Din statul la cort eu iau ce învăț de la oamenii din jurul meu și cum reușesc să mă conectez mai mult cu ei. N-aș zice că sunt condiții vitrege – că dacă vrei să fii extra și să-ți iei cort cu sufragerie și dormitor, știi că ar exista aceasta variantă dacă te ține buzunarul – dar genul ăsta de împrejurare în care te găsești cu amicul tău te face să vezi dacă amândoi vă descurcați cu minimul. Cine se enervează primul la montatul sau strânsul cortului? Cine știe de fapt să cânte și cine e afon? Afli la focul de tabără. Poți să te descurci cu mâncarea făcută rapid sau ți-e dor de aragaz? E normal să-ți fie dor, dar e amuzant să vezi cine se plânge primul.
Tocmai ce mi s-a inundat cortul așa că am venit să-mi adăpostesc hainele și tot în cortul mai mare al unui prieten.
Îmi spune Laura când o zăresc în camping înconjurată de o tonă de bagaje.

Cortul poate fi partenerul tău în termeni de cazare ieftină, o casă pe care poți s-o iei după tine oriunde, ori poate fi coșmarul tău dacă ești foarte obișnuit cu un stil de viață mai liniștit. Poate fi liniștit și la cort, nu spun, doar că dezavantajul psihic pentru mulți e fix faptul că trebuie să fii pregătit și pentru haos, dacă va fi cazul. Poți să-l îmbrățișezi, să râzi și să vezi mai târziu cum te descurci cu el, sau să-l refuzi și să fugi.
Ce se poate întâmpla așa rău la cort? Poate…inundații, gândaci, urși sau alte animale, nevoia de-a face improvizații, căldură excesivă sau frig de-ți îngheață și sufletul.
O să ne descurcăm noi cu ele. Doar trebuie să te gândești la niște lucruri înainte să pleci de acasă. Am pregătit un mini-kit de supraviețuire, din experiențele tinerilor, care poate o să te ajute să vezi ce să faci dacă n-ai mai experimentat mersul la camping până acum.

The Essensials
aka lucrurile fără de care nu poți să pleci de acasă dacă mergi să stai la cort
- cort (cu bețe, prelată impermeabilă, cuie & corzi)
- prelată de rezervă (dintr-un material mai rezistent decât cea dată direct când îți iei cortul)
- saltea (sau izopren pentru senzații ușor extreme)
- sac de dormit
- pelerină & cizme de ploaie
- spray de țânțari & pentru urși
- lampă (de cap sau de agățat în cort în interior)
- baterie externă
- saci de gunoi
- dopuri de urechi
- produse de igienă (în sticluțe mici)
- cremă de soare
- batoane proteice

Tips and tricks
aka la ce să fii atent când îți alegi cele de mai sus
Țepe la corturi. Se întâmplă să ai nevoie de cort, te duci abia îl cumperi și te trezești în camping fără bețe. Așa ajungi să faci improvizații cum face Vlad – îndoaie alte bețe de metal cu patentul și face scheletul cortului. Ideea e că aici, aparent, pur și simplu poți să fii păcălit, sau pur și simplu uituc.
Also, nu sunt recomandate neapărat corturile care se amplasează în două secunde. Sau cum zic ei pe etichetă. Scary.
Salteaua e must have, clar, și e bine să ai pompă de mână că e mai comod, dacă nu e cu auto-umflare. Dar dacă nu poți căra o saltea e recomandat un izopren – au grosimi diferite – poate două sau trei (dar de obicei mai ales dacă pleci la mare sau munte nu cari așa ceva că ești limitat de spațiu).
Sincer n-am întâlnit un om care chiar să se uite la vreme și să-și ia un sac de dormit potrivit pentru intervalul acela de temperatură. Știm cu toții doar că va fi frig și nu prea ai cum să rezisti fără. Dar uită-te să reziste la temperaturi mici. Asta contează.
O prelată bună nu e musai să fie cea mai groasă și făcută din materiale grele. Nici n-ar trebui să-ți țină cotul așa ceva. Dar uneori e adevărat că unele lucruri care se spune că sunt impermeabile pur și simplu rezistă doar o oră. O ORĂ DE IMPERMEABILITATE? Da, și e valabil mai des la pelerine.

Urșii sau vulpile n-o să-ți facă probleme în camping dacă ai grijă cu mâncarea. Sperăm că și vecinii tăi vor avea. Ținută cât mai departe de cort, în mașină, în copac, trebuie aruncată sau spălate imediat vasele dacă ai.
Batoanele proteice pot fi salvatoarele tale dacă trebuie să mergi mult. Te îmbărbătează. Orice mâncare pe care simți să o cari e bună, dar trebuie să nu uiți de temperaturile mari, sau de înghesuiala lucrurilor din rucsac. Deci nu lua ciocolată.
Dacă simți că nu ai suficiente haine și vrei să le speli, ia-ți o sfoară cu tine, sau folosește una de la cort dacă ți-a mai rămas, și agață hainele spălate pe ea. Sau pune-le direct pe cort sau mașină.
Caută borsete speciale de împachetat pastilele esențiale, produsele de igienă, șosetele și lenjeria, mâncarea, iar ca să știi, mulți au urmărit și tutoriale de împachetat haine. Avem și varianta de doar aruncă hainele în bagaj. Tu alegi ce personaj ești în următoarea ta călătorie.
E OK să nu te parfumezi.
Parfumurile uneori pot ademeni urși sau albine în pădure, dar este în regulă să nu lipsească deodorantul, chiar dacă și el e puțin parfumat.

O plimbare prin campingul de la Electric Castle și o grămadă de oameni care au stat, stau și vor mai sta la cort, fie la acest festival, la altele, în vacanță cu iubita sau iubitul, în excursie cu școala sau în drumeție pe traseu pe munte cu prietenii.
Cele mai mari frici?
Dacă ar fi să facem un clasament al celor mai mari frici despre care mi-au povestit tinerii pe care i-am întâlnit ar fi:
Inundația – Asta pare a fi cea mai mare și des întâlnită frică.
Des ajungem să ne dăm seama că ne plouă în cort când e târziu și nu prea putem remedia. Ori lași acolo și vezi mâine ce-i de făcut, ori pui din timpul ploii altă prelată pe deasupra cortului, te asiguri că ai aerisirile închise sau vezi dacă mai ai alte găuri. Anul ăsta în festival am văzut improvizații cu bandă adezivă sau băieți care au luat bucata de sac de rafie dată de părinți și au înfășurat tot ce au putut din cort.
Ploaia poate aduce și dureri de spate, nervi și oboseală, sau întâmplări de care să te bucuri și pe care să ți le amintești mai târziu.
Prima dată când am fost la camping eram mică. A venit o furtună super mare la munte, stăteam înghesuite de frig în cort eu și o prietenă, iar părinții separat. Se clătina tot, credeam că o să ne ia pe sus. N-am dormit toată noaptea, a fost foarte drăguț că am stat la povești. Ne-am bârfit părinții.
Adela

Apariția urșilor la camping – De asta eu îmi leg mâncarea într-un sac și îl agăț într-un copac, sau o pun oricum cât mai departe de cort, ne-a spus Vlad.
Că n-o să mai am ce să mănânc – Mâncarea la conservă e o variantă bună, dar da, dacă ai desfăcut o conservă trebuie s-o mănânci. Poți fi extra și să-ți iei mini aragaz, ori să aștepți pe munte, de exemplu, să ajungi la cabane unde să mănânci.
Păianjeni – Îi văd dar nu fac nimic legat de asta. Dar poți da cu spray de insecte la intrare în cort, pe material, să nu se urce, direct pe materialul cortului. Am auzit că funcționează.
Acum, cea mai recentă amintire a mea de la statul la cort a fost la Electric Castle, și de aici rămân cu serile în care eu stăteam pe un scaun de pescar, eram 4 oameni, puneam muzică tristă pe care s-o cântăm, chiar dacă eram foarte fericiți și mai spuneam pe rând din când în când dacă miroase a transpirație e de la mine. Discuțiile din acest cadru rămân, și normal, durerile de picioare de la dansat.
Statul la cort nu este pentru toată lumea, asta-i destul de clar. Nu e nici un sport extrem, dar poate fi cu peripeții și bătăi de cap. Dacă te știi mai comod este în regulă să dai skip, dar dacă ai nevoie de cazare ieftină uneori, dacă vrei să te cunoști mai bine, ce poți duce, cât de calm sau ușor de enervat ești, sau dacă pur și simplu simți să te conectezi cu natura, poți încerca. Câteva zile poate duce oricine după părerea mea, dar până la a trăi câteva săptămâni la cort, mai e cale lungă și pentru mine și oamenii pe care i-am întâlnit.