2024 este un an important pentru românii de pretutindeni: anul cu patru ture de alegeri. Ca tânără care va vota pentru prima dată, deși entuziasmată de această ocazie, trebuie să recunosc cu tristețe că observ, nu numai la mine, ci la întreaga mea generație, confuzie privind politica. Totuși, pe 6 martie 2024, tinerii din România au putut să participe la o adevărată lecție de educație civică, un subiect care de multe ori lipsește din programa școlară, „predată” chiar de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Iată cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în urma întâlnirii din sala plină a Operei Naționale, unde întrebările nu se mai terminau (da, și tinerii sunt interesați de politică).

Foto: Andreea Bichir
  1. Cine este OMUL Roberta Metsola?

Titlul de președinte al Parlamentului European este o funcție atât de importantă încât nimeni nu ar putea decât să se simtă mic, dar onorat, în prezența unei asemenea persoane. Însă, insistând încă de la prima întrebare ca lumea să i se adreseze drept „Roberta”, în loc de „Stimabilă doamnă președinte”, Metsola a vrut să ne dezvăluie, în această discuție, latura ei umană. Într-o lume dominată de bărbați, ne-a fost confirmat faptul că a fi o figură reprezentativă în politică nu este o misiune lipsită de greutăți, feedback negativ, misoginie sau eșecuri timpurii. Îmbucurător este faptul că măcar femeile din domeniu se susțin una pe cealaltă, așa cum reiese din povestea spusă de Roberta despre primele două mandate pe care nu le-a obținut: după anunțarea câștigătorilor, a fost sunată de alte femei importante ale politicii și încurajată să nu renunțe după „cea mai grea zi a vieții ei”. „Iar acum, la rândul meu, din această poziție, sunt eu cea care sună alte femei pentru a le oferi cuvinte de sprijin”, a fost concluzia care a stârnit aplauzele și admirația întregii săli.  Bonus: Doamna a urcat pe scenă purtând o brățară mărțișor, pe care a primit-o drept cadou de „Bun venit!”. Pare că s-a simțit ca acasă.

Foto: Instagram/ Roberta Metsola
  1. Oamenii politici nu sunt atât de far away de noi

În cazul în care ai o propunere pentru Parlamentul European, să știi că Roberta Metsola nu îți va răspunde pe Facebook, dar este foarte deschisă la a primi DM-uri pe Instragram. Șocant că un om politic poate să fie pe atât de cool pe cât este de important, nu-i așa? Una dintre lecțiile cu care am plecat în urma acestei întâlniri este faptul că celor care ne reprezintă ar trebui să li se amintească în permanență că sunt responsabili de bunăstarea noastră. Astfel, îndemnul a fost să nu ne fie teamă sau rușine să încercăm să luăm legătura cu politicienii pentru a ne exprima opiniile. Până la urmă, ei sunt reprezentanții noștri. 

  1. Uniunea Europeană nu uită de România

Nici în calitate de președinte al Parlamentului European se pare că nu poți scăpa de anumite obligații neplăcute, dar devenite deja o normalitate pentru noi, românii. Care credeți că a fost primul lucru pe care a trebuit să îl facă Roberta Metsola când a aterizat? Să se ducă la controlul de pașaport, bineînțeles! „Spațiul Schengen nu va fi complet până când România nu va fi parte din el”, a fost declarația menită să ne dea nu speranțe false, ci încrederea că avem de partea noastră aliații care ne vor face dorința să devină realitate. S-a vorbit și despre necesitatea creării de oportunități egale între mediile urbane și cele rurale, de implementarea unor măsuri drastice privind violența împotriva femeilor și crearea unor noi strategii pentru un sistem de învățământ care are drept scop principal sănătatea mintală a elevilor. Deși cred că nu sunt o persoană ușor de impresionat, Roberta Metsola este omul în care mi-aș pune încrederea pentru o schimbare. 

  1. Tinerii sunt un principal interes al Parlamentului European

A fost o întâlnire cu tineri, despre tineri. Astfel, s-a vorbit foarte mult despre experiența plecării într-un schimb de experiență de tip Erasmus și cât de costisitor este acesta pentru un student român, în comparație cu unul străin. Roberta Metsola, care în tinerețe a participat la acest proiect, numind cele câteva luni petrecute în Franța una dintre cele mai frumoase perioade din viața ei, ne-a recunoscut sincer că cu cei 600 de euro pe care un participant îi primește lunar, nu prea poți să trăiești într-o altă țară fără să „mori de foame”. Din acest motiv, președintele ne-a promis că va face eforturi reale în privința măririi sumei oferite, pentru a face acest proiect mai accesibil. De asemenea, tinerii au oportunitatea și să aplice pentru internshipuri și voluntariate în cadrul Parlamentului European, deci dacă ești interesat, urmărește rețelele de socializare ale PE-ului și… înscrie-te!

Foto: Oana Tache
  1. Misiunea mea, a ta, a noastră este cea de a vota

Întrebată care este sfatul ei pentru tinerii care anul acesta vor vota pentru prima dată, Roberta Metsola nu a oferit publicului o lecție despre cum să alegi candidatul perfect, ci a răspuns fără să ezite „Pur și simplu votați!” Care este cea mai mare grijă a ei? Că nu toți oamenii care au dreptul să aleagă și-l vor exercita. Fără să ne dea prea multe detalii, ea ne-a dezvăluit că, din presimțirile ei, următorii 5 ani se vor arăta a fi destul de dificili pentru întreaga Europă. Nu a spus acest lucru ca să sperie publicul și să ne convingă să ne facem deja bagajele pentru a fugi pe alt continent, ci ca să evidențieze faptul că nimeni altcineva nu are puterea să ne facă viețile mai ușoare, chiar și în timpurile grele decât oamenii pe care noi îi votăm. Fiecare dintre noi are o misiune: de la primari, la europarlamentari, parlamentari, și până la președinte, e nevoie să-i alegem pe cei pe care îi considerăm cei mai potriviți să lupte pentru noi. Zice bine Roberta Metsola; de ce ne-ar fi frică de puterea de a contribui la o schimbare?

În caz că nu v-ați notat încă în calendare și vreți (știți că ar trebui) să mergeți la vot, vă reamintim calendarul alegerilor din anul 2024:

9 iunie- alegeri europarlamentare

9 iunie- alegeri locale

15 septembrie- turul I al alegerilor prezidențiale

29 septembrie- turul II al alegerilor prezidențiale

8 decembrie- alegeri parlamentare