Joi dimineață a fost lansat sezonul patru din serialul Sex Education, pe care îl găsești pe Netflix. Sex Education abordează fără perdea subiecte dificile despre sexualitate și adolescență. Am stat de vorbă cu Krishna Istha, scriitor și actor britanic, care a lucrat la scrierea poveștilor personajelor transgender din Sex Education. 

Care a fost inspirația pentru noul sezon din Sex Education? 

M-a împins curiozitatea și dorința de a vedea cât mai multe povești transgender în mass-media clasică, și desigur, experiența personală. Pentru că, chiar dacă și aici în Marea Britanie și în restul lumii sunt portretizate personaje transgender, ele nu sunt destul de autentice sau nu arată viața reală de zi cu zi. 

Ce reacții ai primit până acum? 

Noul sezon a fost lansat de curând, deci nu nu am primit încă foarte multe recenzii. Persoanele care l-au văzut deja sunt entuziasmate să fie reprezentate în serial într-un mod onest. 

Krishna Istha speră că tinerii transgender care urmăresc serialul se vor simți văzuți și înțeleși, iar ceilalți tineri vor dezvolta mai multă empatie față de cei din jurul lor. Cea mai mare problemă e că sunt aceleași personaje și vieți arătate din nou și din nou la TV, iar asta te face să te simți că ceva nu e bine cu tine, că tu nu ești în regulă dacă ești diferit, explică el. 

Krishna Istha, scriitor și actor britanic

Ai vrut să spulberi anumite stereotipuri despre persoanele transgender? 

Sunt mereu aceleași moduri clasice de a arăta caracterele transgender, pe care oamenii mereu le iau de bune. Cel mai des e faptul că exiști doar singur, fără o comunitate în jurul tău sau că ești adesea traumatizat în diferite moduri. Ce am vrut cel mai mult să facem cu noul sezon a fost să nu avem doar un personaj transgender, ci să avem mai multe care trec prin diferite situații în viața lor. 

De exemplu, Roman care are o familie foarte iubitoare care îl sprijină pe deplin, iar pe de cealaltă parte o avem pe Abbi care e dată afară din casă și se mută cu Roman și părinții lui. Plus, să nu uităm de Cal care trece printr-o experiență diferită încercând să primească sprijinul medical de care are nevoie în sistemul medical din Marea Britanie.

Nu am încercat neapărat să distrugem niște stereotipuri, mai mult să arătăm alte versiuni. 

Observi o evoluție în portretizarea personajelor transgender în mass-media? 

Chiar dacă au fost mereu personaje trans, în ultimii ani se simte o diferență în reprezentarea lor cât mai aproape de adevăr și onestă în seriale și filme, iar un rol important îl au persoanele din comunitatea LGBTQ+ care au contribuit la scrierea poveștilor și personajelor.