La mijlocul acestei luni am participat la evenimentul “Cum vorbim despre consumul de droguri”, găzduit la Apollo111, unde mai mulți speakeri au discutat despre care sunt nevoile noastre, ale tinerilor, pe tema consumului și adicțiilor, abordări de prevenție sau educarea publicului larg. Punctul de plecare al discuției a fost modul în care vorbim și care e discursul public despre droguri și consumul de droguri.
Invitați au fost Cătălin Moise, youtuber, Ramona Costescu, președintă Asociația ALIAT, psiholog și psihoterapeut, Alexandra Miroslav, coordonator programe educaționale Fundația Tineri pentru Tineri, Dr. Mugur Ciumăgeanu, de la Facultatea de Psihologie și Sociologie Timișoara și Dr. Marian Ursan de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.
Auzim în jurul nostru vorbindu-se despre legi care își propun să crească pedepsele pentru consumul și posesia de droguri, chiar dacă mai mulți activiști și politicieni cer ca asta să nu se întâmple. Se naște firesc, deci, întrebarea: de ce o asemenea susținere puternică pentru această soluție? Dacă ar fi să judecăm lucrurile doar în alb și negru, sunt cei care tratează subiectul prin „scare tactics” și pe de altă parte cei care înțeleg că metoda asta nu funcționează neapărat și ar trebui să fim mai deschiși la modul în care vorbim despre consumul de droguri, de la autorități și politicieni, până la cercul de prieteni și părinți.
Momentul discuției care a pus atenția fix pe subiectul acesta a fost când Ramona Costescu, președinta asociației ALIAT psiholog și terapeut, a făcut un exercițiu cu publicul. Toți ne-am închis ochii, era liniște, iar ea repeta, pe diferite tonuri „DA”, „NU”, apoi iar „DA”. Poate rezultatul nu a fost neașteptat, dar lumea din sală spunea în mare parte același lucru – „Nu”-ul le dădea o stare anxioasă, de parcă se țipa la noi, iar revenirea la „Da” părea nepăsătoare – un fel de când îți spun părinții „faci ce vrei”. Iar asta se întâmpla pentru că al doilea DA venea după un NU atât de puternic, de interzicere.
Noi am vrut să mergem puțin mai departe și i-am întrebat pe Cătălin Moise și Dr. Mugur Ciumăgeanu ce părere au despre „scare tactics”, dacă funcționează sau a funcționat vreodată.
Dr Mugur Ciumăgeanu, ne-a spus: „Nu știu dacă a funcționat vreodată și din punctul ăsta de vedere cred că funcționează numai la cei care își propun să sperie pe cineva și se sperie pe sine însăși. Deci nu, e o mare prostie. Alternativa este o informare cât mai transparentă chiar dacă uneori informarea asta poate să conțină lucruri indezirabile sau potențial repulsive pentru cei care sunt informați.” Cătălin Moise a fost scurt și tranșant, inițial: „Nu funcționează, n-a funcționat niciodată, n-o să funcționeze niciodată.” Și-a nuanțat ulterior poziția, legându-se și de exercițiul făcut: „Există nenumărate dovezi, nenumărate încercări care arată că nu are cum să funcționeze. Azi am făcut și un exercițiu care ne-a demonstrat empiric ce efect are NU versus DA. NU-ul va demoniza întotdeauna, va crea rezistență și e întotdeauna o piedică în calea unui dialog”.
Ce am înțeles după toate discuțiile e că nu putem avea o soluție perfectă, dar trebuie să încercăm să găsim mici soluții în dialogul cu autoritățile, în dialogul cu părinții ori cu prietenii. Ca cei care au dependențe să poată spună asta și să poată cere ajutorul de care au nevoie și să-l primească. Iar toate campaniile negative, scary, nu o să-i ajute pe cei care au probleme, ci soluțiile pe termen lung, din toate părțile societății.
Evenimentul „Cum vorbim despre consumul de droguri?” a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Fundația Tineri pentru Tineri, ca parte din apelul de finanțare #InStareSaAjut, dedicat inițiativelor dezvoltate de ONG-urile din România care vizează prevenția consecințelor negative asociate consumului de droguri în rândul adolescenților.
În stare de Bine
În Stare de Bine este un program adresat organizațiilor neguvernamentale din România, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC. Programul pune la dispoziția organizațiilor neguvernamentale 1.000.000 euro/ anual pentru inițiative destinate grupurilor vulnerabile, în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă.
Prin apelul „În Stare Să Ajut”, parte a programului În Stare de Bine, au fost puși la dispoziție echivalentul a peste 200.000 de euro din bugetul anual, pentru inițiative de prevenție a consecințelor negative asociate consumului de droguri în rândul adolescenților.