Foto: Vlad Rotaru

Aveam vreo 14 ani când am început să ascult The Kryptonite Sparks și de atunci continui să aștept fiecare piesă, fiecare concert, fiecare dans prin casă pe piesele lor. Bine, recunosc că aș putea fi gagica aia enervantă care țipă lângă tine fiecare piesă la un concert, complet afonă, sau care dansează și ți-e frică să stai lângă ea. 

Fie că ești fan sau în căutare de artiști pe care să-i descoperi, azi vorbim despre TKS (The Kryptonite Sparks), o trupă pe care n-ai putea s-o pui într-un gen neapărat, pentru că experimentează și adaugă sau combină idei de la o piesă la alta, și care de câțiva ani compune și colinde. 

În momentul de față trupa e formată din Răzvan și Rareș (care sunt frați), iar alături îl au pe Ștef, un tânăr de 21 de ani, fan al trupei de când se știe, entuziasmat și plin de idei acum că e în trupă. 

Trupa s-a format în Botoșani, în 2010, cu Răzvan (care era în primul an de facultate, acum vocalist și chitarist) și Rareș (care era în clasa a 10-a, acum basist). Băieții s-au dezvoltat ca artiști lângă colegi de clasă și prieteni, iar apoi cu Huhu, pe care l-au descoperit cântând la niște bongos într-un bar din oraș, ulterior fiind toboșarul trupei.

Primul concert a fost la un 8 martie la Casa Sindicatelor, când se desfășura un bal al bobocilor și nu aveau nume (în desfășurător s-au trecut trupa X). Așa cum a zis și Ștef când au povestit asta băieți, de-ar fi știut ei ce avea să devină X în câțiva anifăcând referire la aplicație. Și toți am râs. Iar ca TKS, primul concert în afara Botoșaniului a fost în Cluj, iar după căratul echipamentului pe tren și nedormit, un fost coleg al lor a spus primul lucru pe scenă, tare, „BUNĂ SEARA BUCUREȘTI!” S-a râs și aici. 

Numele de acum, The Kryptonite Sparks, a fost mai degrabă o combinație a lucrurilor de care erau, și încă sunt, entuziasmați băieții – „scânteile pe care le vezi în public” când îi faci pe oameni să danseze, și benzile desenate pe care le observi și în studioul lor. Scântei a fost și prima lor piesă pe care au scos-o ca trupă. 

Când i-am întrebat cum de fac și colinde, au început să-mi povestească de tatăl lor care avea o chitară din studenție „pe care o scotea de la naftalină când se adunau adulții și cântau cântece studențești, de armată, ce știau ei”, a spus Rareș. Chitara stătea undeva pe un dulap pe care îl vedeau când urcau ei în pod. Pe la 6-7 ani ai lui Rareș l-au rugat să-i învețe să cânte, iar de atunci nu mai era tatăl lor vocea principală și instrumentistul când mergeau la colindat la rude, erau ei. Și, după cum se vede și acum, „cântă exact muzica pe care vor ei s-o asculte de sărbători.”

Foto: Facebook / The Kryptonite Sparks

Acum au 4 colinde. Anul ăsta a fost scoasă Colindă în Prag, iar prima a fost Noapte în Nord,, „apărută într-o călătorie cu trenul București-Botoșani în care a început să ningă ceva de speriat”, după cum ne-a povestit Răzvan. Băieții pregătesc un concert pe 22 decembrie în București la care toată lumea să se bucure și de colindele reimaginate de ei, dar și de piesele care ne-au făcut pe mulți să ne rupem papucii de la prea mult dansat (aici subscriu, la un festival chiar mi s-au rupt bocancii). 

Și pentru că nu puteam să mergem la ei fără să le punem și întrebările voastre, uitați ce am selectat:

Care e meaningul de la „Și Golanii Beau Ceai”? 

Răzvan: ȘGBC a apărut dacă țin bine minte după o siestă de vară. M-am trezit cu linia melodică în cap, am scris versurile și am plecat la sala de repetiții să le-o arăt băieților. Păi dacă le place, de ce n-ar bea și golanii ceai? 

Ce ceai beți? Cu sau fără zahăr?

  • Răzvan spune că „în ultima vreme matcha is king”, plus ceaiul lor negru Salty Caramel care e 10/10. 
  • Lui Rareș îi place ceaiul negru, uneori cu puțin lapte, fără zahăr. 
  • Ștef nu bea ceai decât când îi e rău. Oricum, fără zahăr. 

Nota mea: vă promit că băieții nu-s acri deloc, hah! 

Care e jocul video preferat al fiecărui membru? 

  • La Răzvan, ca număr de ore jucate, Civilization VI.
  • Rareș în ultima perioada s-a jucat Assassin’s Creed.
  • Orice i-ai zice de vreun joc, fie că-i online fie că e fizic, Ștef o să spună Catan. Deși a convenit cu Rareș că un joc care-i prinde, dar mai degrabă îi enervează, e ceva cu Formula1 pe PS. 

Pe Twitch băieții s-au jucat cu fanii Jackbox.

Cum vedeți ideea de inspirație sau creative block?

Rareș a venit aici (pentru că simt că în discuția asta mai făcea ce făcea și mai dădea un citat de la vreo personalitate) cu explicația că „inspirația ar trebui să te prindă cu penița în mână”, adică cum zicea Picasso.

După asta Răzvan a zis că el o vede mai mult în procente – 1% din timp e mai mecanic, ca și cum simți că cineva scrie pentru tine și nu știi exact de unde vin ideile, iar 99% din timp „inspirația apare dintr-o grămadă de încercări eșuate, exerciții, repetiții, experimente, studii, înjurături, lacrimi, mâzgâlici, renunțări, reapucări, bobârnace de la viață sau de la ceilalți sau un cuvânt potrivit de la persoana potrivită.”

Pe mine m-a lovit cumva când a spus asta, a fost ca momentul ăla când dai din cap și nu mai poți spune nimic, doar știi că la un moment dat, parcă, ai simțit și tu asta. 

Legat de creative block, acolo mai degrabă stai cu speranța că „o să-ți vină o scânteie”, cum zice Rareș sau „speri să dai peste niște versuri uitate, și să încerci să le pui cap la cap”, cum spune Răzvan. 

Care e locul lor preferat din studio?

Foto: Daria Oglan

Aici. Un rastel cu instrumente (unde fanii băieților de pe Twitch s-ar putea să știe ce-i cu fluierul ăla), un tablou cu o mulțime de cover-uri de benzi desenate, și rafturi cu multe aparate care adaugă efecte noi unei chitarei. A, și desigur, cafea. 

Bonusul meu pentru voi: Nord

Foto: Daria Oglan

Cum am ajuns la studio, cum a sărit pe mine. Mi-au zis băieții că trebuie să-i dau toată atenția mea. Are două jucării preferate – un copănel și un pui din material cu o chițăitoare înăuntrul fiecăreia – care se vede că-s favoritele ei la cât sunt de „muncite”. 

M-a șocat foarte tare faptul că nu e băiat. Mereu am trăit cu impresia asta. 

—–

Anul 2024 se anunță mare pentru The Kryptonite Sparks. Ni s-au promis mai multe single-uri și un turneu. Also, mai multe live-uri pe Twitch, pentru că știu că a întrebat un fan. 

Până acum au muncit mult pentru că mereu au existat idei, chiar dacă nu le puteau definitiva și, cum le place lor, au experimentat foarte mult (de aici și melodiile lor diverse ca stil muzical). Anul 2023 se termină cu concertul de vineri, 22 decembrie, din București, iar anul următor pare că va începe în forță. 

Foto: Vladimir Gheorghiu