Încă de la începutul perioadei sale de independență, Ucraina a experimentat multe scandaluri politice și sociale, în urma cărora zeci de funcționari publici și-au părăsit posturile. Adesea, motivul pentru astfel de situații l-au reprezentat investigațiile jurnalistice.

După Revoluția ucraineană din 2014, accesul la numeroase registre de stat a fost deschis și investigațiile au devenit, astfel, unul dintre principalele genuri ale jurnalismului ucrainean. Birourile jurnaliștilor de investigație sunt de încredere pentru public, iar materialele lor rezonează într-o societate indignată de nedreptate.

„Nu-i momentul potrivit pentru investigații“

„Prima victimă a războiului este adevărul”, a spus Senatorul american Hiram Warren Johnson. Pe 24 februarie 2022, Federația Rusă a început o invazie la scară largă în Ucraina. Zeci de rachete au atacat orașele ucrainene, în timp ce militarii ruși au atacat în trei direcții. La începutul lunii aprilie, rușii se aflau în apropierea Kievului. La acea vreme, țara a fost salvată doar prin unitatea și disponibilitatea de a lupta.

Bineînțeles, atunci nu era momentul pentru investigații. Oamenii erau speriați și singurele lucruri pe care se puteau baza erau armata și guvernul ucrainean. Volodimir Zelenski a devenit chipul confruntării și al luptei. Capetele administrației orașului au căpătat încrederea de care nu beneficiaseră până atunci. Prioritatea a fost lupta împotriva dușmanului extern.

Criticile la adresa guvernului au fost percepute ca fiind dăunătoare țării prin discreditarea conducerii sale politice. Chiar și cei care nu susțineau guvernul actual s-au obținut din a critica, iar mulți jurnaliști au apelat la autocenzură pentru a evita să ajute inamicul și să ofere motive pentru propaganda rusă. Era absurd să realizeze, de exemplu, o investigație despre corupție atunci când însăși existența statului era amenințată.

În același timp, autoritățile conduceau propria lor politică de informare: cele mai mari canale de știri de la televizor au fost unite într-un singur maraton de știri, care încă funcționează. Canalele controlate de fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, oponentul lui Zelenski, au fost oprite de la transmisiunea digitală în aprilie.

De asemenea, în primele zile ale invaziei, multe registre de stat au fost închise. Nu există acces la registrele declarațiilor de proprietate, la registrele bunurilor imobiliare, ale societăților comerciale și așa mai departe. Guvernul a susținut că informațiile din acele registre ar putea să-l ajute pe inamicul nostru.

Schimbările aduse de război 

Înainte de invazie, jurnaliștii puteau să asiste la ședințe în Parlament și să ia comentarii de la deputați. Acum, însă, jurnaliștii nu au voie să intre în Parlament, iar programul și ordinea de zi a deputaților nu este publică din motive de securitate.

În condițiile informațiilor limitate și ale concentrării asupra luptei împotriva dușmanului extern, jurnaliștii care anterior documentau subiecte despre corupție sau acțiuni și conexiuni ale politicienilor au început să se concentreze pe răboi. Aceștia:

  1. au stabilit locurile în care se află echipamentul militar rusesc;
  2. au investigat și documentat crimele de război ale rușilor;
  3. au căutat bunuri și proprietăți ale politicienilor și oligarhilor ruși în Ucraina;
  4. au verificat dacă există oficiali ucraineni cu pașapoarte rusești;
  5. i-au căutat pe milionarii și miliardarii ucraineni care trăiesc în resorturi de elită în timp de război (de exemplu, în Monaco, Viena sau Dubai);
  6. i-au căutat pe rușii care se bucură de viață în Europa, în timp ce țara lor comite crime în Ucraina.
  •  

Cu toate acestea, armata ucraineană a arătat rapid că Ucraina are pe cineva care să o protejeze. Țara a cărei capitală „ar fi trebuit” să fie ocupată în trei zile a fost apărată în timpul unei invazii pe scară largă mai mult de un an. În aprilie, nordul a fost dezocupat — amenințarea a fugit de la Kiev. În septembrie, ucrainenii au efectuat un contraatac rapid în regiunea Harkov, iar în noiembrie au eliberat Herson și întregul mal drept al Dnipro. Ucraina a rezistat și acum este clar că va lupta până când va ajunge la frontieră, ca în 1991. De aceea, lupta împotriva celor care dăunează statului din interior a devenit mai urgentă.

Corupția din interior 

Ucraina nu ar putea supraviețui fără sprijin internațional — miliarde de dolari și euro, precum și tone de ajutor umanitar, au început să sosească. În același timp, au existat și scandaluri cu privire la deturnarea acestui ajutor. Unul dintre acestea era legat de guvernatorul regiunii Zaporojie – acest oficial și-a pierdut postul.

În alte cazuri, politicienii au acționat pe scheme vechi și au retras fonduri de la bugetul de stat prin companii de fațadă. Unul dintre exemple a fost dezvăluit în investigațiile proiectului „Scheme” de la Radio Liberty și „Ukrainska Pravda” despre corupția din regiunea Dnipropetrovsk. 1,5 miliarde de grivne (n. red.: moneda națională a Ucrainei) au fost alocate pentru repararea drumurilor din regiune, printr-o firmă care avea conexiuni cu soția guvernatorului.

Din martie până la sfârșitul lunii octombrie 2022, regiunea Dnipropetrovsk a cheltuit 2 miliarde și 314 milioane de grivne pe „reparații rutiere”. Este mai mult decât regiunile Kiev, Harkov, Sumy și Odesa au cheltuit împreună în aceeași perioadă. Ulterior, președintele a semnat un decret privind demiterea guvernatorului.

În cel mai recent indice de percepție a corupției (2022), Transparency International a clasat Ucraina pe locul 116 din 180 de țări — o îmbunătățire față de anul precedent, dar încă pe locul al doilea în Europa de Est, inferior doar Rusiei.

Corupția de la nivel înalt 

Cu toate acestea, anul acesta au avut loc unele dintre cele mai mari scandaluri. Cel mai important este achiziționarea de produse pentru Ministerul Apărării. Pe 21 ianuarie, „Mirror of the Week” a publicat o investigație privind supraprețul produselor pentru Forțele Armate. Astfel, Ministerul Apărării a contractat ouă pentru 17 grivne bucata, în timp ce prețul de vânzare cu amănuntul este de aproximativ 7 grivne. Cartofii au fost comandați la 22 grivne pe kilogram, preț de vânzare cu amănuntul —  de aproximativ 8-9 grivne.

Când o țară întreagă donează bani pentru a cumpăra arme, toleranța la corupție este zero. Așa că acum nu mai putem spune că „nu e timpul”, pentru că este în joc protecția statului. 

În ianuarie, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei l-a reținut pe viceministrul infrastructurii pentru că a primit mită în valoare de 400 de mii de dolari. El a primit aceste fonduri pentru achiziționarea de echipamente la prețuri mai mari.

Scandalurile puternice de corupție au fost și despre Volodimir Zelenski. Jurnaliștii de la „Bihus.Info” au aflat că șeful adjunct al Biroului prezidențial folosește un Chevrolet Tahoe, pe care compania General Motors l-a transferat în Ucraina pentru evacuarea persoanelor din prima linie și pentru misiuni umanitare. „Ukrainska Pravda“ a stabilit că acesta a folosit, de asemenea, timp de câteva luni un Porsche Taycan, care costă aproximativ 100 000 de dolari.

Potrivit anchetei „Ukrainska Pravda”, șeful adjunct al fracțiunii prezidențiale „Slujitorul Poporului” a cumpărat, în timpul invaziei pe scară largă, o proprietate în zona de elită a Kievului. Costul estimat al terenului și al casei poate ajunge până la 50-60 de milioane de grivne.

Reacțiile din exterior 

După astfel de cazuri, presa mondială și partenerii internaționali au atras atenția asupra corupției din Ucraina. Washington Post a publicat un editorial despre problemele din politica internă a Ucrainei.

„Ucraina a făcut unele îmbunătățiri în ceea ce privește transparența, în special când vine vorba de urmărirea și contabilizarea asistenței economice și militare externe. Țara a dezvoltat, de asemenea, o societate civilă vibrantă, cu asociațiil conduse de cetățeni și cu organizații nonguvernamentale care infuzează o democrație sănătoasă cu pluralism, participare și vigoare politică. Cu toate acestea, în mare parte a eșuat în stabilirea unui sistem care să garanteze statul de drept, un neajuns esențial în depășirea moștenirii sale sovietice”, scrie publicația.

Zelenski este un susținător al reformei judiciare, dar nu are puterea de a o pune în aplicare. S-ar putea ca o țară care se luptă pentru supraviețuire să fie prost poziționată și prea distrasă pentru a realiza reforme sistemice. Washington Post susține că ziua de plată a Ucrainei nu poate fi amânată pe termen nelimitat, iar aspirațiile Kievului depind de stabilirea statului de drept.

Comisia de Etică jurnalistică a publicat o declarație în care se afirmă că starea de război și restricțiile impuse difuzării anumitor informații nu ar trebui să conducă la respingerea jurnalismului de investigație. Într-un război în care transparența în luarea deciziilor și concurența sunt limitate, iar registrele închise, cetățenii sunt în mare măsură neputincioșisă afle adevărul.

Datorită jurnaliștilor de investigație, activitatea autorităților devine mai transparentă pentru public. Jurnalismul de investigație de înaltă calitate încurajează autoritățile să fie mai responsabile, ajută la reducerea nivelului de corupție și la luarea deciziilor necesare pentru țară.

Text tradus și adaptat din limba engleză: Roxana Stan

Ilustrațiile au fost realizate în cadrul proiectului „Gen, revistă”, sprijinit de Institutul Francez din România. Revista este un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, creată cu scopul de a forma noi generații de cetățeni informați și implicați, puși pe schimbat lumea în bine.

Dacă vreți ca acest proiect să continue și tinerii să scrie, să deseneze și să fotografieze subiecte cu și despre ei, ne puteți sprijini printr-una dintre metodele de aici.