Foto: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a României

Românii au plecat masiv din țară, după intrarea în Uniunea Europeană. Pentru găsirea unui trai mai bun, oamenii au ales să treacă granițele țării și să meargă, în mare parte spre vest. Dacă mergi în țări precum Italia, Germania, Franța, Spania sau Anglia, este foarte puțin probabil să nu dai de un român. 

Așa se face că, de fiecare dată când se organizează evenimente pentru români în afara țării, cererea este una uriașă. Așa s-a ajuns la organizarea unui meci al echipei naționale, amical, cu Columbia, în capitala Spaniei. Anticipând cererea de bilete, un organizator de evenimente a decis să organizeze un meci amical între noi și o altă țară ce are mulți „reprezentanți” în țara iberică.

Fanii români, pe Civitas Metropolitano, la meciul cu Columbia. Foto: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a României

Pentru comunitatea de români din Spania, a fost un moment mult așteptat. Știm bine că marii artiști de la noi obișnuiesc să organizeze turnee și în afară, pentru a aduna cât mai mulți români. Andra, spre exemplu, a organizat în martie un concert în Anglia, recent, și a umplut o sală de spectacol din Londra. Și nu vorbim de un caz izolat: artiștii mari ai țării, atunci când merg „în deplasare”, adună grupuri mari de români, dornici de a revenea frumusețea emoțiilor de „acasă”. E o bucurie mare pentru cei plecați de acasă că, deși sunt printre străini, cei ce au ales să rămână nu i-au uitat.

Bucuria diasporei, de fiecare dată când sunt vizitați de națională

Așa e și cu naționala. De fiecare dată când „tricolorii” ajung în afara granițelor, stadioanele sunt pline de conaționali. Cel mai bun exemplu este Campionatul European U21 din 2019, jucat în Italia, unde, deși vorbeam de naționala de tineret, cu jucători de maxim 21 de ani, aceștia au fost susținuți de mii de români la fiecare meci.

La fel a fost cazul și în meciul de la Madrid. Împreună cu Tudor Belivacă, am mers la Madrid, reprezentând Gen, revistă, printr-un parteneriat cu Penny, la meciul naționalei de la Madrid, cu Columbia, jucat pe Civitas Metropolitano. Acolo, ne-am întâlnit cu românii ce au venit din toate colțurile Spaniei pentru a urmări acest duel. Da, probabil că au fost mai mulți columbieni la acest meci, iar sud-americanii au fost mai sonori, la această partidă. Dar și românii s-au auzit, în număr mare, cântând imnul ori scandând spre susținerea jucătorilor noștri. Împinși de la spate din tribune, fotbaliștii români au revenit de la 3-0 și au fost la un gol distanță. Meciul s-a terminat cu scorul de 3-2.

Înainte de partidă, am filmat o serie de interviuri spontane cu oamenii ce au venit la meci, atât români, cât și columbieni. I-am identificat după steagurile și fularele purtate, deși, nu o să neg, ne-a fost greu să identificăm cine ce e într-o adunătură de oameni ce purtau culorile ambelor țări: roșu, galben și albastru. Totuși, am găsit români. Am căutat în principal copii, tineri, și am vrut să aflăm de la fiecare dacă s-a născut sau nu în Spania. Cei mai mulți erau născuți și crescuți acolo, vorbind limba română stâlcit. Erau fix oamenii pe care îi căutam, pentru că aveam pentru ei o întrebare simplă.

Fanii români, pe Civitas Metropolitano, la meciul cu Columbia. Foto: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a României

„Susții România sau Spania la EURO 2024?” a fost curiozitatea noastră, apropo de ei. Toți au spus „România”, doar unul dintre ei, un tânăr ce vorbea foarte puțin limba română, a spus că susține și Spania. Dar totuși, el crede în România, deși probabil a fost la noi doar în vacanță. O altă fată, care, de asemenea, vorbea stâlcit limba română, a început să strige, după ce mi-a auzit întrebarea „România, România, România…”. Avea steagul României în spate, iar pe față era pictată în dungi tricolore.

Susții România sau Spania la EURO 2024? pic.twitter.com/XVvicjmzxA— Iosif.D3k (@IosifFifa) April 10, 2024

Mai mult, cu o zi înainte de meci, după ce am plecat de la conferința de presă a României spre Civitas Metropolitano, am chemat un șofer de ride-sharing. După nume, ne-am dat seama că este român. În drum spre stadion, am intrat în vorbă cu el, iar printre primele curiozități ale lui a fost și dacă mergem sau nu la meci.

Tot legat de meci, e imposibil să nu ți se fi făcut pielea de găină când mii de oameni au cântat imnul nostru ori când, după primul nostru gol, toată lumea i-a strigat numele lui Ianis Hagi.

Dorința acestor tineri ca România să facă o figură frumoasă la EURO 2024 pleacă de la părinți, care trăiesc cu iubirea față de țara noastră, dar și cu dezamăgirea că România le-a oferit prea puțin. Vor, totuși, să se mândrească cu naționalitatea lor, iar fotbalul, care a devenit o valoare socială acceptată în toată această lume, este șansa lor să arate că românii sunt valoroși.

Selecționerul naționalei de fotbal a României, Edward Iordănescu, alături de trofeul EURO 2024 și de mingea oficială a competiției. Foto: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a României

La vară, peste două luni, naționala va merge în Germania, într-o altă țară cu o comunitate mare de Români. Vom juca minim trei meciuri acolo: cu Ucraina, pe 17 iunie, la Munchen, cu Belgia, pe 22 iunie, la Köln și cu Slovacia, pe 26 iunie, la Frankfurt. Iar misiunea tricolorilor va fi una clară: să ne facă mândri, pe noi, românii, indiferent de locul în care ne aflăm. Dar mai presus pe toate, aceștia trebuie să le aducă o bucurie celor ce și-au pus regretele în ghiozdan și au plecat, spre o lume mai bună, fără să uite cine sunt.