Cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor, o echipă formată din peste 30 de voluntari s-a adunat vineri, 6 octombrie, la Adăpostul „Speranța” din Popești Leordeni pentru a marca această zi prin muncă pentru câinii fără stăpân din adăpost. Evenimentul a fost sprijinit de Mars România.
Voluntarii au început lucrul dimineața devreme, pregătindu-se pentru o zi plină de activități caritabile. Ei au luat uneltele în mână și au construit „coolcușuri” noi și confortabile pentru câinii din adăpost. Și nu s-au oprit aici. Voluntarii au dat o nouă strălucire adăpostului, colorând în verde padocurile, locurile unde sunt ținuți câinii, și gardurile. Câțiva voluntari s-au ocupat, de asemenea, de toaletarea câinilor.
Medicul veterinar din adăpost, Anca Tomescu, ne-a spus că munca ei acolo este viața ei. Ea nu și-a imaginat în copilărie că o să devină medic veterinar, dar „pasiunea, sufletul, gândul, mintea, erau tot timpul la animale”.
„Este o transformare să te uiți la un câine traumatizat și să-l vezi zilnic cum începe să aibă încredere în tine și cum se miră că primește mâncare, cum se miră că cineva îl mângâie, cum se miră că cineva vorbește cu el și nu știe ce să facă, să se bucure, să nu se bucure. N-am cuvinte să descriu”, ne-a spus Anca, despre munca ei din adăpost.
Adăpostul a fost înființat în 2001, când au reușit să salveze 300 de câini care erau condamnați la moarte într-un adăpost public. De atunci, de mai mult de 20 de ani, oamenii care lucrează la Adăpostul Speranța au făcut tot ce au putut pentru câinii abandonați care au ajuns la ei.
Adăpostul are o suprafață de 5000 de metri pătrați, unde sunt găzduiți, în prezent, în jur de 500 de câini.
Anca ne-a mărturisit că adăpostul are o relație specială cu cei de la Mars România, care îi ajută frecvent cu donații și cu muncă de voluntariat.
„Mars are ca scop la nivel global o lume mai bună pentru animalele de companie și practic, astăzi fiind și în perioada Zilei Mondiale pentru Animale, care a fost pe 4 octombrie, împreună cu peste 30 de colegi asociați am venit pur și simplu să ajutăm, împreună cu cei de la Adăpostul Speranța, să facem o lume mai bună pentru animale”, ne-a spus directorul general Mars, Ilie Găgeatu.
El a subliniat că proiectele de sprijinire a adăposturilor de animale sunt foarte importante. Anual, Mars România implementează astfel de proiecte în peste 30 de adăposturi din România, acoperind mai multe orașe și comunități.
Obiectivul Mars este să mențină și să dezvolte această tradiție de implicare activă în comunitate și de sprijinire a organizațiilor care au aceeași misiune ca ei, și anume de a se asigura că fiecare animal primește îngrijirea și iubirea de care are nevoie.
„Credem că, din ce în ce mai mult, oamenii conștientizează cât de important e să fim buni față de animale și cât de mult fac animalele de companie pentru viața noastră, pentru sănătatea noastră, fie fizică, fie emoțională”, a concluzionat directorul Mars.