De ce vorbim despre asta?
Scriem asta pentru că mulți politicieni, analiști și jurnaliști ca cei de la The Economist sau Times vorbesc despre asta și pentru că noi am obosit să trecem prin evenimente istorice odată la 5 minute, simțim că totul a luat-o razna. Am obosit să sărim de la pandemie, la război, la criză economică și climatică, iar ca side hustle să urmărim dezbateri despre migrație și drepturile femeilor.
Însă, pentru a putea să ne ducem seara acasă liniștiți și să ne bucurăm de serialul de pe Netflix, avem nevoie să știm că nimeni nu intră peste noi în casă, că avem căldură, Internet și electricitate, că suntem respectați și suntem plătiți egal pentru muncă egală. Toate astea țin de democrație, dar cum am putea să mergem acasă liniștiți seara dacă s-ar putea să fim pe marginea unui nou război care să oprească democrația? Până la urmă asta pare că urmează, nu?
Credem că e momentul să fim sinceri cu noi, cu articolul ăsta deschidem discuția în care ne întrebăm dacă pericolul ăsta e real, dacă îl putem evita, ce ar înseamna asta pentru noi și ce ar trebui noi, Gen Z, să facem. Am vorbit deja cu câțiva experți militari și politică pentru a putea găsi niște răspunsuri la întrebările care probabil îți macină și ție gândurile.
Să dăm la o parte din dubii, nu știm dacă și când vine un război, dar sunt unele evenimente care par să arate că așa ar fi, așadar le-am pus în ordine ca să le înțelegem mai bine.
O zi înainte de Crăciun, anul trecut, Bild, un ziar german, spunea, pe surse de la servicii de informații europene, că Rusia ar putea ataca Europa în iarna aceasta, după alegerile prezidențiale din SUA, când țara nu are un lider clar. De la serviciile de informații au fost scurse în presă rapoarte din mai multe țări care puneau o perioadă de timp lângă o posibilă invazie rusă. Pe 19 ianuarie ministrul Apărării din Germania a spus într-un interviu că s-ar putea întâmpla în 5-8 ani. Pe 9 februarie ministrul Apărării din Danemarca a dat o perioadă de 3-5 ani până la un posibil atac, iar pe 25 ianuarie Guvernul Marii Britanii a avertizat că există o șansă de 25% la Rusia să atace un aliat al țării în următorii 2 ani. Cu două zile înainte, Șeful Armatei Marii Britanii a spus că cetățenii vor fii mobilizați în cazul în care ar începe un război cu Rusia.
E de menționat că NATO a clarificat că acesta sunt doar analize, nu e sigur că se va întâmpla asta, iar analiștii Alianței au estimat că există o fereastră de timp de 20 de ani în care asta s-ar putea întâmpla.
După analizele ieșite în presă, a urmat un val de declarații aproape la fel ale șefilor de armate din mai multe țări din Europa. Ei au cerut, fiecare pentru țara lui, serviciu militar, fie voluntar, fie obligatoriu.
- Țările de Jos (28 Dec.)
- Suedia (18 Ian.)
- Belgia (19 Dec.)
- Norvegia (22 Ian.)
- UK (25 Ian.)
- România (1 Feb.)
Suntem în pericol de război cu Rusia?
Frica de război ajunge să ne modifice cum ne trăim viața. Poți deveni foarte trist dacă te gândești că mereu e un pericol acolo. De asta am vorbit cu Mihail-Valentin Cernea, membru cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată de la Unibuc despre perspectiva unui război. El ne-a spus că frica de război nu e doar o frică de ce o să se întâmple „,ci s-ar putea să fie și o funcție a modului în care noi ne apropiem de aceste conflicte”.
„Într-un fel sau altul, social media de asemenea e o mașină (…) de amplificat emoții (…). Și războiul dintre Israel și Hamas și războiul din Ucraina sunt cam primele războaie pe care le vedem cu totul pe social media. Și vedem toate imaginile astea și automat imaginile astea nu au cum să nu aibă un efect asupra noastră și să nu ne facă să credem că trăim într-o lume mai rea. Într-un fel arătăm cum sunt părinții noștri care se uită la știri și cred că trăiesc într-o lume mult mai rea, în care cineva o să le pună droguri copiilor în băutură de fiecare dată când ies în oraș și toate chestiile astea. Cam așa am ajuns și noi acum, doar că cu conflicte violente în sensul ăsta. Deci o parte din temere trebuie să înțelegem că vine și din modul în care ne raportăm la lucrurile astea și din modul în care noi avem contact cu conflictele astea.”
El ne-a mai spus că „(…) situația, într-adevăr, are un iz de pericol. Dar nu e chiar cum o spun la televizor. Nu o să vină războiul anul ăsta, probabil. Aș face o mai aventură în această predicție. Poate nici la anul, poate nici peste 2-3 ani. Poate nu va fi un război NATO-Rusia. În război, NATO-Rusia nu e neapărat un război care trebuie să fie bazat pe teritorii. Poate să fie un simplu test al Rusiei de a vedea dacă articolul 5 [de protecție al NATO] ține sau nu.”
Pentru că avem nevoie de perspectiva unui om care înțelege războiul, am vorbit cu generalul în rezervă Virgil Bălăceanu care a fost reprezentant al României la Comandamentul NATO și a lucrat în Armata Română peste 40 de ani. L-am întrebat dacă ar fi momentul să vorbim de perspectiva unui nou război mondial, iar răspunsul lui a fost:
„Nu, am exagera. Am exagera pentru că avem convingerea că Federația Rusă este acum concentrată pe războiul din Ucraina. Iar războiul din Ucraina înseamnă consumuri mari din toate punctele de vedere pentru forțele armate rusești. În momentul în care Federația Rusă este într-un război, probabilitatea de a începe un război cu NATO este un gest sinucigaș. Ar trebui să poarte două războaie: cu NATO și cu Ucraina. Mi se pare imposibil.” Gen. Bălăceanu mai vorbește și de capacitatea de a descuraja Rusia să atace țările NATO, dar ce înseamnă, de fapt, „descurajarea”?
Păi, e ca atunci când îl chemi pe fratele tău mai mare să sperie toți bătăușii din cartier și să nu se mai ia de tine. Iar armata NATO există „în așa fel încât Rusia să zică ok, nu. Văd că sunteți mai puternici, hai să negociem. (…) Adică în general, armatele contemporane, cel puțin în democrații, există ca să descurajeze, nu ca să atace”, ne-a mai explicat Cernea.
Este nevoie să vorbim deschis despre viitorul nostru, fără să ne speriem unii pe alții, o să oprim discuția din articolul ăsta aici. Keep in touch cu Gen, revistă pentru a urmări răspunsurile întregi la întrebările pe care le avem cu toții și interviruile cu invitații noștrii. O să continuăm să scriem despre cum putem preveni un posibil Război Mondial, ce ar trebui să știi, ca Gen Z, despre război și răspundem la întrebarea dacă ești în pericol să fii trimis pe front.