Comuna Bonțida s-a transformat pentru a noua oară într-un cuib pentru cei 232.000 de oameni care au călcat pragul festivalului. 323 de artiști din 27 de țări, exact câte state sunt membre ale Uniunii Europene, au urcat pe scenele Electricului, însă s-au trecut granițele UE, fiind artiști chiar și din Chile sau Mongolia.
Începând de joi, artiști consacrați sau cântăreți la început de drum au urcat pe cele 12 scene ale festivalului. Macklemore și Iggy Pop, ambii premiați cu Grammy, au venit pentru prima dată în România în cadrul acestei ediții.
Nu doar publicul a rămas surprins după show-ul lui Macklemore, chiar și el s-a declarat cucerit de oameni, mâncare și atmosferă: „E imposibil să ai o zi proastă la Cluj! Mi-am cumpărat această ie și o să mă vedeți cu ea trei ani de acum încolo” a spus artistul la finalul celor două ore de show, în cadrul căruia și-a prezentat noul album.
Tot joi, pe scena principală a festivalului, a urcat artistul George Ezra, care a ajuns la Bonțida după patru zile de călătorie din Africa de Sud.
Ei au vorbit despre cum împletesc activismul cu muzica rock, iar la conferința de presă au anunțat că plănuiesc să aibă un concert în România, fiindcă le place energia oamenilor. Tot în premieră, ei au povestit și ce au furat prima dată, făcând referire la numele trupei.
Conor Mason (mijloc) a povestit în fața jurnaliștilor că a furat la șapte ani o figurină de la Disneyland, mărturisindu-i mamei lui la doar câteva minute, în lacrimi, ce a făcut. Toboșarul James Price (dreapta) a povestit cum a furat un magnet de frigider din aeroport și că nu regretă nici acum că a făcut-o.
Cea de-a treia zi l-a adus în fața oamenilor pe Iggy Pop, cunoscut ca „nașul stilului punk”, deținător al unui premiu Grammy pentru întreaga carieră și inclus în Rock and Roll Hall of Fame. Artistul de 76 de ani și-a uimit fanii cu energia lui și le-a oferit o lecție despre punk și reinventare.
El a fost urmat de Pendulum, trupa de drum and bass, ce amestecă hard rock-ul cu muzica electronică. Fiindcă trupa australiană a fost uimită de atmosfera de la festival, a decis ca după show-ul de pe scena principală să se mute într-o formulă mai restrânsă pe scena underground din The Stables.
Pentru că Electric Castle e și despre diversitate, organizatorii le-au oferit șansa festivalierilor să exploreze mai multe genuri de muzică, pe lângă trupele consacrate fiind prezenți și Queralt Lahov, care amestecă soul, hip hop și dancehall, sau ultimul val de trap și hip hop reprezentat de Rava, Nane și Șatra B.E.N.Z.
Vineri, alături de Nothing But Thieves, au cântat și islandezii post-rock de la Sigur Rós, dar și unul dintre cei mai talentați producători din lume, Jamie XX. Sâmbătă seara, Rareș Mariș, artistul care a debutat anul trecut, a urcat pe scena Drip Factory.
Înainte de concert, el ne-a povestit cum e viața în industria muzicală la 22 de ani, ce fel de sacrificii presupune și responsabilitatea pe care o simte ca artist în fața fanilor: În general, nu vreau să fiu o influență negativă asupra tinerilor, dar în rest vreau să fiu cât de eu se poate. […] Îți dai seama, tu să fii o persoană online și offline să fii alta. Și tot timpul când ieși din casă, trebuie să-ți pui o mască și să fii altul. Eu n-aș putea.
Rareș a câștigat Next Star la doar 13 ani, iar la aproape zece ani distanță a câștigat One True Singer, producție HBO MAX. El spune că la doar un an de când a debutat a ajuns „relativ sus” și dificultatea e să se mențină acolo.
Am scos <<La tine și la bani>> care […] de șapte luni de zile e numărul 1 pe Spotify. Și nu vă imaginați cum e să mergi în studio știind că ai numărul 1 pe Spotify de șapte luni și că ar mai trebui să dai unul. Și nu-ți ies, și te frustrezi,[…] și te gândești, ok, și piesa asta oare are potențial? Tot timpul te compari cu tine din trecut și e foarte nașpa.
Ca plan de viitor, și-ar dori să aibă un turneu în România.
Concertele nu au fost limitate de spațiu la EC. Adi Despot de la Vița de Vie a ținut primul concert live din EC Village, întreținând atmosfera de tabără cu un concert acustic. EC Village a fost satul construit de la zero de organizatori, unde oamenii au avut acces la corturi, dușuri, zone de încărcat telefonul și spații de relaxare.
După concertul acustic, Vița de Vie a revenit în ultima zi a festivalului pe scena principală alături de Filarmonica de Stat Transilvania, fiind urmați de Subcarpați. Duminică a fost ziua rock-ului, fiind prezente și trupe precum Implant Pentru Refuz sau Dirty Shirt.
Indiferent de genul muzical pe care îl preferă, oamenii au putut găsi la Electric Castle distracție și spațiul de a se exprima așa cum vor alături de artiștii lor preferați. Iar pe lângă asta festivalierii au abuzat de cremă cu SPF și pălării, fiindcă ediția a noua a fost ediția cu cele mai ridicate temperaturi din istoria festivalului.