Există credința, în general, că sportul, oricare ar fi, e scump. A doua „scuză” e că nu avem timp pentru a face sport. Nu e chiar așa. Într-adevăr practicarea unui sport pentru performanță este scumpă, dar doar pentru fericirea ta și pentru sănătatea ta fizică și mentală este foarte ieftin, uneori aproape gratis. Există câteva sporturi care nu necesită investiții majore: nici financiare, nici temporale. Chiar dacă există percepția că echipamentele scumpe îmbunătățesc performanțele fizice, pentru a practica un sport este nevoie doar de… voință, pentru că pe unele le poți face exact după ce citești acest articol.

Alergatul

Mai ieftin de atât nu se poate. Doar ieși afară și poți începe. Niște pantaloni de trening și un tricou. Îți trebuie pantofi speciali pentru alergat? Nu neapărat, dar ar fi utili. Nu îți îmbunătățesc aptitudinile, dar cu siguranța va fi mult, mult mai comod. Cei de pânză sunt buni. Nu trebuie să aibă vreun brand pentru a-l practica la nivel de amator. Locuri de alergat? Sunt cu sutele în fiecare parte a țării. Nu ar fi recomandat totuși să alergi pe suprafețe tari de tipul betonului sau asfaltului pentru că distruge articulațiile. La 18 ani nu te interesează, dar o să îmi mulțumești mai târziu. Gazonul este foarte bun sau o pistă de alergat într-un parc este perfect. Din punct de vedere al timpului și jumătate de oră este un efort bun. Pune sângele în mișcare

Foto: Freepik.com

Fitness-ul

Îl poți practica pe gratis, dar poți face și niște mici investiții dacă nu te simți bine să exersezi doar cu greutatea corpului. Poți face acasă programe de bodyweight workout sau poți ieși în parc dacă te simți mai confortabil în aer liber. Asta ar fi varianta gratis. Și poți îmbina și cu alergatul. Merg împreună. Pentru o sumă nu foarte ridicată îți poți achiziționa un abonament la o sală. Te ajută echipamentele speciale și o să vezi un progres mult mai rapid. Pentru o investiție puțin mai mare îți poți cumpăra echipamente de fitness pentru acasă, în caz că nu te simți confortabil să exersezi în public sau într-o sală aglomerată. Eu te înțeleg, în privința asta, nici mie nu îmi e comod să fiu în văzul lumii când fac sport.

Foto: Freepik.com

Fotbal/ Baschet

Le pun în aceeași categorie pentru că sunt sporturi care se practică cu o minge pe un teren marcat special. Practic ai nevoie de o minge specifică sportului, un teren marcat și ești good to go. Și niște prieteni cu care să te joci ca să fie mai fun. Teren ai gratis în parc. O minge ok este aproximativ 100 de lei. Dacă puneți toți bani, investiția e minimă și distracția asigurată. Aceste sporturi sunt caracterizate și de încălțămintea specială. Ți-ar trebui? Nu ar fi rău. Sporturile astea necesită mișcări bruște, schimbări de direcție și contact. Niște încălțări care îți oferă tracțiune și stabilitate sunt ce trebuie pentru integritatea ta fizică. La baschet ai nevoie de ceva care să îți țină glezna, pentru că sportul solicită foarte mult gleznele prin sărituri și schimbări de direcție; ar fi păcat să îți rupi piciorul la sport. La fotbal aceeași poveste. Pe suprafețele sintetice și chiar pe iarbă se alunecă la cele mai mici mișcări. Ar fi bune niște ghete cu crampoane care să nu te facă să te simți ca pe gheață. Aici 200 de lei ar fi summa ideală de investit pentru ceva care să fie și durabil și comod.

Foto: Freepik.com

Tenis de masă

Mese găsești în fiecare parc. Două palete, trei mingi și un prieten. Cam ăsta e starter kit-ul pentru tenisul de masă. Deși nu pare, te solicită fizic. Plus că e mult mai fun decât alergatul. Cu 150 de lei ai rezolvat cu tot cu sticlele de apă, echipamente bune și cinstea prietenului că iese la un meci cu tine.

Foto: Freepik.com

Datul cu bicicleta/ rolele

Eh, aici vorbim de investiții puțin mai serioase. O bicicletă sau o pereche de role. E tot un alergat, dar mai fun și mai rapid. Ai nevoie doar de bicicletă sau role, opțional un prieten ca să nu te plictisești. Foarte utile pentru explorare și pentru aventură în locuri unde cu greu ai ajunge cu piciorul. O plimbare de o oră ar trebui să fie suficient sport pentru o zi, cel puțin la început.

Foto: Freepik.com

Badminton

Ăsta e un pic mai obscur, dar este foarte amuzant. Dacă nu l-ai încercat, ar trebui. E un tenis pe care poți să-l joci fără fileu, dacă nu găsești unul. 150 de lei rezolvă problema. Aici prietenul nu e opțional, pentru că ar fi destul de ciudat să te joci singur. Mai bine ai alerga.

Foto: Freepik.com

Banii nu reprezintă o scuză să nu faci sport. Și gratis se poate, așa că, get up and do some!