Ucraina a ajuns în semifinalele EURO U21 după un meci în care a bătut cu 3-1 reprezentativa Franței. În partida de aseară, ucrainenii au făcut aproape totul perfect. Multe echipe ar fi căzut psihic dacă francezii deschideau scorul. Ei bine, ucrainenii au luptat până la final. Nici nu aveau cum să facă altfel, ne demonstrează că sunt luptători de aproape un an și jumătate. Indiferent ce o să facă în meciul cu Spania de la București, povestea tinerilor ucraineni rămâne, fără doar și poate, una dintre poveștile acestui turneu, pe care o să le spun cu „pielea de găină”, așa cum este scris și textul pe care-l citiți acum. Indiferent de echipa favorită, întreg stadionul se bucura de fiecare dată când mingea ajungea la Mudryk, care imediat începea să „deseneze” cu ea pe teren. La final i-a ieșit cel mai frumos tablou: calificarea în semifinale. 

Înainte să înceapă meciul, au fost aranjate steagurile Franței și Ucrainei. Între cele două drapeluri a mai fost pus unul, pe care scria „pace”, în limba engleză și ucraineană. Același mesaj a fost afișat și pe ledurile de publicitate de pe Cluj Arena, timp de câteva secunde, cât au intrat jucătorii pe teren. Fotbaliștii ucraineni au pășit pe gazon, la fel ca la fiecare meci, înfășurați în drapelul galben-albastru de pânză.

Francezii au început bine partida. Au și marcat primul gol după o fază în care pasele se legau de parcă erau un exercițiu matematic foarte precis. Pentru marile echipe ale Europei, fotbalul are și o doză de matematică, însă aseară a câștigat echipa care a dat spectatorilor, pe lângă acuratețe, și emoție. 

Sudakov a fost ales omul meciului, dar artistul partidei a fost Mudryk, jucătorul celor de la Chelsea. A reușit să controleze mingea atât de natural, încât pentru o clipă credeam că a lipit-o de picior. În timpul meciului nu am înțeles de ce antrenorul l-a scos undeva prin minutul 70. Acum, când sunt mai detașat, înțeleg că schimbarea lui a fost doar un prilej ca cei peste 6 mii de spectatori de pe stadion să-l aplaude pentru ce le-a oferit în minutele petrecute pe teren.

Mikhaylo Mudryk este, cel mai probabil, unul dintre cei mai buni tineri jucători ai planetei. El a jucat până la începutul acestui an la Șahtior Donețk. A fost cumpărat de Chelsea, una dintre cele mai bune echipe din Premier League. Deși a jucat mult timp la o echipă care a avut mult de suferit din cauza războaielor, a reușit să se mențină și să se remarce la cel mai înalt nivel. Să vă notați numele lui, probabil vom mai auzi și în viitor de el.

Sursa Foto: Sam Barnes – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Cea mai spectaculoasă repriză a fost prima, când s-au marcat trei goluri și s-a jucat de la o poartă la cealaltă. Nu mi-am dat seama care echipă a atacat mai mult, doar m-am bucurat de fotbal, ca la primul meci pe stadion. Spectacolul din prima parte a meciului a fost continuat de un concert al corului de copii Cantus Mundi. Printre altele, copiii de pe Cluj Arena au cântat „We Are The Champions”, de la Queen, moment în care o parte dintre spectatori și-au aprins lanterna telefoanelor și au început să cânte cu corul. 

În a doua repriză, Franța a căutat egalarea, însă de fiecare dată s-a lovit de un zid format de apărarea ucrainenilor, care au reușit să mai dea un gol, așa ca de final. 

Meciul de aseară mi-a dat speranță că le poți învinge chiar și pe cele mai mari echipe ale lumii, dacă ai curajul să lupți pentru șansa ta. Bine, nu a fost o lecție de fotbal, ci de viață. Jos pălăria pentru Ucraina!

Sursă Foto Cover: Sursa Foto: Sam Barnes – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.