În clădirea unei foste fabrici din cartierul Berceni din Capitală are sediul o asociație care ajută persoanele marginalizate sau pe cele cărora li s-a pus eticheta de „neangajabili”. Este vorba de asociația „Ateliere fără frontiere”. 

„Ateliere fără frontiere” ajută foștii dependenți, foștii deținuți, victimele violenței domestice sau persoanele cu dizabilități să fie integrate sau reintegrate în societate. Odată ce a început războiul din Ucraina, pe lista beneficiarilor au apărut și cetățenii din Ucraina care voiau să se stabilească chiar și pentru o perioadă de câteva luni în România.

Fotografie din fosta fabrică. Citatul de pe perete a fost pictat de un fost cadru militar, dependent, care a fost ajutat de asociație. 

Într-un an și opt luni de când rușii au invadat Ucraina, 191 de ucraineni au călcat pragul asociației din București, pentru a fi ajutați să-și găsească un loc de muncă, în cadrul programului „Solidaritate fără frontiere”. 

Medicii, inginerii, juriștii, croitorii, studenții sau persoanele necalificate nevoite să fugă din calea războiului au fost consiliate de lucrătorii sociali cu scopul de a găsi cel mai potrivit loc de muncă de pe piața din România, fie că asta a însemnat de redactarea CV-urilor sau însoțirea lor la interviuri. 

Pe lângă pregătirea propriu-zisă pentru interviu și găsirea unui job, ucrainenii au aflat ce drepturi le oferă legislația din România, cum să recunoască hărțuirea sau exploatarea la locul de muncă și cum să le adreseze angajatorilor. 53 de ucraineni au participat la workshopurile organizate în această vară de asociația care s-a fondat în 2008, iar o altă serie de ateliere urmează să se țină până la finalul anului. 

Foto: arhiva Ateliere fără frontiere

Majoritatea ucrainenilor nu știu limba română și este dificil de găsit un job potrivit pentru ei, chiar și dacă au terminat o facultate. Pentru a scădea cât mai mult șansele ca juriști sau medici ucraineni să ajungă în posturi necalificate, dar și pentru ca persoanele fără studii superioare să se înțeleagă cu angajatorul sau colegii de la job, „Ateliere fără frontiere” oferă și cursuri de limba română.

Aproximativ 130 de adulți din Ucraina au participat la câte 100 de ore de limba română, de când acestea au început, în iunie 2023. Ei au învățat vocabular și gramatică care să-i ajute în situațiile de zi cu zi, dar și la interviuri, iar o mare parte spun că alfabetul limbii române este dificil, la fel și gramatica. 

Una dintre cele opt grupe la o oră de română. Foto: arhiva Ateliere fără frontiere

Până la război, „Ateliere fără frontiere” nu a avut contact cu cetățenii ucraineni. S-a ocupat tot cu reintegrarea persoanelor greu angajabile, iar în același timp au avut și grijă de mediu, prin patru programe. 

Educlick, primul dintre ele, oferă calculatoare recondiționate școlilor din mediul rural și, în același timp, oferă șansa unor persoane marginalizate să lucreze. În prezent, patru ucraineni lucrează în cadrul atelierului Educlick, unde colectează, dezmembrează și recondiționează calculatoare vechi primite de la firme din România sau de la persoane care vor să doneze. 

Radu are 24 de ani și este din Odesa. A venit în România cu bunica și frații lui. Spune că a învățat română în cele șase luni de când lucrează aici, cu băieții de la fabrică

Pe lângă Educlick, ferma bio&co, unde se cultivă legume ecologice, și Logietic (unde se ambalează produse într-un mod sustenabil) mai există și atelierul Remesh. Aici se reutilizează bannere publicitare pentru a crea borsete, genți sau penare. Anastasia, de 17 ani, lucrează în cadrul acestui atelier și nu vorbește nici română, nici engleză. Este din Odesa și a venit cu familia în România, la începutul războiului. 

„Solidaritate fără frontiere” a adunat experiența anilor trecuți din lucrul cu persoanele marginalizate și a extins ajutorul și peste granițe, ajutând refugiații ucraineni care nu au prea multe variante în a-și găsi un viitor în România.

Autor: Alexandra Clapa

Editor text: Alex Ciocan

Proiectul „Solidaritate fără frontiere” al Asociației Ateliere fără frontiere, în parteneriat cu Rise Romania Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție, este finanțat cu 226.737 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.