De cele mai multe ori sărbătorile pot fi un prilej de oboseală și agitație, chiar dacă ideea generală e de a fi fericiți. Iubesc momentele care mă duc aproape de casă, chiar dacă acasă a devenit pentru mine o combinație de mai multe locuri, orașul actual în care trăiesc, casa părinților mei, orașul unde am copilărit, persoanele dragi, motanul meu. Toate acestea combinate sunt definiția bucuriei, dar și a agitației, tocmai pentru că „acasă” e un loc foarte variat. Sărbătorile ne duc adesea într-unul dintre locurile care sunt acasă pentru noi, dar vin la pachet și cu o anxietate care vine cu prilejul unei agitații continue la care suntem supuși extern pentru că așa fac toți. De ce resimțim această agitație poate te întrebi. Poate din dorința de perfecționism, să iasă totul bine, să fie gata și  deadline-ul ăla de n-ai reușit să-l termini, să reușim să stăm cu toate rudele, să fie mâncarea gata pentru sărbători, să fie casa lună, să vezi și ruda aia pe care nu o suferi, să fie terasa măturată pentru că ne vin oamenii în vizită și ,,nu se cade”. E normal să simți că lucrurile te copleșesc. Pune pauză când simți că nu mai poți.

Pentru mine sărbătorile sunt și un moment de liniște pe care îl rezerv special pentru a mă reconecta cu mine, să iau o pauză de la tot și să stau afară la țară, în satul îmbătrânit al bunicilor mei, într-un hamac să citesc cu muzica lui Eric Clapton pe fundal, în ciuda treburilor care mai sunt pe lângă. Timpul pe care mi-l rezerv spre a face lucrurile care mă fac fericită este important: scrisul sau un hobby care îmi inspiră liniște, gătitul, întâlnirile cu prietenii din orașul meu, în special timpul petrecut cu mine, dar și cu familia. Cred că sărbătorile sunt momentele pe care le așteptăm pentru că au un aer de vacanță, dar atunci când se apropie ne simțim copleșiți de câte sunt de făcut de fapt, iar lucrurile nu mai sunt într-un normal.  Pe lângă drumul lung pe care îl fac cu trenul, aglomerația din tren, urările oamenilor pe care le mai auzi în jur ,,Sărbători fericite!”, treburile din casă, cumpărăturile să fie făcute, mâncarea care trebuie să fie gata, momentele spirituale, ritualurile religioase, toate astea sunt un mix interesant de digerat. Ai mei au pus accent pe sărbători, pe partea religioasă care aduce liniște, de când se știu și cred că aceste tradiții îmi sunt insuflate de când sunt mică, încât am ajuns și eu să pun preț pe toată experiența sărbătorilor care poate fi obositoare uneori.

Dacă și tu te simți așa, oprește-te și respiră. Chiar și în mijlocul agitației, încearcă să găsești câteva momente de liniște în fiecare zi. Fie că alegi să asculți muzică, să citești, să pictezi, să te uiți la un film, să petreci timp cu animăluțele de companie, să te joci ceva, să faci o scurtă plimbare prin orașul tău, scopul este să te simți bine. Nu uita nici de importanța conexiunii cu cei din jur. Paștele este despre a fi împreună cu familia și prietenii, dar nu uita să îți acorzi și timp pentru a avea conversații sincere și profunde. Scrie-i cuiva căruia nu ai mai vorbit de multă vreme. Aceste momente de conexiune autentică pot întări legăturile cu cei din jur și te pot ajuta să te simți mai apropiat de tine însuți. Atunci când te simți copleșit de cei din jur, oprește-te și fă ce îți place. Folosește această perioadă pentru a reflecta asupra propriilor tale creșteri și dezvoltări, ce îți dorești să îmbunătățești sau să schimbi în viața ta, pentru ce te simți recunoscător la finalul zilei.

Societatea a setat anumite standarde privind sărbătorile, totul în jurul nostru fiind la superlativ, în special pe social media, iar comparațiile cu realitatea nu-și au rostul. Așteptările nerealiste duc uneori la anxietate. Poate că agitația de sărbători nu poate fi schimbată, dar tu poți să reușești să te simți și bine cu tine și ceilalți. Stabilește-ți limite cu familia și prietenii care au anumite așteptări mari de la tine. Furia  din cauza conflictelor nerezolvate cu persoanele apropiate sau furia provocată de neajunsurile din viața noastră poate provoca agitație în viețile tuturor. Gândește-te dacă există modalități spre a rezolva sau cel puțin diminua conflictele. Sărbătorile ar trebui să fie despre cum vrem noi să ne simțim, despre cum le facem noi să fie. Chiar dacă veșnicile întrebări ,,Când te angajezi?” sau ,,Când vom cunoaște și noi persoana aia de care-ți place?” îți provoacă frustrări, gândește-te că de multe ori aceste persoane care adresează întrebările poate chiar nu știu ce să te întrebe altceva, neținând pasul cu viața ta. Sărbătorile sunt exact momentul când apuci să te vezi cu rudele alea pe care nu le vezi toată ziua și poate pe care nu ții neapărat să le vezi, dar tot ai tăi sunt și de multe ori nici ei nu știu să gestioneze situațiile awkward în care nu v-ați mai văzut de cine știe de când. Ai răbdare cu tine. Eliberarea stă în tine, felul în care vrei tu să o exprimi tu o gestionezi. 

Pentru unii aceste perioade vor fi cele mai bune perioade din an, pentru alții nu. Ce contează cu adevărat e să privim modalitățile spre a ne simți bine cu noi și ceilalți, spre a dezvolta empatie și să realizăm că această perioadă poate fi plină de provocări emoționale pentru mulți dintre noi. Dacă reușești și te simți bine, poți fi o sursă de ajutor și susținere pentru cei din jur. Sărbătorile aduc și acceptare, uneori schimbare, reflectare și chiar despre noi și ceilalți, despre cum vrem noi să fie. Tonul face muzica, tu dai tonul, dar lasă-i și pe ceilalți.