Yri Zsigismond are 47 de ani și 23 dintre ei i-a petrecut până acum conducând tramvaie în Oradea. Deși ziua ei de muncă începe la 3:20 dimineața și se termină în jur de ora 13, își dedică după-amiezile ajutând oamenii din oraș (și nu numai!). Anul trecut a obținut două premii pentru cea mai bună și cea mai activă voluntară. În plus, face parte din comunitatea LGBTQ+ și tocmai a înființat împreună cu alți membri din comunitate un ONG în Oradea. 

Portret realizat de artistul Paul Mureșan

Să conduci un tramvai pe aceleași rute, ani de zile, poate părea plictisitor pentru unii. Pentru Yri Zsigismond, însă, este locul în care îmbină libertatea și responsabilitatea și, chiar dacă traseul este același, nicio cursă nu seamănă una cu alta. Yri a reprezentat România și la campionatele europene de condus tramvaie din Berlin și Barcelona, la cel din urmă obținând locul 9 din 24. Iar anul acesta, la cea de-a zecea ediție a competiției, care a avut loc în premieră la Oradea, Yri a acordat suport tehnic echipei de vatmani din Barcelona. 

Prietenii și cunoscuții îi spun omul-curcubeu. Pentru că acolo unde ajunge nu face decât să ajute. Merge la plantat de copaci, la renovat de școli sau grădinițe în județ, zugrăvește, gletuiește, tunde iarba. Și le face pe toate pentru că știe că, de obicei, oamenii fug de munca fizică. 

„Nu mă interesează că iubești o femeie sau un bărbat, vreau doar să fii fericită.”

Deși a știut că îi plac femeile de la 13 ani, s-a căsătorit și și-a făcut o familie, ca să îndeplinească dorința mamei de-a o vedea la locul ei, cu copii. Numai că după 11 ani de căsnicie, la 32 de ani, când și-a întâlnit marea iubire, a decis să facă un pas înainte și să scape dintr-un mariaj în care nu se simțea ea însăși. A plecat atunci timp de un de zile în Grecia, cu gândul la copiii ei și la cum avea să-i recapete la întoarcere, dar și pentru că știa că acolo, departe, nimeni nu ar fi forțat-o să fie altcineva. 

În acel an, a vorbit cu copiii la telefon zilnic, iar când s-a întors a urmat un proces lung pentru custodia lor, pe care l-a și câștigat. Mama, care până atunci îi fusese cea mai bună prietenă și confidentă, s-a rugat tot anul de ea să vină acasă, să îndrepte lucrurile, să facă să fie bine pentru familie. Asta însemna ca Yri să se întoarcă la fostul soț și să-și reia viața de dinainte. Pentru că s-a ales pe sine, mama a pălmuit-o la revedere și i-a spus că nu mai vrea să știe nimic altceva despre ea ce nu are legătură cu nepoții. 

Nici frații ei nu au acceptat-o pe noua Yri. Deși înainte mergea la tăiatul porcului și nu lipsea de la evenimentele din familie, precum nunți sau botezuri, aceștia i-au interzis să se afișeze acolo cu partenera ei. Pentru că nu au înțeles-o, a decis să-și ducă viața fără ei. Cât despre tatăl biologic, acesta i-a spus că o iubește și că este mândru de cine a devenit, doar pentru a nu-i mai răspunde la telefon începând cu ziua următoare. 

Cea mai multă înțelegere a primit-o de la fiul său, când acesta avea 9 ani, iar vorbele lui au făcut-o mândră și le spune de câte ori are ocazia: „Nu mă interesează că iubești o femeie sau un bărbat, vreau doar să fii fericită.

Despre viața de zi cu zi, discriminare și decizia de a pleca 

În Oradea o cunoaște și o respectă multă lume. Pentru că este vatmaniță, dar și pentru că atunci când copiii mergeau la școală, era părintele care nu lipsea de la nicio ședință. Când nu face voluntariat, înoată, aleargă, merge la expoziții și la teatru. De când cu pandemia, citește mult și a terminat toate cărțile lui Eric Emanuel Schmitt, pe care l-a și cunoscut. 

Se pregătește, încet, încet, să vândă tot și să plece din țară. Vrea să se stabilească în Barcelona, unde să mai conducă tramvaie timp de 10-12 ani. Gândul i-a încolțit în minte încă din 2017, când a protestat împreună cu alți 7 oameni, mai bine de cinci luni, împotriva Ordonanței de Urgență 13 și împotriva regimului politic de atunci. Dacă pleacă sau rămâne, va decide în funcție de rezultatele alegerilor de anul viitor. 

Până atunci, continuă să plimbe călătorii cu tramvaiul, să ajute pe unde poate, dar și să lupte împotriva neregulilor care-i ies în cale. Cel mai recent episod s-a întâmplat chiar la locul de muncă, unde i s-au scăzut puncte pentru că a purtat o cravată în culorile curcubeului, la uniformă. Acum are un proces în desfășurare împotriva șefului său, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Identity.Education 

Programul Identity.Education, parte din agenda Timișoara Capitală Culturală, este despre identități și istorii. Yri Zsigismond este una dintre cele cinci persoane ale căror istorii le poți citi pe Gen, revistă, și unul dintre oamenii care se asigură că vestul țării este aware de poveștile comunității LGBTQIA+, folosind arta și cultura ca forme de chestionare.

Dintre evenimentele Identity.Education de anul acesta, Yri recomandă „(re)tur în istoriile noastre” – un tur ghidat online care adună acele locuri din Timișoara „în care comunitatea (LGBTQIA+) a dat din coate să existe”.

Seria de portrete face parte din Pride TM, organizat de Identity.Education.

Pride TM 2022 | 24 iunie – 1 iulie

#pridetm2023

Pride TM este o platformă de evenimente, organizată anual de Identity.Education din 2019.
––-
Seria de portrete este susținută de Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.