Despărțirile sunt dureroase, și o știm cu toții. Atunci când omul cu care ai împărtășit vise, planuri și nenumărate amintiri pur simplu dispare din peisaj, simți că totul se năruie. Been there, done that—și da, e nasol rău. Dacă ești prins în acest „haos emoțional”, stai chill. Nu există vreun leac care face durerea să dispară, dar există o grămadă de chestii care îți pot face viața un pic mai ușoară. Și ghici ce: nu trebuie să faci un mare efort, ci doar pași mici în direcția potrivită. Știu că pare imposibil acum, așa că hai să-ți zic cum faci să supraviețuiești unei despărțiri, sau cel puțin ce a funcționat pentru mine și alți oameni pe care îi cunosc. Spoiler alert: vei fi bine!
Înainte de a spune orice, sper că vei găsi pe cineva care nu doar se întreabă dacă te vrea, ci știe cu certitudine că ești exact ceea ce își dorește. Persoana aia nu doar că vede strălucirea din tine, dar și știe ce să facă cu ea – nu o pune la îndoială și nu o lasă să se stingă. Ține-te tare pentru acel om care te va aprecia pentru ceea ce ești tu cu adevărat.

1.Plângi. Mult. Din nou nou și din nou.
Este una dintre situațiile în care chiar ai nevoie să te descarci. Dacă ții în tine durerea și suferința, vei ajunge să pierzi din vedere lucrurile bune care se întâmplă în viața ta. Așa că, lasă emoțiile să curgă liber și ia-ți tot timpul necesar pentru a te pune pe picioare. Lacrimile nu fac decât să te ajute să te reconstruiești mai puternic. Am ajuns la concluzia că uneori trebuie să simți durerea și să „te împaci” cu ea ca să o poți lăsa în urmă.

2. Vindecarea nu se întâmplă în izolare.
Ai nevoie de oameni care îți țin mintea ocupată și inima plină. Da, rănile sunt ale tale, dar adevărata vindecare se întâmplă în relație cu alți oameni – atunci când ai curajul să alegi vulnerabilitatea în locul sentimentului de protecție, autenticitatea în locul validării și maturizarea emoțională în locul confortului. Părerile din exterior te ajută să fii „disciplinat/ă”. Ce vreau să spun prin asta este că la început s-ar putea să te afli în etapele confuziei, negării sau chiar negocierii. Ai impresia că nu poți trăi fără persoana respectivă, așa că faci tot posibilul să o aduci înapoi – spam de apeluri și mesaje, sau scrii paragrafe kilometrice despre cum să reparați relația. Nope, you shouldn’t do that.

3. Mai ținem legătura…sau?
În principiu aș fi zis din start: block. Dar cum „viața este complexă și prezintă multiple aspecte”, una dintre dilemele de după o despărțire rămâne dacă vrei cu adevărat să mai rămâi în contact cu persoana respectivă. Uneori, să rupi cu totul legătura poate fi cea mai bună alegere pe termen scurt (și poate chiar și pe termen lung).
Uite câteva dintre aspectele de care care ziceam și influențează această decizie: cât timp ați fost împreună? A fost o despărțire civilizată sau ați dat cu dramă peste tot? Aveți prieteni comuni? Pentru mine, să tai legătura cu totul fost cea mai bună alegere. Un minut n-am regretat. Dar depinde de situație.
4. Adu-ți aminte de ce v-ați despărțit!
Realitatea dureroasă este că s-ar putea să nu primești niciodată acea explicație sau scuzele pe care le aștepți de la acea persoana. E ok, nici nu ai nevoie de ele ca să mergi mai departe. Cred că e foarte relevant modul în care tu percepi sfârșitul relației. În loc să aștepți ca fostul să încheie povestea frumos, încearcă să privești relația în ansamblu și să înțelegi de ce, concret, nu a funcționat. Ce să nu faci? Nu face o listă a defectelor fostului—asta doar te va bloca într-un cerc vicios de furie și frustrare. Ce să faci în schimb? Analizează incompatibilitățile dintre voi. Poate aveți stiluri complet diferite de comunicare sau planuri cu totul diferite legate de viitor.
Clarificarea motivelor despărțirii te ajută să înțelegi că, poate de fapt nu erați soulmates de la bun început. Acceptarea acestui lucru îți permite să mergi mai departe.

5. Într-o relație uneori ajungi să pui pe pauză hobby-urile și pasiunile care îți făceau inima să bată mai tare.
Poate ai renunțat la a mai merge în drumeții pentru că îți petreceai tot timpul cu partenerul și ea/el nu era fan. Acum ai ocazia perfectă să reaprinzi tot ce te făcea să zâmbești. În loc să te concentrezi pe ce ai pierdut, privește această perioadă ca pe un moment de „restartare”. Poți să te întorci la pasiunile tale sau să încerci ceva nou. Your choice! Creează amintiri care nu sunt legate de fostul partener. Dacă obișnuiai să mergi la același restaurant la date cu ea/el, acum, în loc să te aventurezi singur(ă) în acel loc plin de nostalgie, ia cu tine câțiva prieteni. Cred că „recucerirea” unui loc sau a unei experiențe îți oferă un sentiment de control, permițându-ți să îi dai un nou sens, de data aceasta unul pozitiv.

Și foarte important; nu te arunca într-o relație nouă până nu ești din nou pregătit. După o relație abuzivă sau toxică, sistemul tău nervos ajunge să fie mereu „en garde”. Când iubirea a fost mereu ceva ce a trebuit să câștigi, o relație sănătoasă poate să nu pară safe… Așa că dacă nu îți dai timp să te vindeci, doar repeți aceleași tipare într-un nou decor. Și asta este o pierdere de timp și energie de care nu ai nevoie.
O să las aici un gând pe care îl am mereu când mă gândesc la trăiri dureroase, în general: Problemele din viața ta nu sunt întâmplătoare. Ele sunt parte din drumul tău și au fost create pentru tine de cea mai profundă parte din tine, acea parte care te iubește mai mult decât orice altceva. Uneori, „obstacolele” nu sunt piedici, ci semnale. Sunt încercări menite să te îndrume spre cine ești cu adevărat, să te provoace să te privești în interior. Dacă viața e „smooth sailing”, și nu există nimic care să te pună pe gânduri sau să te scoată din zona de confort, s-ar putea să nu te afli pe direcția potrivită. Acea parte din tine care îți vrea „binele absolut” nu acceptă să pierzi șansa de a te descoperi. Va face tot ce este necesar pentru a te trezi, chiar dacă uneori asta înseamnă să experimentezi suferința. Nu pentru că vrea să te rănească, ci pentru că refuză să te lase să ignori adevărul despre cine ești și despre ceea ce ai nevoie. Poate că viața nu îți pune piedici la întâmplare, ci îți oferă lecții.
