Fac parte din Generația Z și iubesc sportul. Cam așa m-aș descrie la o întâlnire a pasionaților anonimi de sport. Doar că e un mic catch, aici. „Consum” mai mult sport, decât practic. Am făcut sport o perioadă consistentă de timp și de de fiecare dată când am ocazia, nu refuz niciodată. Dar nu apuc să fac atâta pe cât mi-ar plăcea. Apare mereu problema timpului – „când să mai fac și asta?” – ceea ce e și bine și rău; bine, pentru că simt că am o viață activă, că nu las adolescența să treacă pur și simplu. Rău, pentru că mi-ar plăcea să am timp de… lucrurile care-mi plac. Măcar acum, la 20 something. De fapt, cred că toată generația mea neglijează sportul și tot mai puțini tineri încearcă să devină sportivi de performanță, comparativ cu alte generații. În schimb, observ că interesul nu e neapărat mai scăzut, doar că este mutat către alte sporturi comparativ cu sporturile de referință ale părinților noștri. Fotbalul rămâne în mod indiscutabil sportul cel mai popular, dar alte sporturi –  nu la fel de populare în trecut – își fac apariția în topul preferințelor.

Fotbalul

A fost și va rămâne sportul rege, iar cel puțin în Europa, să fii un fotbalist bun oferă un statut la care mulți dintre noi aspirăm. Având în vedere cum este portretizată viața unui sportiv, pentru cei mai mulți din generația noastră e tot ce ne-am putea dori. E o onoare. Deseori când ne gândim la fotbaliști, ne gândim la o viață luxoasă și rareori ne gândim că este foarte greu, necesită multă muncă, mult antrenament, dar în același timp, este o plăcere să îți câștigi existența jucând un joc. Nu este o muncă de la birou sau una plictisitoare, dar cu siguranță este o muncă grea, care necesită sacrificii. Generația Z nu este amatoare a muncitului din greu, ci a muncitului eficient, ceea ce în sport este foarte greu de obținut, deoarece în acest caz, efortul primează. Mulți tineri adulți au încercat să ia calea unui sport, în special a fotbalului, dar foarte puțini reușesc să o facă profesionist, mai ales la noi în țară. Este mult mai greu acum, decât în urmă cu 40 de ani. Pretențiile sunt mult mai ridicate, jocul este schimbat, dar asta nu ne-a împiedicat să încercăm  să ne facem o carieră în sportul pe care îl iubim. Dezamăgirea că nu o să reușim nu a fost suficient de mare cât să ne omoare pasiunea pentru fotbal și, prin urmare, ne-a trimis în fața televizorului sau în tribunele unui stadion pentru a-i simți energia și a ne retrăi un vis.

Fotbalul pentru mine este o pasiune și îl practic constant cu prietenii mei, în varianta restrânsă de minifotbal, o dată la două săptămâni. Pentru mine este o modalitate de relaxare mentală și mă ajută să scap de probleme, este o plăcere, nu o corvoadă fizică fără scop.

Baschetul

Un sport popular și în trecut, dar mult mai prezent în viețile noastre în prezent. La fel ca fotbalul, vine cu mirajul statutului pe care îl au sportivii din America. Orientarea spre Occident și dorința multora de a avea o viață ca afară au adus popularitate acestui sport. Orientarea spre cultura urbană, spre stilul de viață din State au adus baschetul mai aproape de noi și totul s-a întâmplat organic, pur și simplu din dragostea pentru fenomen. Baschetul nu are prea mult screen time la TV și cu toate acestea este destul de urmărit și foarte jucat. Este, probabil, cel mai popular sport în parcurile din București, unde mai mereu terenurile sunt pline și cel mai probabil sportul favorit al oamenilor care au crescut cu muzica Hip Hop și la ce se întâmplă în afara granițelor României.

Baschetul nu este un sport cu care sunt prieten, dar prietenii mei îl iubesc și îl joacă mai mereu când vremea permite. Este o modalitate prin care ei “driblează” problemele vieții de zi cu zi, cu o descărcare fizică.

Sporturile de contact

Au avut parte de o creștere masivă în popularitate, și nu numai din cauza promovării pe rețelele de socializare/în mediul online. Sporturile de contact au crescut în popularitate și sunt foarte îndrăgite de tinerii din Generația Z, pentru că este locul în care se pot descărca de emoții, fără a se simți slabi. Tinerilor Gen Z le este teamă să se exteriorizeze, iar sporturile de contact le oferă șansa să o facă. Le oferă încredere în sine și ocazia de a-și demonstra că sunt puternici. Este o degajare a emoțiilor și este foarte bine că mulți aleg să o facă într-un cadru organizat, care reduce riscurile de accidentare. Mie miopia nu mi-a permis să le practic, dar colegii generației mele așteaptă să intre într-o sală de box, ca într-un rage room în care să își verse emoțiile.

Fitness

Mersul la sală este foarte popular printre tineri, iar mediul online a fost un declanșator al acestui fenomen. Fitnessul a primit o promovare foarte mare de la influencerii care încurajează un lifestyle activ, sănătos. Motivele pentru fiecare pășește în sală sunt diferite, dar scopul principal este același: să se perfecționeze și fiecare să devină o versiune mai bună a sa, fie că e vorba de aspectul fizic, de putere sau chiar de stilul de viață. Mersul constant în sala de fitness are ca rol principal crearea unei rutini pozitive, care să îți permite să evoluezi, să devii mai buni și să te axezi pe propria ta evoluție, fără să te intereseze părerea celor din jur sau progresul altora. De asemenea, fitnessul este foarte benefic pentru sănătatea mentală, deoarece concentrarea asupra unei mișcări repetate lasă timp creierului să respire și să se elibereze de griji.

Mie personal fitnessul nu mi se pare fun. Dar cât l-am practicat, pentru o perioadă de câteva luni, i-am simțit beneficiile fizice și mentale. Mi-a plăcut că mă liniștea și îmi dădea sentimentul că evoluez constant, că mereu am ceva de șlefuit. Și apropo de fitness…

…there is an app for that

Există un side effect tare interesant al tehnologiei de care mă bucur. Da, suntem mereu conectați și da, uneori e prea mult screen time. Dar pentru toate ocaziile în care nu ajung la baschet sau la un fotbal cu băieții și nici măcar la sală, sunt multe alte dăți în care reușesc să fac sport acasă, în sufragerie. Sau cu alte cuvinte să fac sport când nu fac sport. Am câteva aplicații cu care pot face exerciții și care „trag de mine” când mă lenevesc. Smartphone-ul și smartwatchul au grijă să fiu „cooperant” și să compensez pentru screen time. Și, spre deosebire de alte generații, avem tehnologii mature – monitorizarea exercițiilor, a pulsului, a pașilor făcuți, deși toate acestea nu au fost întotdeauna disponibile, ori suficient de bine implementate. Mai mult, evidența pașilor făcuți zilnic a devenit și prilej de ieșit la o conversație: „Ți-ai făcut pașii pe ziua de azi?” sau „Hai să mergem până la magazin pe jos, că mai am doar câteva sute de pași până la 6000”. Da, aplicațiile și dispozitivele smart au gamificat fitnessul și cred că e grozav. Și cum pofta vine mâncând, simt că de la aplicații, la mersul la sală (regulat), ori la practicarea unui sport, sunt doar câțiva pași. 

Materialul, care face parte dintr-o serie susținută de Xiaomi, își propune să înțeleagă și să surprindă Generația Z din mai multe perspective: ce prietenii au, ce citesc sau cum se raportează tinerii GenZ la sport, totul surprins prin lentila celei mai noi serii REDMI NOTE 13.

Camera Redmi Note 13  Pro de 200MP, de nivel flagship, este pur și simplu wow! Cu alte cuvinte, în fiecare cadru pe care l-am făcut, am cuprins mai mult decât o imagine – am spus o poveste. Munca de teren – atâtea și atâtea poze de făcut! – a fost susținută considerabil de rezistența îmbunătățită la amprente și praf și de încărcarea rapidă, grație încărcătorului Turbocharge 67W (inclus). Telefonul era mereu gata de acțiune! Și pentru că arta fotografică nu se rezumă doar la o fracțiune de secundă, celelalte caracteristici alte telefonului au fost esențiale în munca ulterioară de editare. Astfel, bateria mare, de 5000Ah ne-a permis să fim pregătiți mereu să captăm momentele potrivite. Ecranul generos, cu rezoluție FHD+ AMOLED și viteză mare (120Hz) amplifică experiența imersivă de vizionare. 

Pe scurt, grija noastră a fost creativitatea, să căutăm momentele inedite și să captăm acel vibe unic din orice situație, în timp ce partenerul nostru în acest proiect, smartphone-ul Redmi Note 13 Pro, și-a îndeplinit cu brio toată munca tehnică și a adus tehnologia ultra modernă de partea noastră.