Tatuajele încep să facă parte din viața noastră din ce în ce mai mult. O statistică realizată de Institutul Indian de Dermatologie (Tattoos: Demographics, Motivations, and Regret in Dermatology Patients, 2022) arată că ele au început să devină din ce în ce mai populare și mai comune pentru generațiile actuale. De foarte multe ori, atât în istoria tatuajelor, cât și în ziua de astăzi, unul dintre motivele pentru care oamenii merg la tatuat este pentru a sărbători un moment care le-a marcat existența. Pe lângă acesta, oamenii au mai invocat și explicații precum exprimarea sinelui sau înfrumusețarea corpului. Modul în care ne facem tatuajele poate să difere. Dintr-un total de 302 respondenți la studiul lansat de Institut, 70% au apelat la un tattoo artist profesionist, în timp ce aproximativ 30% au apelat la amatori sau la propriile skilluri de a tatua.
A fost și cazul Dariei Cojocar. Este handpoke tattoo artist (n.r modalitate de a realiza tatuaje manual, fără ajutorul unei mașini de tatuat; mâna artistului ia locul mașinii de tatuat și împinge manual acul cu tuș în piele), în București. Are 23 de ani, iar de aproape 5 ani a început să lucreze în lumea tatuajelor: „Am încercat câteva tatuaje mici pe mine și pe iubitul meu undeva în jur de 17 ani, dar am început să tatuez din ce în ce mai mult și mai serios abia pe la 18-19 ani, când am avut primii clienți plătitori. De atunci am început și numărătoarea oficială a anilor de tatuat.”
Pe vremea când tatuajele au început să-i contureze cariera, Daria era studentă la Arte și își dorea o carieră în zona de ilustrație sau design grafic, însă relaxarea pe care o simțea atunci când tatua a condus-o spre dorința de a face carieră din pasiunea ei: „Inițial am început din dorința de a-mi face mie tatuaje, îmi plăcea mult să le fac și având o pasiune pentru artă/desen/gravură, mi-a fost ușor să prind tehnica. Apoi a crescut interesul printre prietenii mei, am făcut câteva tatuaje și pe ei, au început să îmi ceară mai des, iar din vorbă în vorbă am început să am clienți din ce în ce mai des.” Printre preferatele Dariei, se află „cam orice tatuaj care implică un obiect și o față lipită peste.”
Foto: Daria Cojocar
Semnificația pe care tatuajele o poartă diferă de la o persoană la alta. Am povestit cu Ruxi, Ana și Elena, trei tinere trecute deja prin experiența tatuajelor, despre însemnătatea tatuajelor în viața lor.
Ce înseamnă pentru tineri tatuajele?
Ruxi și-a ales desenul în funcție de personalitatea ei: „Reflectă pur și simplu zodia mea, care mereu mi s-a potrivit cu personalitatea la perfecție.”
Ana a ales să ne vorbească despre însemnătatea celui de-al doilea tatuaj. Pentru Ana, tatuajele sunt o modalitate de a se conecta cu familia și cu timpul: „Tatuajul conține cuvintele „cu drag”, în scrisul de mână al bunicii mele, și e felul meu de a o simți aproape pe bunica mea toată viața. nu a fost corelat musai de un moment, ci mai degrabă de realizarea că am crescut și, odată cu asta, persoanele care m-au crescut au îmbătrânit. Neîntâmplător, am ales să îmi fac acest tatuaj pe mâna dreaptă, pentru a avea un reminder constant că toate lucrurile pe care le fac în viață trebuie făcute cu drag.”
Pentru Elena, tatuajele par să-i evidențieze cel mai bine latura artistică: „Pentru mine tatuajele sunt o formă de auto-exprimare prin artă. Îmi place să desenez și să pictez, iar faptul că îmi pot folosi propriul corp pentru a-mi arăta latura artistică mi se pare wholesome. De asemenea, fiecare tatuaj pe care îl am este unic, pentru că mereu am încercat să vin eu cu esența, să îi explic artistului exact la ce m-am gândit și ce înseamnă pentru mine schița respectivă, iar ea și-a făcut magia de fiecare dată. Vreau sa fiu a walking canva. Nu regret nicio secundă, mă simt conectată 100% cu toate tatuajele mele și simt că mă reprezintă, pentru că fiecare dintre ele are un meaning personal.”
Spre deosebire de majoritatea persoanelor care găsesc o însemnătate doar pentru tatuaj, Elena a acordat importanță și părții corpului pe care a tatuat-o, după cum ea însăși povestește: „Am început să acord un meaning fiecărei părți a corpului pe care mi-o tatuez, de exemplu, pe piciorul stâng îmi fac tatuaje legate de mitologie, care mă pasionează foarte mult. Piciorul drept îl păstrez pentru simboluri legate de lucruri sau evenimente care m-au marcat sau m-au schimbat într-un anumit mod.
Un tatuaj important pentru mine este al treilea pe care mi l-am făcut, cu un palmier. Dar nu orice palmier, ci unul din fața unui complex în care am fost cazată într-un proiect Erasmus, in Spania. Este pe piciorul cu evenimente care m-au marcat, pentru că proiectul ăla a însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine, pot spune că m-a schimbat, în cel mai bun sens posibil.”
Având în vedere diversitatea semnificațiilor unui tatuaj, am încercat să aflăm o părere de la Daria, din perspectiva de tattoo artist: „Pentru mine tatuajele sunt principal un ornament pentru piele, așa cum ne accesorizăm cu bijuterii, cum ne punem tablouri și alte obiecte în apartament pentru a înfrumuseța și personaliza lucrurile. Nu consider că trebuie neapărat să aibă o poveste super complicată sau o însemnătate foarte profundă, dacă este un model pe care îl consideri frumos și care te face fericit, go get it. Dar pot și să fie personale și meaningful și pot fi niște amintiri minunate.”
Cum vede familia tatuajele?
Deși pentru multe persoane decizia de a avea un tatuaj se ia după multe ore de frământări care se încheie cu entuziasm, familia are întotdeauna un cuvânt de spus. Expresia „My body, my choice” nu prea pare să-i convingă pe membrii familiei. Din experiența Dariei de tattoo artist, aflăm că de multe ori, clienții vin la tatuat fără ca familia să știe: „De multe ori caut împreună cu clienții locuri cât mai ascunse unde să își poată realiza un tatuaj fără să își facă griji legat de ce ar spune familia. Sper mult ca în timp să fie o deschidere mai mare și ca membrii familiei să nu mai fie atât de critici în legătură cu tatuajele.”
Deși generațiile tinere văd tatuajele ca pe ceva comun, în familiile din România există și părinți care s-au adaptat deja la tendințele societății actuale. Le-am rugat pe Ana, Ruxi și Elena să ne povestească experiența pe care au avut-o în urma primului tatuaj.
„Primul meu tatuaj l-am făcut cu ocazia majoratului, împreună cu mama. Amândouă ne-am dorit să sărbătorim acest moment din viața mea cu o amintire care să dureze toată viața. Tatuajul este unul simplu, cu conturul unui trandafir, care simbolizează prima floare pe care am plantat-o împreună în curtea casei. Practic, tatuajul ăsta simbolizează sentimentul de “acasă”, sentimentul că orice s-ar întâmpla, o am mereu pe mama aproape și pot oricând să mă întorc în locul unde mă simt cel mai safe.” – Ana
„Ai mei au fost de acord să-mi fac tatuaj, n-am avut neapărat beef cu ei. Nu se așteptau să iasă așa mare, adică ei voiau să fie ceva mai finuț și să nu iasă în evidență prea tare. Le-a plăcut, dar în același timp li s-a părut mare. Când l-au văzut în viața reală le-a plăcut mai mult, cel puțin primul e preferatul mamei mele. ” – Ruxi
„Mereu au avut reacții bune, le plac foarte mult (n.r. tatuajele), mai ales că unele sunt și pe stilul lor, le-am moștenit gusturile. Amândoi au spus că poate într-o zi se vor tatua, pentru că văd cât de mult îmi place mie chestia asta și câtă satisfacție îmi aduce. Sunt foarte recunoscătoare pentru faptul că acceptă chestia asta, ba chiar că le plac ideile mele și mereu mă întreabă ce semnifică fiecare tatuaj, sunt chiar interesați și implicați. Niciodată nu am ascuns nimic de ei și mă bucur că am decis sa le spun chiar de la primul tatuaj, cu toate că eram un pic sceptică. Tata mi-a spus mereu că este corpul meu și eu decid ce fac, doar să am grijă de mine. Pentru mine, dacă ei sunt de acord, nu contează cine nu este.” – Elena
A regreta sau a nu regreta decizia?
Cu toate că părinții nu stigmatizează atât de mult existența tatuajelor, bunicile încă nu simt că se pot obișnui cu acest lucru, așa cum ne povestește și Ruxi: „Bunica din partea tatei a zis că nu poate să creadă că fac așa ceva, că nu înțelege, că ei nu-i place. M-a întrebat de ce ne facem asta, că o să regretăm mai târziu, dar s-a obișnuit și ea cu ideea și nu o deranjează așa tare.”
De fapt, bunica ei has a point. Statisticile studiului realizat de Institutul Indian de Dermatologie arată că 26% dintre respondenți regretă cel puțin unul dintre tatuajele realizate deja, în timp ce alți 42,5% l-au acoperit sau chiar l-au eliminat. Pe măsură ce ne obișnuim cu existența tatuajului, începe să ne scadă entuziasmul pentru el și nu ni se mai pare atât de interesant. Un alt motiv invocat pentru regretarea tatuajelor este că a fost făcut la o vârstă mai mică, iar personalitatea s-a mai schimbat. Pentru grupul care și-a regretat decizia tatuajului, vârsta medie la care desenul a fost realizat a fost de 19,3 ani, în timp ce pentru grupul care nu regretă investiția, vârsta medie este de 22,7 ani.
La baza deciziei de a ne face un tatuaj stau mai mulți factori, precum tipul de personalitate pe care îl avem, vârsta, părerea celor din jur sau factorii dermatologici. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care au tatuaje se simt mai împliniți, întrucât văd acest domeniu ca artă. În zilele noastre, tatuajele sunt folosite pentru a exprima cu ușurință personalitatea unui individ și în plus ajută la individualizarea fiecăruia.
Dacă printre hotărârile tale de anul acesta află și un tatuaj, acesta ar putea fi semnul să-l faci!