult și îmi doresc să pot fi copil din nou. Aceasta nu este doar o experiență universală pe care știu că ai trăit-o și tu, ci și subiectul spectacolului semnat de Andrea Gavriliu, care marchează printr-un limbaj coregrafic maturizarea și toate micile obstacole care vin la pachet cu „îmbătrânirea”. Despre adolescenți, pentru adolescenți, cu multă emoție și sinceritate. 

Foto: www.teatrul-excelsior.ro
  1. Hedda Gabler – 13 aprilie, Teatrul Național București

În ultima vreme se pare că publicul a redescoperit faptul că este cool să mergi la TNB, judecând după vânzările în timp record de bilete de la majoritatea spectacolelor. Eu cu siguranță îmi voi pune 5 alarme în ziua în care voi putea să-mi asigur locul la una din marile premiere ale anului, Hedda Gabler. Combinația între una dintre cele mai reprezentative piese ale dramaturgiei secolului al XIX-lea și o figură de seamă a teatrului contemporan, regizorul german Thomas Ostermeier, pare rețeta succesului: este suficientă cât să stârnească interesul și să merite o luptă de tip „Hunger Games” pentru bilete. 

Foto: Instagram / tnb.ro
  1. Caracatița – 13&27 aprilie, Teatrul Masca

Al doilea nume de animal maritim trecut pe această listă; pare că, fără să vreau, am alcătuit un fel de temă secundară acestui articol. De asemenea, va mai trebui să cresc vreo 2-3 ani până să încetez a mai recomanda în mare parte doar povești despre adolescenți și cum se raportează ei la vârsta supranumită „cea mai frumoasă perioadă a vieții”. Totuși, Caracatița este și spectacolul la care poți să mergi cu mama ta, ca să o ajuți să înțeleagă că nu există ceva precum „copil problemă” și să descoperiți, poate puțin șocați, că sunteți mai asemănători decât ați crede, în ciuda distanței dintre generații.

www.masca.ro