Andre Rădulescu a fondat Identity.Education în 2018 și, odată cu înființarea ONG-ului timișorean, s-a asumat ca persoană non-binară agender. Vorbește oricând are ocazia despre ce înseamnă să fii nonbinary, despre comunitatea LGBTQIA+, despre nereguli, dar și despre micile bucurii din viața de activistx. Crede în puterea storytellingului, dar și că generațiile actuale vor construi în continuare pe munca depusă de organizații și persoane deja cunoscute. 

Ilustrație realizată de artistul Paul Mureșan

În anii săi de adolescență nu existau internet și nici termeni pe care persoanele cu identitate de gen sau orientare sexuală diferită să îi folosească; existau doar frica, lucrurile spuse pe ascuns, o singurătate feroce pe care fiecare o simțea în corpul său și niciun spațiu în care să se vorbească despre asta.

Pentru că și-a dorit ca nimeni să nu mai treacă prin aceeași căutare de la zero, Andre Rădulescu (35 de ani) a creat un spațiu sigur pentru persoanele din comunitatea LGBTQIA+ din Timișoara. L-a numit Identity.Education, pentru că este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne educăm și să învățăm împreună. 

Organizația a fondat-o cu ajutorul părinților, pentru că mai avea nevoie de încă două persoane care să figureze în acte, iar ei au rămas cei mai mari susținători, chiar dacă îi îngrijorează nivelul ridicat de expunere la care a ajuns copilul lor de când cu asociația. 

Pentru Andre Rădulescu, poziția de președintx nu a venit doar pe hârtie, ci a adus și responsabilitatea tuturor persoanelor care participă la evenimentele organizate de Identity.Education. Dar a venit și cu recunoștință pentru resursele de care dispune și pentru posibilitatea de a vorbi deschis despre cine este. 

“What’s the gay agenda?”

După ce și-a spus povestea la o conferință internațională de tineret, a urmat partea de Q&A. Pentru că întrebările puteau fi trimise printr-un soft anonim, moderatoarea a șters unele dintre ele. Doar că Andre și-ar fi dorit să aibă ocazia să răspundă. 

I-ar fi rugat pe cei din sală să se ridice în picioare și să se prezinte, „cu nume, prenume, pronume” și să rostească întrebarea. Nu să-i facă de rușine sau să-i judece. „Dar cred că doar așa pot să schimb sau să înțeleg mai bine cu cine stau de vorbă. Pentru că altfel e unfair ca eu să mă deschid, să-mi spun povestea cu de toate și persoana respectivă să profite.”, completează Andre.

Deși apreciază curajul și deschiderea generațiilor actuale, nu crede că o persoană tânără este automat și una care nu este xenofobă, rasistă sau care nu discriminează: „Pentru că suntem în continuare oglinda societății. Și societatea în continuare discriminează. În continuare judecă.

Rezonează mai mult cu generația 30+ pentru că simte că au trăit mai multe lucruri împreună: de la contextul în care au crescut, într-o lume fără internet, cu slur words și multă nesiguranță în jur, până la timpul petrecut pentru a verifica dacă un loc este chiar atât de sigur precum vine vorba. 

Când nu se află la jobul de peste zi, Andre Rădulescu lucrează pentru Identity.Education. Îi place că poate să învețe de la generația care vine să-și pună limite și să nu mai muncească atât de mult, chiar dacă nu reușește tot timpul. În orele care îi mai rămân gătește, ridică greutăți sau se uită la seriale. Momentan urmărește The Silo, o poveste distopică despre umanitatea care ajunge să trăiască în subteran, după reguli făcute de părinții fondatori, pe care nimeni nu le chestionează.

Sfaturi pentru tinerx 

Nu trebuie să-ți faci coming out-ul doar pentru că e la modă, cum nu trebuie să te panichezi dacă nu știi încă cine ești sau pe cine placi. Tot ce trebuie să faci este să explorezi, fără presiunea unui ceas care ticăie lângă tine. 

„Simțim presiunea să găsim un răspuns acum, pentru că ne ajută, pentru că a nu ști e dificil, e greu. E o stare tensionată să nu știi să răspunzi pe cine placi. Dar, în același timp, acest pe cine plac poate să fie descris în emoții, în sentimente, în principii și valori și pe cine placi ca și persoană, ce valori și principii văd în cealaltă persoană și nu atât de mult pe cine ca identificare de gen, orientare, vârstă, înălțime sau tipul corpului.”, spune Andre.

Pe lângă asta, Andre îți recomandă și să nu asumi genul persoanei din fața ta, dar și să te uiți cu mai multă atenție nu doar la intenția pe care o ai atunci când comunici, cât, mai ales, la impactul provocat. Pentru că până și cele mai bune intenții pot afecta. „Nu datorăm povești nimănui și da, sunt importante, dar nu înseamnă că le datorăm. Și tot ce putem să facem e să creăm acel spațiu și să lăsăm acea persoană să ne spună.”

Identity.Education 

Programul Identity.Education, parte din agenda Timișoara Capitală Culturală, este despre identități și istorii. Andre Rădulescu este una dintre cele cinci persoane ale căror istorii le poți citi pe Gen, revistă, și unul dintre oamenii care se asigură că vestul țării este aware de poveștile comunității LGBTQIA+, folosind arta și cultura ca forme de chestionare.

Dintre evenimentele Identity.Education de anul acesta, Andre recomandă Marșul Pride Timișoara. „Dintre toate evenimentele pe care le creăm, organizăm, găzduim, marșul este cel mai intens și pentru care ne pregătim emoțional din toate punctele de vedere. E un statement, e un simbol, e un protest, înseamnă vizibilitate, curaj, dar și solidaritate, allyship. Ne adunăm noi, comunitatea, familiile noastre (biologice și alese), prietene, prieteni, persoane aliate, să vorbim deschis despre fericire, iubire, libertate, drepturi și suntem împreuna acolo, toată lumea.

Seria de portrete face parte din Pride TM, organizat de Identity.Education.

Pride TM 2022 | 24 iunie – 1 iulie

#pridetm2023

Pride TM este o platformă de evenimente, organizată anual de Identity.Education din 2019.
––-
Seria de portrete este susținută de Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.