România joacă în această seară împotriva Croației ultimul meci de la Campionatul European U21. Dacă ne uităm la clasament, observăm că partida de pe Stadionul Steaua are miza unui antrenament de la Mogoșoaia. Niciuna dintre cele două echipe nu mai are șanse de calificare. Totuși, românii așteaptă de la elevii lui Emil Săndoi un ultim meci care să le dea speranță că va fi bine în viitor și că primele două meciuri au fost doar niște accidente tactice. Jucătorii României trebuie să joace pentru ei, pentru victoria de onoare, pentru a putea pleca de aici cu capul sus. 

Sursă Foto: UEFA / Alex Nicodim

„Ne dorim să facem o partidă mai bună, să avem o posesie mai bună”, a spus Emil Săndoi în conferința de presă de ieri. Deci, practic ne propunem să pasăm mai mult mingea, dar oare nu este prea puțin? 

Chiar antrenorul a recunoscut că la acest turneu final echipa pe care o antrenează a jucat fotbal la nivelul competiției doar 30 de minute. Antrenorul este ca un profesor și trebuie să-și motiveze elevii, să-i facă să creadă că sunt cei mai buni, să-i facă să plece de aici mândri că măcar au dat tot ce au putut.

Sursă Foto: UEFA / Alex Nicodim

Ca orice om într-o situație limită, Emil Săndoi a spus înainte de acest meci și lucruri cu care nu sunt de acord, dar a zis și ceva cu care pot rezona oricând: „Echipa națională trebuie susținută necondiționat”. 

În același timp, trebuie înțeleși și suporterii, care sunt blazați și nu poți să-i condamni pentru asta. România, la cel mai general nivel, nu le oferă foarte des motive de bucurie. Până la urmă este o performanță și că suntem la un turneu final din nou, după ce am fost și în 2021 și în 2019. 

RONNY, un suporter care susține tricolorii indiferent de rezultat.

Dincolo de aceste declarații, realitatea din teren probabil va fi alta, sau cel puțin așa sper eu în naivitatea mea. Deseară o să vedem două echipe care vor da totul pe teren, pentru că nu au nimic de pierdut. În schimb, își pot recâștiga încrederea în ei, în fotbal, în ceea ce urmează. Până la urmă, sunt niște jucători care au tot viitorul în față.

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.