Ca să descriem simplu cu ce se ocupă un graffer, putem spune că face artă sau, dacă vrem să fim mai poetici, artă cu vandalism, așa cum o consideră majoritatea persoanelor. Grafferii încearcă să se folosească de stradă, de mijloacele de transport în comun sau de spațiile publice în locul unui canvas. În comunitatea de grafferi, cu cât ai mai multe taguri (denumirea semnăturilor lor) sau desene, cu atât ești mai popular și mai respectat.
Ne-am plimbat prin București echipați cu smartphone-ul OPPO A98 5G, atenți la desenele și la tagurile din jur și le-am fotografiat pe cele care ne-au atras atenția cel mai tare. Ne-am uitat la străzi, clădiri și metrouri. Am constatat că cele mai multe desene se află în centru – în zona Unirii, la Universitate, pe Calea Victoriei sau în zona Piața Romană, pentru că acolo vin și cei mai mulți turiști. Iar scopul unui graffer este să fie cât mai vizibil. „Cel mai bun loc pentru graffiti din București este fosta fabrică de bere, care e abandonată. Foarte multe desene sunt și la metrou, pe liniile unu și patru.”
De ce este Bucureștiul un oraș mai bun pentru graffiti decât altele din țară? Ne răspunde un graffer din Capitală:
„Totul este mai accesibil aici, fiind Capitala. Este un oraș foarte căutat de grafferii străini pentru că este foarte vizibil, sunt foarte mulți vizitatori. Cel mai important aspect este că în București ai metrou, spre deosebire de alte orașe din țară. De exemplu, în Brașov, grafferii urmăresc să deseneze pe trenuri.
În București apar din ce în ce mai mulți grafferi pe zi ce trece, ceea ce nu e un lucru rău. Unii dintre ei vor face asta pe viitor, ceilalți probabil nu, dar e un proces normal. În comunitate încă sunt respectați cei mai vechi și cu experiență. Bucureștiul se dezvoltă din ce în ce mai mult în zona asta, apar diverse evenimente culturale unde sunt implicați grafferi și artiști de artă murală.”
Procesul unui desen sau tag în câțiva pași simpli
Primul pas: faci foarte, foarte multe schițe. Alegi care dintre ele îți place cel mai mult și treci la cumpărat materiale, spray-uri, lavabilă.
Al doilea pas: Îți alegi locul, o clădire abandonată, dacă vrei să stai chill. Dacă ai chef de mai multă adrenalină, te duci pe stradă, preferabil noaptea. Atunci ești mai greu de identificat.
Al treilea pas: Te apuci de desenat: fill, splash, contur, supracontur, highlighturi. Dar cel mai important lucru este să ai un om de șase. Cu cât ai mai multă încredere în el, cu atât faci desenul mai repede.
Ultimul pas: Faci poză desenului, poate nu va mai fi acolo a doua zi. Avem noroc zilele acestea că putem să facem oricând poze cu smartphone-ul într-o clipă având șansa să imortalizăm piesa noastră de artă.
Unul dintre smartphone-urile interesante pentru tinerii artiști este OPPO A98 5G, telefonul cu care au fost realizate și fotografiile acestui material, camera fiind unul dintre punctele sale forte. Cu o cameră principală AI de 64 megapixeli, o cameră selfie de 32 megapixeli și cu o lentilă microscopică 40x, OPPO A98 5G este partenerul ideal pentru a surprinde toate detaliile operelor de artă urbană.
Mai mult decât atât, prin încărcarea rapidă care aduce la viață bateria telefonului de la 0 la 100% în doar 44 de minute, poți fi sigur că nu vei rămâne fără baterie în niciun moment petrecut alături de gașca ta în serile lungi de vară.