În primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei, câteva țări i-au oferit președintelui Zelenski azil în străinătate, în timp ce Rusia încerca să-l asasineze. „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a răspuns el. Iar asta ar putea suna provocator, mai ales pentru o țară a cărei supraviețuire depinde de suportul oferit de Vest.

După invazia pe scară largă a Ucrainei, a devenit clar că diplomația nu funcționează. În ciuda faptului că toate datele serviciilor de informații occidentale arătau că invazia este iminentă, niciun efort diplomatic nu a reușit să o oprească. De asemenea, dacă s-ar baza doar pe diplomație și pe legile internaționale, Ucraina nu ar putea fi salvată. Sistemul Națiunilor Unite (ONU), care a fost stabilit după cel de-al Doilea Război Mondial, nu a fost pregătit pentru existența unui agresor chiar în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia.

Așadar, cum ar putea o nouă modalitate de diplomație să ajute Ucraina să obțină sprijin pe scena internațională?

Nediplomația 

Sergiy Kyslytsia, reprezentantul Ucrainei în cadrul ONU, își începe toate discursurile cu aceste cuvinte: „Îi recunosc pe reprezentanții regimului lui Putin în sediul Permanent al Uniunii Sovietice“. 

Mulți diplomați ai ONU și-au ridicat sprâncenele la început, când au auzit aceste vorbe, pentru că să-i spui diavolului pe nume nu este diplomatic. Prin urmare, ONU a reușit să adopte 6 rezoluții ale Adunării Generale în sprijinul Ucrainei.

Ucraina speră la stabilirea unui tribunal internațional pentru investigarea crimelor comise de Rusia sub jurisdicția ONU și pentru obținerea de despăgubiri din partea Rusiei.

Redefinirea rolului armelor 

Armele sunt cunoscute pentru uciderea oamenilor. A fost foarte greu să se distrugă narațiunea potrivit căreia furnizarea armelor pentru Ucraina va proteja, de fapt, drepturile omului și va minimiza pierderile civile.

Rusia a comis sistematic crime de război, omorând civili în Ucraina, atacând infrastructura, săvârșind violuri și execuții în masă și folosind arme interzise. Diplomații ucraineni sunt foarte răbdători spunând că Ucraina are nevoie de arme pentru a se proteja.

Zelenski: Peste tot 

Diplomații nu sunt întotdeauna vizibili. Președintele ucrainean Zelenski, un fost om de televiziune, s-a adresat zilnic populației ucrainene, prin videoclipuri, încă din 24 februarie 2022. Acesta vorbește cu audiențe diverse: de la jurnaliști, studenți, până la parlamente naționale din străinătate.

Comunicarea regulată l-a ajutat, de asemenea, să demonteze o mulțime de mituri de propagandă rusă. Deci, atunci când propaganda rusă a produs mesaje confuze despre faptul dacă Zelenski a fugit în Polonia sau Marea Britanie, el a înregistrat videoclipuri în centrul Kievului spunând „Președintele este aici”.

Nu numai diplomația ajută Ucraina să reziste. Ucraina a dat dovadă de răbdare în a dovedi lumii că nu este doar războiul ei.

Răbdare strategică

Ucraina își construiește treptat coaliția internațională. Nu toate țările au sprijinit Ucraina încă din primele momente prin furnizarea armelor de care era nevoie. De exemplu, Germania a respins, inițial, furnizarea de arme Ucrainei din cauza legislației țării care îi interzice acest lucru. Cu toate acestea, nemții au trimis recent Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană IRIS-T și a fost de acord să trimită și tancuri Leopard-2.

Nu este doar războiul Ucrainei 

Toate țările au propriile probleme urgente – inflație, șomaj, pandemie și lista poate continua. Cu toate acestea, vecinii apropiați înțeleg că, dacă Ucraina pierde acest război, unele țări ar putea fi următoarele – statele baltice, Polonia sau Georgia. În timp ce Rusia vrea să recreeze vechiul său Imperiu de la Moscova, Ucraina vrea să construiască o democrație modernă.

De ce ar trebui să le pese tinerilor de relațiile internaționale și de ce se întâmplă în Ucraina? De ce tinerii stau în Euromaidan la Kiev și la Tbilisi?

„Pentru că racheta lui Musk către Marte nu va putea să-i găzduiască pe toți, iar unii vor trebui să rămână și să facă față dezordinii pe care generația anterioară o va lăsa”, a declarat un expert ucrainean în securitate.

Text tradus și adaptat din limba engleză: Florin Râșteiu

Ilustrațiile au fost realizate în cadrul proiectului „Gen, revistă”, sprijinit de Institutul Francez din România. Revista este un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, creată cu scopul de a forma noi generații de cetățeni informați și implicați, puși pe schimbat lumea în bine.

Dacă vreți ca acest proiect să continue și tinerii să scrie, să deseneze și să fotografieze subiecte cu și despre ei, ne puteți sprijini printr-una dintre metodele de aici.