Design vestimentar de Alesia Cîdă
Model Bogdan Anghel

Cât de mult gunoi producem noi ca indivizi în niște timpuri în care fructele sunt decojite și ambalate în plastic? În care alimentul efectiv este într-o cantitate mai mică decât ambalajul lui? Răspunsul scurt este: mult (mai precis, foarte mult).

Fiind un artist aspirant care creează continuu, sunt foarte atentă să folosesc cât mai puține materiale noi. Obișnuiesc să umblu prin magazine second-hand sau prin propriul dulap după textile refolosibile pentru proiectele mele.

Sustenabilitatea a fost mereu un aspect important în munca mea dar de data aceasta am încercat să privesc problema diferit.

Timp de 4 săptămâni am documentat și monitorizat (aproape) tot gunoiul produs de mine urmând ca la sfârșitul lunii să-l topesc și să-l transform într-un fruct purtabil.

Prin acest editorial imaginez un scenariu tragic în care plasticul acaparează natura. Fructul meu este colorat și minunat, eclipsat de mucegai alb pufos sub coaja din plastic țepoasă. A fost luat de pe raft și uitat în spatele frigiderului asfixiat în punga în care a venit. Fructul meu se aseamănă cu un Kiwano (castravete țepos), dar are în compoziție  90% plastic.

Măsurile care au fost luate pentru ca Kiwano să nu ajungă deteriorat la destinație au fost în zadar, acesta fiind aruncat la gunoi oricum.



































Alesia Cîdă are 19 ani și e din Brașov. Studiază Fashion Design Technology: Womenswear la London College of Fashion.

Design-ul vestimentar și fotografiile au fost realizate în cadrul proiectului „Gen, revistă”, sprijinit de Institutul Francez din România. Revista este un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, creată cu scopul de a forma noi generații de cetățeni informați și implicați, puși pe schimbat lumea în bine.

Dacă vreți ca acest proiect să continue și tinerii să scrie, să deseneze și să fotografieze subiecte cu și despre ei, ne puteți sprijini printr-una dintre metodele de aici.