Pe 14 octombrie, în Piața Victoriei din Timișoara a avut loc premiera documentarului-concert „Liberatate?”, o oglindă pentru comunitatea LGBTQIA+ din România, un loc în care istoria ascunsă a acestei comunități a fost adusă la lumină, iar traumele rămase în timp au fost readuse în discuție. Dar premiera nu a fost o proiecție clasică, ci a însemnat o experiență multisenzorială. Proiecția a însemnat, de fapt, o mapare video pe clădirea Palatului Culturii din Timișoara, acompaniată de muzică special compusă.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale evenimentului a fost dorința comunității LGBTQIA+ de a-și cunoaște și îmbrățișa propria istorie. Timp de decenii, această comunitate a fost marginalizată și istoria sa a fost suprimată. „Libertate?” a oferit o platformă necesară pentru a înțelege cum s-au ajuns în prezent și cum traumele din trecut au fost moștenite din generație în generație.
Până în anul 2001, acțiunile membrilor comunității LGBTQIA+ din România erau catalogate drept infracțiuni. Cu toate că au trecut trei decenii de la eliberarea țării de sub regimul comunist și două decenii de la decriminalizarea relațiilor între persoane de același sex, întrebarea care se pune este dacă cu adevărat trăim liber în România. Evenimentele precum referendumul din 2018, propunerea de modificare a Legii educației din 2020 și victoria la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au arătat că încă nu suntem în totalitate în siguranță sau tratati cu egalitate.
Pentru a înțelege mai bine impactul evenimentului „Libertate?”, am discutat cu organizatoarx Andre Rădulescu. Andre Rădulescu a fondat ONG-ul timișorean dedicat comunității LGBTQIA+, Identity.Education în 2018 și crede în puterea storytelling-ul.
Andre Rădulescu ne-a împărtășit motivația care a stat la baza acestui proiect:
Să ne spunem poveștile. Foarte mulți ani s-a vorbit despre noi, nu cu noi. Niciodată nu a fost un dialog cu noi, din cauza asta este nevoie ca noi să ne spunem poveștile, să ne înțeleagă lumea mult mai bine, să ne cunoaștem istoria și să facem asta cât mai public, cât mai proud. Mă bucur că am ocazia să fac asta pentru că sunt mult mai multe alte persoane, activistix, artistix care au luptat ca noi să putem fi aici și să facem acest proiect.
Ca dificultăți și provocări, Andre Rădulescu ne-a spus că una dintre cele mai importante a fost în partea de documentare, unde a fost destul de greu să găsească datele și informațiile corecte. Dificultăți au fost multe și diverse, pentru că nu există o arhivă a comunității, iar cele care există, nu sunt digitalizate. S-a muncit foarte mult să găsim poveștile, documentarea, să punem informațiile cât mai corecte.
Proiectul Libertate nu se va opri aici, pentru că a însemnat mult efort și muncă. Identity.Education își dorește ca acesta să fie transformat într-un documentar lungmetraj care să ajungă pe ecranele mai mici, mai mari, alternative, din toate colțurile țării.
În momentul proiecției, în Piața Victoriei erau oameni de toate vârstele, unii care știau și susțineau proiectele Identity.Education de mai mult timp, alții erau ajunși acolo din întâmplare. Am povestit cu Adriana și Luminița, ambele în vârstă de 53 de ani, care au stat front row pe tot parcursul proiecției. Adriana venise pentru că se consideră un aliat al mișcării LGBTQIA+ și își dorește să crească înțelegerea și acceptarea în societate în ceea ce privește comunitatea, iar Luminița trăiește de câțiva ani în Melbourne, Australia, unde a observat diferența de percepție asupra comunității.
Mi-aș dori să văd schimbarea asta în timpul vieții mele.
A fost destul de mult timp în care politicienii au folosit comunitatea LGBTQIA+ ca un fel de praf în ochi, pentru a ne distrage de la probleme reale, și cred că asta ar trebui să înceteze
spune Adriana
Prin documentarul „Libertate?”, comunitatea a făcut un pas important pentru a-și recupera istoria ascunsă și pentru a o aduce în fața publicului larg, în speranța că va fi o contribuție la societate mai deschisă și mai incluzivă, care să cunoască istoriile și trăirile.
În Timișoara au avut loc, luna asta, mai multe evenimente despre istoria comunității LGBTQIA+, în contextul Capitalei Culturale 2023. Evenimentele sunt organizate de Identity.Education și încearcă să recupereze și să vindece fragmente pierdute din istoria comunității.
Fotografiile oficiale Identity.Education