Dacă ești în căutarea unei miniserii pline de emoții, dramă și întorsături de situație, ar trebui să încerci „Anatomia unui scandal”. O dramă juridică, politică, polițistă, care este prezentată prin ochii a trei femei.

Miniseria urmărește povestea procesului dintre James Whitehouse, un politician influent, și Olivia Lytton, angajată a acestuia care îl dă în judecată pentru viol. Procesul este prezentat din perspectiva soției politicianului, persoanei vătămate (Olivia) și avocatei Oliviei. Există mai multe planuri narative: procesul, ziua violului, amintirile din facultate ale lui Sophie și James, care sunt strecurate prin acțiune astfel încât te lasă să vrei să afli mai mult din toate. De asemenea, revenirea de la flashback în prezent este realizată foarte interesant, camera se retrage din cadru și te readuce de unde ai plecat, de exemplu din sala de judecată te duce la locul faptei și te întoarce la bara acuzatului printr-o singură mișcare. Prin flashback-uri, regizoarea S. J. Clarkson reușește să te facă să simți ce simt personajele în scenă, unele scene sunt filmate foarte zdruncinat, camera se mișcă brusc, te amețește, ți se face rău fizic și înțelegi mai bine dezgustul, repulsia sau durerea personajului.

Aproape toate personajele sunt morally grey („gri din punct de vedere moral”), nu poți să le iei drept „om bun” sau „om rău”. Construcția lor este foarte profundă și pe mai multe straturi: cu cât vezi mai multe, cu atât vrei să afli mai multe despre ele, ți se întețesc sentimentele pentru ele. Personaje la care îți vine să țipi, precum avocata politicianului, sau pe care nu le crezi prea importante, precum avocata Oliviei, se schimbă de-a lungul seriei. Fiecare personaj are rolul lui: Chris Clarke (cu „C” de la comunicare, v-ați prins?) este consultantul în comunicare al politicianului, care are rol de foreshadowing (adică prin replicile lui sunt prezise diverse fapte ce se vor întâmpla în viitor), sau mama lui James, din comportamentul căreia Sophie își dă seama de ce e James așa cum e și cum să aibă grijă să nu devină și copilul ei așa.

„Anatomia unui scandal” este perfectă pentru biguit. Nu uita să verifici trigger warnings (posibili factori declanșatori) înainte să te uiți. Este disponibil pe Netflix.

Lorena-Theodora Neacsu are 17 ani și este la liceu. Îi place să stea cu cățeii ei, să se uite la sitcomuri și să învețe lucruri care nu se predau la școală. Atunci când nu se joaca rummy cu familia, probabil se ia de vreun sexist pe Instagram.

Editor text: Alexandru Ciocan 

Textul a fost realizat în cadrul proiectului „Gen, revistă”, sprijinit de Institutul Francez din România. Revista este un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, creată cu scopul de a forma noi generații de cetățeni informați și implicați, puși pe schimbat lumea în bine.

Dacă vreți ca acest proiect să continue și tinerii să scrie, să deseneze și să fotografieze subiecte cu și despre ei, ne puteți sprijini printr-una dintre metodele de aici.