Nu trebuie să provii dintr-un anumit cartier, dintr-o anumită familie sau dintr-un anumit cerc social pentru a te număra printre victimele violenței. Pentru că aceasta apare acolo unde nici măcar nu te aștepți: la locul de muncă sau la școală, în stațiile de metrou sau pe străzile întunecate ale orașelor pe care le cunoști ca-n palmă, în magazine sau în parcuri, dar, mai ales, în familie.


Nu trebuie să ai semne vizibile pe corp, vânătăi sau cicatrici. Pentru că violența nu are doar un singur mod de manifestare, iar de cele mai multe ori, cuvintele și frazele peiorative, adresate direct și chiar manipularea unei alte persoane lasă urme mult mai adânci.

Copiii, femeile sau persoanele din comunitatea LGBTQI+ sunt principalele victime ale violenței, fie că este vorba despre cea fizică, psihologică sau verbală. Aceste comportamente nu sunt, însă, normale, ci doar normalizate.

21% dintre respondenții unui studiu realizat de Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale în 2021 au declarat că au fost hărțuiți în cei cinci ani anteriori sondajului. Studiul arată și că 36% dintre respondenții din România nu știu că victimele infracțiunilor sunt protejate în UE prin drepturi specifice. Doar puțin mai mult de o treime dintre cei care conștientizează acest lucru sunt familiarizați cu aceste drepturi.

Frica și incapacitatea de a recunoaște abuzuri sunt principalele motive pentru care victimele nu cer ajutor. Ce poți face tu? Ascultă mesajul Comisiei Europene și Ține ochii larg deschiși în fața tuturor formelor de violență. Povestește-le apropiaților despre drepturile lor, oferă-le un spațiu sigur în care să-ți poată mărturisi prin ce trec. Încurajează-i și arată-le că frica și rușinea nu sunt o soluție atunci când în joc se află sănătatea și integritatea lor.

Nu știi care sunt drepturile fundamentale ale victimelor? Citește mai departe.

  1. Dreptul de a înțelege și de a fi înțeles: Orice comunicare cu victimele trebuie să fie simplă și ușor de înțeles pentru acestea.
  2. Dreptul la informație: Victimele au dreptul de a primi informații cu privire la sprijin, compensare, justiție reparatorie și protecție. Acestea vor fi informate cum să raporteze infracțiunile și cum să acceseze consilierea juridică.
  3. Dreptul de a primi sprijin: Toate victimele au dreptul la servicii de sprijin destinate victimelor. Acestea sunt gratuite și confidențiale.
  4. Drepturi procedurale: Victimele au dreptul de a fi auzit, dreptul la asistență juridică, dreptul de a decide cu privire la despăgubirile din partea infractorului.
  5. Dreptul la protecție: Victimele și membrii familiei lor au dreptul de a fi protejați împotriva victimizării secundare și repetate, a intimidării și a răzbunării. Victimele infracțiunilor au dreptul la evaluare individuală.

Ține minte că cel mai mare ajutor pe care îl poți oferi unei victime este să îi recunoști suferința, să îi asculți durerea și să o îndemni să ceară ajutor specializat. Gândește-te că îndemnul tău îi poate salva viața.

Ține ochii deschiși și află mai multe despre drepturile tale aici: | Victims Rights (europa.eu)