Naționala de handbal feminin U19 a României s-a calificat în grupa principală a Campionatului European, după ce a învins Germania la o diferență de cinci goluri. A fost un meci care s-a decis în ultimele secunde. Ieri seară, victoria nu era suficientă pentru calificare, dacă nu era la un avantaj de cel puțin patru goluri. Fetele Simonei Maior Pașca au condus meciul de la un capăt la celălalt și au dat românilor din tribune speranța că pot câștiga, încă de la primele atingeri ale mingii. Finalul meciului a fost trăit de toți spectatorii în picioare, iar după fluierul final al arbitrului s-a declanșat bucuria unei calificări care va intra în istorie. 

Deși antrenamentul fetelor României abia începuse, stadionul era deja aproape plin. Oamenii veniseră cu tobe, la care au cântat neobosiți tot meciul. Sunetul lor, care te făcea să vibrezi, a fost completat de scandările venite din tot stadionul. 

La fiecare minge apărată sau marcată de handbalistele noastre, suporterii se ridicau în picioare pentru a le aplauda, așa cum și meritau, la scenă deschisă. 

Cu așa o atmosferă în sală, lucrurile parcă erau mai ușoare, iar jocul echipei noastre mai firesc, mai legat și mai periculos ca niciodată. 

Unghiul închis din care reușea Mihaela Mihai să marcheze, devenea brusc mai deschis. Mingile aruncate de Diana Lixăndroiu prindeau o viteză prea mare pentru ca portarul nemtoaicelor să le mai vadă, iar Mariam Mohamed reușea să treacă de apărarea adversă, aproape de fiecare dată, de parcă fetele din teren erau doar niște jaloane ușor de ocolit. 

Jucătoarele României au jucat aseară în echipament albastru. În mod obișnuit, nu aș menționa culoarea lui, însă o fac pentru că este un detaliu care arată că România nu a pregătit doar meciurile din teren, ci și cum arată pe arena din Pitești. 

Dacă punem unul lângă altul cele trei meciuri ale echipei noastre, o să vedem că în primul dintre ele au jucat în roșu, în al doilea în galben, iar în ultimul în albastru, exact în culorile de pe drapelul României. 

Dincolo de aplauze, scandări, tobe și o mare calificare, trebuie să spun că fetele noastre au luptat de parcă ar fi fost ultimul meci pe care-l jucau. Putea fi ultimul de la acest turneu, dar ne-au arătat că încă mai pot da speranțe, încredere și povești de pe terenul de handbal. Doar Suedia și Elveția mai stau acum în fața unei semifinale istorice.

Acest material este realizat cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, sponsor al echipelor naționale de handbal ale României.