Foto: UEFA / Harriet Lander

EURO 2024 este cea mai importantă competiție de fotbal din anul acesta. Turneul ce aduce față în față cele mai bune 24 de naționale europene a lansat deja câteva surprize, dar una dintre cele mai mari este cu siguranță prestația României.

O națională care, înaintea preliminariilor, era sub țări precum Muntenegru sau Bosnia și Herțegovina a reușit să câștige grupa de la turneul final. Urmează meciul unei generații. Următorul adversar este naționala Țărilor de Jos. Până la acest meci, e bine să ne amintim că acest european ne-a făcut, mai mult ca niciodată, să ne unim. Ne-am simțit și ne simțim mândri că suntem români, doar pentru că echipa națională și-a depășit condiția și s-a plasat în primele 16 din Europa.

Povestea a început la Munchen, când am învins Ucraina spectaculos, cu 3-0. A urmat înfrângerea de la Koln, cu Belgia, 2-0, iar în ultima etapă urma să ne luptăm cu Slovacia. Meciul decisiv s-a jucat la Frankfurt.

În dimineața meciului, orașul era încă adormit. Străzile erau pustii, puțini oameni ieșiseră din casă, însă avea să fie doar liniștea de dinaintea furtunii. Dintr-o dată, centrul Frankfurtului s-a transformat într-o mare galbenă. Din senin, orașul liniștit devenise centrul unei suflări, unei trăiri, unei emoții. Naționalismul nu apare în inima oricui. Cât timp nu te simți reprezentat de țara ta, nu poți trăi emoțiile acestea. La Frankfurt au venit zeci de mii de români. La o apreciere subevaluată, doar pe stadion au fost 35.000 de fani ai României. 

Aceștia au venit din toate colțurile lumii, nu doar din Germania. Oamenii au vrut să simtă ce înseamnă să lupți pentru țara ta. Iar jucătorii i-au făcut fericiți. La ora 11:30, abia vedeai un om în galben pe stradă. La ora 13:00, abia mai găseai un loc liber la o terasă.

Românii au făcut ceva ce e greu de realizat. Suporterii naționalei au fost capabili să transforme un oraș străin, dintr-o țară străină, în ceva ce putea fi numită, chiar și pentru o zi, capitala simbolică a României.

După ce au făcut tot orașul galben, fanii naționalei au început să cânte și au plecat spre stadion, acolo unde ne aștepta cel mai important test din ultimii 20 de ani. Arena din Frankfurt a fost una destul de familiară pentru noi, fiind un stadion care se aseamănă destul de mult cu Arena Națională. Tribunele, cu excepția unei mici zone, au fost galbene. Fanii slovaci au fost surclasați numeric de cei români.
Emoțiile au început încă de la intonarea imnului, cântat puternic, de toți cei prezenți pe stadion. Zidul galben, așa cum a fost numită galeria României de la EURO, și-a făcut simțită prezența. Timp de două minute, tot stadionul a stat în picioare, ascultând și recitând același imn.

Foto: UEFA / Ryan Pierse

Galeria României a fost impunătoare la toate meciurile. Și cu Ucraina, și cu Belgia, am fost mai mulți în tribune, iar asta le-a dat jucătorilor energie și putere pe care, din lipsă de valoare, nu o aveau.

Meciul cu Slovacia a început relativ rău pentru România. Puțin după minutul 20, eram conduși cu 1-0, scor la care am fi fost eliminați de la turneul final. Iar aici, și-a făcut simțită prezența și mai tare zidul galben. Împinși de la spate de zecile de mii de inimi tricolore din tribună, jucătorii naționalei au forțat, iar egalarea a venit din penalty în minutul 38.

Foto: UEFA / Alexander Scheuber

Fanii nu s-au oprit aici. Au cântat minute în șir, au scandat pentru jucătorii naționalei, i-au îmbărbătat și le-au dat energia necesară pentru obținerea rezultatelor de care aveam nevoie. Egalul ne califica în optimi, iar rezultatul din celălalt meci ne-a făcut să fim câștigătorii grupei.

Emoțiile cele mai mari au apărut pe stadion însă atunci când, în minutul 70, galeria tricoloră a început iarăși să cânte imnul. Din senin. Dintr-o dată, a devenit o bucurie să fii român. Iar emoția nu a fost doar la Frankfurt. Este clar că românii din toată lumea au trăit emoțiile celor trei meciuri de până acum ale României. Acest european ne-a unit cum nu am mai fost uniți de mult. Sperăm să ne țină.

Foto: UEFA / Alexander Scheuber

Iar acum, înainte de următorul meci, duelul cu Țările de Jos, trebuie să fim conștienți de un lucru. Indiferent de rezultat, am trăit deja cele mai frumoase emoții. Poate că nu vom câștiga noi EURO, dar cu siguranță EURO ne-a făcut să ne recâștigăm. Băieți, să dați totul pe teren, pentru noi, suporterii care ne uităm, cu inima până la cer, la fiecare secundă din următorul vostru meci!

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor principal al echipei naționale de fotbal a României.