Am mers de curând la una dintre cele mai ample expoziții cu lucrări originale din „Universul lui Salvador Dali” la ARCUB, mai precis Hanul Gabroveni – Centrul Istoric București, și am fost încântată de cele 170 de lucrări pe care le cuprinde: sculpturi, grafică, gravuri, miniaturi din aur, rubine, diamante, litografii, fotografii, obiecte de mobilier și multe altele, oferind o varietate de stiluri și culori. Operele expuse fac parte dintr-o colecție privată cu lucrări semnate de Dali, care îi aparțin colecționarului de artă Beniamino Levi, care l-a cunoscut personal pe Dali în anul 1960 și a devenit ulterior agentul acestuia prin relația strânsă care s-a creat între ei.
Dali, unul dintre cei mai influenți artiști suprarealiști ai secolului XX, își invită spectatorii într-o lume unde granițele dintre vis și realitate sunt estompate, iar imaginația se întâlnește cu profunzimile subconștientului. Lucrările artistului se remarcă prin atenția extraordinară la detalii, tehnica impecabilă și simbolismul pe care artistul îl oferă lucrărilor sale din mitologie, religie și știință.
Am fost surprins plăcută să descopăr lucrări tridimensionale ale acestuia, cum ar fi sculpturi și obiecte de artă: „Dansul timpului” – celebrele ceasuri topite ale lui Dalí, „Dansatoarea Daliniană”, „Venus spațială”. Lucrări mai puțin cunoscute publicului larg, care surprind autenticitatea artistului, sunt disponibile. Totodată, expoziția cuprinde și o experiență VR de puțin peste 8 minute în care sunt surprinse unele detalii mai puțin cunoscute ale lucrărilor artistului spaniol într-o alta dimensiune. Sălile de expoziție se împart pe subsol, parter și etaj și sunt ocupate în întregime de lucrările acestuia pe categorii. Fiecare vizitator poate descoperi noi nivele de interpretare și semnificație în lucrările sale, făcând din fiecare vizitare a expoziției o călătorie personală și unică.
Unul dintre simbolurile pe care le-am regăsit în repetate rânduri este ceasul și am fost surprinsă în câte forme și contexte l-am putut observa. În cazul în care nu știai până acum, ceasul moale este unul dintre cele mai cunoscute și, totodată, îndrăgite simboluri ale lui Dali. Sculptura simbolizează relativitatea timpului și maleabilitatea realității. Artistul însuși a fost fascinat de ideile științifice ale epocii, inclusiv teoria relativității a lui Albert Einstein, pe care mulți interpretează că le-a încorporat în lucrările sale.
Anumite piese de mobilier îți vor atrage atenția, dar mai ales canapeaua care pornește de la o imagine reală, mai precis o fotografie cu buzele actriței americane Mae West, un omagiu adus artistei.
Un lucru pe care l-am găsit destul de interesant este faptul că Dali a fost angajat în anul 1968 să ilustreze o ediție a cărții Alice în Țara Minunilor. Acesta a portretizat-o pe Alice ca pe o tânără care sare coarda, fiind pentru artistul spaniol o imagine a inocenței copilăriei.
Foto: Ilinca Oniciuc
Sculptura ,,Îngerul și melcul” este strâns legată de întâlnirea cu Sigismund Freud și asociază melcul cu un cap uman, capul lui Freud. Melcul reprezintă scurgerea lentă a timpului, fiind și paradoxul său de a îmbina cochilia dură și interiorul moale al animalului.
Dacă te-am făcut curios și treci prin București până în data de 12 mai, îți recomand să vezi și tu cu ochii tăi colecția celebrelor lucrări ale lui Dali și să rămâi surprins de mintea labirintică a unuia dintre cei mai inovatori artiști ai secolului XX, o aventură vizuală și intelectuală.