Foto: Facebook / FRH-Federația Română de Handbal

Dacă nu știi chiar nimic despre handbal, dar vrei o introducere fix în acest moment și nu știi de unde să începi, aici e locul potrivit. Articolul e doar ca să te facă curios. De la actualitate, la puțină istorie, nimic de speriat. Despre handbal feminin.

Nu este o surpriză că România a reușit să se califice la Campionatul Mondial de Handbal feminin, dar este o performanță mare pentru sportul românesc. Selecționata feminină este foarte apreciată pe plan internațional, fiind chiar o echipă care pune probleme altora mai mari. Această echipă tânără a României, care promite rezultate mari în viitor, a avut și o prestație bună la turneul final, pentru moment. Două victorii la scor cu Chile și Serbia și o înfrângere cu Danemarca, dar în care am jucat frumos și am avut o doză de ghinion. Tricolorele au reușit să iasă din grupele preliminare și vor avea adversare puternice în grupele principale: Germania, Polonia și Japonia. România a reușit să se califice la acest Campionat Mondial după ce a învins lejer Portugalia în dublă manșă. Campionatul Mondial de Handbal este puțin diferit față de cel de fotbal deoarece turneul final al echipelor calificate are un format diferit. Prima faza este faza grupelor preliminare: acestea sunt 8 grupe de 4 echipe, iar cele mai bune 3 se califică în faza următoare. Urmează faza grupelor principale unde echipele intră cu punctele din prima fază, dar înjumătățite. 4 grupe a câte 6 echipe care vor juca 3 meciuri fiecare, iar primele 2 se califică în următoarea fază. Începând cu această fază, competiția ia formă de „tablou”: există sferturi, după care urmează semifinalele, finala mică în lupta pentru bronz și finala mare care va oferi câștigătoarea turneului.

Este un sport foarte rapid, foarte antrenant și merită ca oamenii să arunce o privire la următoarele meciuri, chiar dacă nu cunosc regulile. Regulile sunt destul de complexe, dar se învață o dată cu vizionarea, iar cele de bază sunt prezentate într-un ghid foarte interesant de către Federația Română de Handbal pe site-ul lor. Până te uiți pe site, uite aici niște date interesante despre Echipa Națională de Handbal feminin, pentru a înțelege de ce să ai așteptări.

Foto: Freepik.com

Niște „fun facts” despre apariția handbalului în România și despre Selecționata de handbal feminin

  1. România a câștigat Campionatul Mondial de Handbal feminin în 1962
  2. România este dublă vicecampioană mondială, titluri câștigate în 1973 și 2005
  3. România are în palmares și o medalie de bronz obținută în 2015
  4. Handbalul, în forma inițială de 11 contra 11, a fost introdus în România prin intermediul orelor de educație fizică susținute de profesori ce fuseseră invitați la meciuri de handbal în Germania.
  5. Handbalul în România a apărut în Ardeal, creditat fiind Sibiul și liceul Brukenthal
  6. În 1960 handbalul în 11 dispare, handbalul în 7 preluându-i locul
  7. România este dublă campioană mondială de handbal în 11 jucătoare în 1956 și 1960 fiind câștigătoarea ultimei ediții a acestui turneu.
  8. La Campionatele Europene, România a câștigat un bronz în 2010
  9. În 2002, România a devenit campioana mondială universitară și este de alte patru ori vice-campioana la turneele mondiale universitare
  10. România este unica țară care a fost prezentă la toate Campionate Mondiale de Handbal feminin