Locuiesc în Brașov cam de când am învățat să îi verbalizez mamei nevoia mea principală pe această lume, și anume aceea de a fi hrănită. În tot timpul petrecut aici, am observat cu ochiul liber o evoluție în spre bine a orașului, mai ales de când am început liceul – acum sunt într-a doisprezecea. Simt că acest oraș aflat la poalele munților a luat-o pe o cale mai modernă, o cale a schimbării și inovației.
Iar lucrul ăsta l-am văzut, de asemenea, la Street Delivery, Gen, care a evoluat de la an la an. În primele două ediții ale Street Delivery am simțit că se punea accentul pe conceptul de oraș verde și sustenabil și că era încurajată ideea de a avea mai multe spații pentru oameni și mai puține pentru mașini. Anul acesta, însă, am simțit că Street Delivery a fost unul și mai bine închegat, punând în contextul generației noastre, Z, problema crizei climatice și felul în care aceasta ne va afecta viitorul.
Street Delivery, Gen a adus în apropiere de centrul Brașovului un melanj de dans, muzică, artă, joc, gastronomie, oameni de cultură și oameni frumoși de toate vârstele. Printre corturile amplasate pe lateralele străzii pietonale am întâlnit atât artiști locali făuritori de bijuterii, cât și standuri care ofereau îndrumare în zona de sustenabilitate sau care cereau donații pentru diverse cauze caritabile. Ca iubitoare înfocată de cuțu-cuțu, nu am putut să nu donez pentru aceia mai puțini norocoși dintre ei, fără stăpân. M-am „lovit” și de poezie și de un spațiu amenajat pentru vizionarea de scurtmetraje, de tip cinema micuț. Pur și simplu întregul spațiu mă îndemna să mă alătur, să contribui cu gândurile și părerile mele legate de direcția în care merge societatea brașoveană.
Vineri, am asistat la un dialog despre politici sustenabile și moduri în care tinerii își pot pune amprenta asupra comunității din care fac parte. Am plecat după aproape două ore, atât cu un zâmbet larg, cât și cu o tonă de motivație în suflet. M-am simțit dornică să pun umărul la schimbare și să nu mă las doborâtă de temeri sau anxietăți. Iar asta cred că descrie perfect magia Street Delivery, Gen. Este un eveniment care, da, îți arată că în momentul actual ne aflăm într-un punct critic al schimbărilor climatice, dar te și motivează să vrei să te implici, să coalizezi cu oamenii din jurul tău spre a face lucrurile în alt fel, mai bine, atât pentru viitorul nostru, cât și pentru cel al planetei.
Am fost și la plimbarea climatică. Dacă îți sună dubios după atâtea proteste climatice că poate te gândești ce ar mai face o plimbare în plus la toată problemele astea, ei bine, să știi că face îndeajuns pentru cât și-a propus. Practic, ne-am dus prin oraș, în mai multe puncte importante – ca parcul sau stațiile de încărcate a mașinilor electrice – și am vorbit despre ce facem pentru a ajuta mediul și pe noi, de ce facem asta și cum putem să îmbunătățim procesul.
Plimbarea a fost organizată de Festivalul de Mediu Culmea, cu opriri la Culmea Relaxării, a Diversitățiii sau a Regenerării și a pus într-o lumină mai realistă toate eforturile pe care le fac orașele, oamenii, ONG-urile și statul sau Comisia Europeană pentru a se ajuta reciproc.
Tot evenimentul a fost pe ideea de anti-depărtare sau cum să molipsești oamenii de voie bună. Asta pentru că a fost pentru prima dată în mult timp când am văzut oameni de toate vârstele luându-și înapoi strada, dansând, râzând și parcă uitând puțin de probleme, dar cu gândul la ce ar vrea să facă mai bine pentru ei și cei dragi.
Luând pulsul voluntarilor care au ajutat la realizarea evenimentelor, aceștia fiind la rândul lor membrii ai generației Z, mi-au transmis faptul că au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită, de tineri implicați. Astfel, pot să îmbine munca voluntară cu distracția, petrecând timp cu prietenii lor în cadrul unei atmosfere pline de oameni creativi și ingenioși în ale vieții sustenabile.
Cu ce am rămas din cadrul evenimentului? Cu un strop de speranță că noi, generația Z, avem un cuvânt de spus pentru felul în care viitorul nostru va arăta și printre noi se află o mulțime de tineri doritori să pună o cărămidă la o planetă mai verde, cu un aer mai puțin poluat și cu un stil de viață mai sustenabil.
Street Delivery, Gen en delivered the fun back to the people.