Foto: Instagram / recordingacademy

După nominalizările din octombrie, fanii și artiștii au fost nerăbdători să afle cine vor fi principalii câștigători ai premiilor.

Înainte de decernarea premiilor, una dintre artistele care a încântat oamenii cu spectacolul ei a fost Dua Lipa. Înainte de show, ea a fost întrebată cum ar descrie spectacolul, iar una dintre cuvintele folosite a fost intens. Ea a început spectacolul cu o parte din viitorul ei single, ,,Training Season”, tranziționând apoi spre ,,Houdini”, cei prezenți fiind încântați. 

Prezentatorul serii a fost Trevor Noah, și nu numai Dua Lipa a făcut spectacol, ci și alți artiști de renume cum ar fi SZA, Joni Mitchell, Olivia Rodrigo, Billy Joel, Billie Eilish,Travis Scott și U2.

Record of the year, care pentru a clarifica, înseamnă practic cea mai bună piesă sau single-ul anului – a fost câștigat de „Flowers” ​​al lui Miley Cyrus. Pentru mulți ani, alegătorii Grammy nu prea i-au acordat atenție lui Cyrus, posibil din cauza trecutului ei de la Disney Channel, dar de data asta au optat pentru piesa „Flowers”, care, dacă e să fim sinceri, a răsunat absolut peste tot în 2023. Aceasta a și interpretat piesa, adăugând printre versuri că este primul Grammy pe care l-a câștigat vreodată. Cântăreața a părut super entuziasmată de câștigul său, publicul susținând-o și cântând alături de ea. Cred că pe cât de previzibil a fost acest succes, pe atât de meritat. Dacă sărim peste momentul în care artista a menționat faptul că e posibil să fi uitat să poarte lenjerie intimă – moment tipic pentru Miley –  totul a fost ok. Pentru aceeași piesă, Miley a câștigat și Best Pop Solo Performance.

Foto: Instagram / recordingacademy

Victoria Monét a luat acasă premiul pentru Best New Artist. Câștigul ei a fost numit ,,deloc surprinzător”, cu toate că mulți consideră că îi lipsește un profil pop-cultural mai bine conturat, cum ar fi cel al lui Jelly Roll sau al lui Ice Spice. O cântăreață și compozitoare care a lucrat în culise ani de zile înainte de a ieși pe cont propriu, Monét face un R&B, care probabil le amintește alegătorilor de vechile clasice, chiar dacă îți poți da seama cu ușurință că trăiește o viață modernă. La cât s-a discutat despre Ice Spice anul acesta, eram convinsă că va câștiga, deși în adâncul sufletului îmi doream să fie Gracie Abrams cea care duce premiul acasă. În discursul ei, Victoria i-a mulțumit mamei sale singure pentru că a crescut această ,,really bad girl”.

Billie Eilish și fratele ei Finneas au luat acasă premiul pentru balada lor pop care a lăsat multă lume plină de lacrimi, din filmul Barbie, „What was I made for?”, iar tânăra de 22 de ani a fost șocată de câștigul său, dar bineînțeles că a urcat cu un zâmbet larg pe scenă și a acceptat statueta de aur. Cântecul a câștigat la categoria Song Of The Year, categorie adresată compozitorilor. Tânăra a ținut să menționeze că și celelalte cântece din această categorie au fost incredibile și i-a mulțumit regizoarei ,,Barbie”, Greta Gerwig, pentru că „a făcut cel mai bun film al anului”. De asemenea, Finneas a intervenit și a spus se simt foarte recunoscători și nu reușesc întotdeauna să creadă cu adevărat că merită atâtea premii. Cei doi au câștigat și la categoria Best song written for visual media cu aceeași piesă. Îmbrăcată într-o haină de tweed foarte șic, specifică Barbie, eșarfă roz și ochelari de soare scoși parcă din anii ‘60, Eilish a interpretat piesa alături de fratele ei Finneas, care a acompaniat-o la pian.

Foto: Instagram / recordingacademy

Taylor Swift a câștigat premiul pentru Albumul anului cu ,,Midnights”, fapt care nu a fost chiar surprinzător, însă a dezamăgit multă lume. Se poate spune că Academia a preferat-o în mai multe dăți pe Taylor Swift. Totuși felul în care a dominat cultura pop în 2023, cu 2 albume relansate și turneul mondial The Eras Tour, le-a lăsat alegătorilor, mai mult sau mai puțin, o singura opțiune: de a-i acorda marele premiu. Deși alți critici au considerat că există albume, printre care și cel al lui SZA, care ar fi meritat mai mult premiul, swifties (inclusiv eu) am fost super încântați de veste. Mai mult de atât, în momentul în care Taylor a câștigat cel de-al 13 său premi de acest fel și-a anunțat și noul album, de care ne vom bucura pe la mijlocul lunii aprilie. Nu am cum să trec mai departe fără să menționez și faptul că e singura artistă din lume care a câștigat albumul anului de 4 ori! Celine Dion, un invitat surpriză al serii, a avut un moment emoționant pe scenă, spunând că se bucură cu adevărat să fie prezentă și a fost și a fost cea care a înmânat premiul lui Taylor. De asemenea, ,,Midnights” a câștigat și Best Pop Vocal album.

Foto: Instagram / recordingacademy

Aceste categorii reprezintă unele dintre principalele premii care se acordă la Grammy-uri, însă există și categorii mai nișate, unde an de an se remarcă artiști extraordinari. Spre exemplu, la categoria Best Country Album membrii Academiei au considerat că Lainey Wilson, cu albumul ,,Bell Bottom Country” merită să câștige. Sau pentru Best African Music Performance câștigătoarea a fost Tyla cu  melodia ,,Water”. La categoriile Best Progressive R&B Album și Best R&B Song și SZA a avut de câștigat, deci nu putem spune că a fost lăsată pe din afară.

Boygenius au câștigat premiul pentru cel mai bun album de muzică alternativă pentru ,,The Record”, albumul lor de debut. Phoebe Bridgers, Julien Baker și Lucy Dacus s-au bucurat de șapte nominalizări anul acesta la Grammys dintre care trei pentru ,,The Record”. Single-ul lor ,,Cool about it” a fost nominalizat pentru Best Alternative Music Performance, în timp ce ,,Not Strong enough” a avut alte 3 nominalizări, de unde a reușit să obțină două câștiguri: piesa le-a adus fetelor atât premiul Best Rock Performance, cât și Best Rock Song. Phoebe Bridgers a fost nominalizată și pentru un premiu separat de trupa sa. Artista a câștigat Best Pop Duo/Group Performance ca artistă colaboratoare pe melodia cântăreței SZA „Ghost in the Machine”.

Jay-Z a câștigat și el un premiu, folosindu-se de timpul prețios de pe scenă pentru a sublinia faptul că Academia nu alege întotdeauna în mod corect câștigătorii. El a argumentat prin faptul că o anumită artistă, probabil Beyonce, are cele mai multe Grammy-uri și totuși nu a fost numită niciodată câștigătoare pentru Album of the year. În discursul său a inclus și faptul că unii dintre cei prezenți nu merită să fie nominalizați la anumite categorii.

După ce s-au încheiat Grammy 2024 duminică seara și s-au numărat gramofoanele aurite, știm că Phoebe Bridgers a avut cele mai multe victorii, cu patru trofee (dintre care trei cu trupa ei, boygenius) la cea de-a 66-a ediție anuală a premiilor. 

Premiile Grammy sunt așteptate cu nerăbdare în fiecare an, deși în mod repetitiv cu toții sperăm ca artiștii noștri preferați să câștige, uneori situația este chiar contrară. Cu toate că apar și anumite controverse, poate că tocmai datorită acestora, premiile au o audiență în creștere.