Naționala României de Handbal Feminin a câștigat fără emoții primul meci de la Campionatul European de Handbal Feminin U19. Meciul a fost un spectacol de la un capăt la celălalt, nu că avea cum să fie altfel la o partidă de handbal. În timp ce fetele noastre marcau din toate unghiurile, din tribune răsunau tobele și scandările de încurajare ale suporterilor. Întreg peisajul ne-a dat speranță că va fi bine, nu doar la un meci sau la campionatul pe care-l avem în față, ci în general, în handbalul feminin românesc.

România face parte din grupa B, unde trebuie să se lupte cu jucătoarele Islandei, Germaniei, și Portugaliei. Pe islandeze le-a bătut deja cu 41-33. Au mai rămas două. În această seară, fetele noastre au meci cu portughezele, iar duminică va fi ultima partidă din grupă cu Germania și cel mai probabil, una dintre cele mai dificile. 

Toate jocurile României despre care v-am povestit vor avea loc la Pitești, pentru că acest turneu final se desfășoară la noi în țară. Ca să fim mai preciși, la Pitești și Mioveni, în județul Argeș. 

Dacă te plimbi prin oraș, mai dai din când în când de câte un poster care te cheamă la meciurile de la Pitești Arena. Mai dai de câte o discuție despre campionat pe la un colț de stradă sau pe la o cafenea. Ieri, înainte de meciul României, a plouat cu grindină, cu fulgere și tunete, iar străzile din Pitești s-au inundat. 

Faptul că tribunele au fost aproape pline și atât de animate chiar și în acest context demonstrează că românii au încredere că fetele noastre pot face un turneu final care să intre în istorie.

România nu a început foarte bine meciul de aseară cu Islanda, dar așa cum doar o mare echipă poate să facă, a întors rezultatul și din minutul 10 a dominat partida. 

Fără doar și poate, a fost meciul Dianei Lixăndroiu, care le-a făcut să tremure pe islandeze de fiecare dată când avea mingea în mână. Să ținem minte numele ei, dar și al Mihaelei Mihai sau al Alisiei Boiciuc. Oricare dintre ele are potențial să ajungă o viitoare Cristina Neagu. Pe marginea terenului, indicațiile și încurajările au venit de la Simona Maior Pașca, antrenoarea fetelor noastre. 

Indiferent de sport, suporterii pot fi cei care fac diferența, sau cei care te fac să mai alergi puțin, chiar dacă simți că nu mai poți. Ei sunt cei care te pot face să pleci cu capul sus de la un turneu ratat. Oricum, antrenoarea Simona Maior a spus-o cel mai bine despre turneul care tocmai a încput: „va fi rezultatul tuturor românilor“

Acest material este realizat cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, sponsor al echipelor naționale de handbal ale României.