România a pierdut aseară primul meci de la Campionatul European U21. Consolarea suporterilor veniți în număr foarte mare la stadion a fost că „măcar ne-a bătut Spania”. Așa cum era previzibil, după ce spaniolii ne-au bătut cu 3-0 și-au depus candidatura pentru câștigarea acestui turneu. Pe stadion atmosfera a fost liniștită, în ciuda celor peste 21 de mii de români prezenți la meci. Galeriile, deși au fost și ele prezente, au preferat să stea pe scaune și din când în când să scandeze mesaje care n-aveau legătură cu meciul sau chiar cu fotbalul.  

Am ajuns la stadion cu patru ore înainte de startul partidei, așa cum se face când muncești în zi de meci. O parte dintre suporteri au venit chiar și cu o oră jumătate înainte și entuziasmul nu le-a lipsit. 

Așa am dat peste o familie din Constanța. O mamă și trei copii. Una dintre fete avea o pancartă cu mesajul „Mazilu, vreau tricoul tău”. În timp ce le făceam o poză, mama lor ne-a spus că a făcut schimb de tură la muncă, doar ca să poată să-i susțină pe băieții lui Emil Săndoi.

Totuși, nu toți suporterii au venit așa repede la meci. La startul partidei, jumătate de stadion încă stătea la coadă. De data asta nu pentru că organizarea a fost proastă, ci pentru că toți au vrut să intre pe stadion cu 10 minute înainte de meci. Oamenii au stat la coadă până în minutul 20 al meciului.

Meciul a început cu o festivitate în care au fost prezentate steagurile tuturor țărilor care participă la competiție. A fost genul ăla de festivitate care te duce, fără să-ți propui, cu gândul la diversitate. Până la urmă și despre asta e fotbalul. Să unească oamenii din diferite culturi.

Odată cu meciul, a început și suferința băieților noștri, care n-au dat senzația că pot pune probleme spaniolilor. Ne-au dominat de la un capăt la altul al meciului. Statisticile ne-au arătat că aproape 80% din meci ei au avut mingea și noi am alergat zadarnic după ea. Poate așa trebuie să fie când întâlnești țara în care a fost inventată tiki-taka, dar parcă puteam mai mult. 

Căpitanul nostru, Bogdan Racovițan, a spus după meci că „am dat tot ce am putut, dar ne-au sufocat”. Eu sunt sigur că băieții pot mai mult și sper să o arate sâmbătă împotriva Ucrainei.  

În schimb, ce mi-a plăcut a fost să văd sute de copii veniți la meci, probabil mulți dintre ei au plecat supărați, dar sper să revină și la partidele viitoare. Până la urmă, ei sunt viitorii suporteri care trebuie să facă stadionul să vibreze. Noi o să îmbătrânim, vom mânca popcorn la meciuri și în loc să scandăm vom discuta despre cum noi ne-am fi descurcat mai bine decât antrenorul în alegerea acelui prim-11 perfect care să câștige jocul.

„Am crezut că se întâmplă ca în Elveția. Au ei 2-0 și egalăm pe final”, spunea un copil de 6 ani în timp ce pleca de la stadion. Doar că spaniolii au văzut meciul cu Elveția și ne-au dat golul de 3-0. N-au riscat.

Articol scris de: Florin Râșteiu

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.