Milioane de oameni lucrează în producția de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte în întreaga lume, dar cei mai mulți dintre ei nu sunt plătiți suficient pentru a-și satisface nevoile de bază. Acești oameni rămân blocați în sărăcie, în timp ce marile companii de modă continuă să profite de pe urma muncii lor printr-un sistem profund nedrept și exploatator.

Un salariu pentru un trai decent nu este un lux, este un drept fundamental al tuturor. Oamenii care ne fac hainele lucrează în fabrici fără condiții de siguranță, la asta adăugându-se și salariile foarte mici, așadar, dreptul la un trai decent le este încălcat. Având în vedere că România este pe primul loc în UE la exportul de confecții pentru marile branduri de modă, este posibil ca majoritatea dintre noi să fi cumpărat la un moment dat un un articol de îmbrăcăminte făcut în România, de o angajată ce lucrează ture interminabile pe salariul minim pe economie (de multe ori, chiar pe mai puţin).

Ca răspuns la această situație, campania Good Clothes Fair Pay, o inițiativă cetățenească europeană pentru salarii de subzistență în lanțul de aprovizionare din domeniul modei, solicită o legislație care să contribuie la obținerea unor salarii echitabile pentru lucrătorii din industria textilă și a confecțiilor din întreaga lume.

ICE (Inițiativa Cetățenească Europeană) este un instrument unic care permite cetățenilor să solicite direct Comisiei Europene să propună acte legislative într-un domeniu de competență al UE. Totodată, această inițiativă cere să se introducă o legislație care să impună marilor branduri din sectorul confecțiilor să se asigure că, pe linia lor de producţie, lucrătoarele şi lucrătorii  primesc salarii de subzistență. Dacă legislaţia este adoptată, brandurile pot suferi amenzi costisitoare dacă nu demarează acest proces. Pentru a putea face această schimbare, campania trebuie să strângă cel puțin 1 milion de semnături de la cetățenii UE.

În prezent, asociația derulează o campanie de strângere de semnături subsidiară celei desfășurate de nivel european, prin care se cere Comisiei Europene sa creeze un cadru legislativ care sa împiedice fabricile din Europa (deci inclusiv de la noi) din a-și exploata angajații. 

Ca societate civilă parte din „Clean Clothes Campaign România”, Asociația Mai Bine din Iași susține campania „Good Clothes, Fair Pay” și se alătură demersurilor pentru a cere legi care să protejeze dreptul la salariu echitabil.  „Vrem ca angajatorii să ofere un salariu pentru un trai decent oamenilor care ne fac haine în întreaga lume și avem puterea de a schimba acest lucru. Ne dorim să formăm o comunitate de prieteni, influenceri, lideri de opinie, activiști, designeri vestimentari, pasionați de modă şi haine și împreună să strângem cât mai multe semnături”, a precizat coordonatoarea campaniei din România, Cristina Căpitănița. 

„Apelăm la solidaritate din partea ta pentru muncitoarele și muncitorii din industria textilă!” 

Oricine poate ajuta prin semnare petiției cu un simplu click aici și cu un share pe sociale.