România și Georgia sunt gazdele Campionatului European de Fotbal U21 din acest an. În ultimele săptămâni, jucătorii a șapte echipe din străinătate s-au antrenat, au mâncat și au dormit la noi în țară.
Printre aceste echipe s-au numărat și Franța, Spania, Italia, Elveția, toate cotate cu șanse mari la câștigarea turneului. Practic, românii au avut șansa să-i vadă jucând pe unii dintre cei mai buni jucători tineri ai planetei. Știți despre cine este vorba, acei fotbaliști care peste câțiva ani au toate șansele să-i egaleze pe Mbappe sau Haaland.
Când vorbim de echipe atât de mari, și nu doar în fotbal, cerințele de antrenament, hotel, masă, ședințe, transport sunt la cele mai înalte standarde.
Pentru a afla cum au arătat primele două săptămâni din turneu pentru echipele venite din străinătate la noi în țară, am vorbit cu Cătălin Gheorghiu, team services manager, care s-a ocupat de sejurul echipelor participante, de la aterizarea, până la decolarea din România.
Cătălin este și team managerul echipei naționale de fotbal a României, motiv pentru care a și fost ales responsabil de echipele participante la EURO U21.
El ne-a spus care au fost cele mai dificile cereri pe care, împreună cu echipa lui, a fost nevoit să le gestioneze pe parcursul turneului, dar și cum a fost văzută organizarea evenimentului din perspectiva echipelor care au strâns mii de oameni pe stadioanele din România.
Cum arată o zi de muncă pentru Campionatul European de Fotbal U21?
Zilele noastre de muncă nu sunt ca acelea normale, de la 9:00 la 17:00. De multe ori ne culcăm la 2:00, la 3:00 dimineața, în funcție de nevoile echipelor. Asta s-a întâmplat în mod special după faza grupelor, când am avut aceste mutări, de la Cluj la București, de la București la Cluj. Sunt diferite solicitări din partea echipelor, care ne-au ținut până noaptea târziu, mai ales pe partea de transport, de avioane, de logistică, de mutarea materialelor cu kit van-uri și așa mai departe.
Noi trebuie să fim tot timpul în priză, nu pot să spun că este un program de muncă fix, pentru că trebuie să fim tot timpul disponibili, chiar și când dormim trebuie să avem telefonul deschis, în caz că te sună cineva să poți rezolva problema respectivă.
Care a fost cea mai grea situație de gestionat sau care ți-a pus cele mai multe probleme?
Sunt mai multe. Pot să spun că aceasta, de dinainte de sferturi, când am avut grupa aceea la Cluj, unde fiecare se putea califica, și a trebuit să prevenim orice întrebare din partea echipelor și a trebuit să ne organizăm din timp: fiecare cu ce vrea să-și trimită materialele, de exemplu, de la Cluj, pentru că au venit cu un ATR, din partea TAROM, care este un avion mic, și nu au putut să își pună acolo toate bagajele.
Cea mai demanding, să zic așa, a fost Elveția, care a vrut două kit van-uri foarte mari, să-și transporte de la Cluj la București toate materialele. Plus un kit van la sosire, la București. Deci a fost singura echipă care a avut trei kit van-uri. Au venit cu materiale cât pentru o lună de zile. Cred că au simțit ei ceva, că vor sta până în fazele superioare ale competiției (râde).
Care a fost cea mai complicată echipă? Că mă gândesc că unele echipe pot da bătăi de cap când ești în organizare și nu în fața televizorului.
Da, ai dreptate. Nu pot să spun că a fost una mai solicitantă decât altele, dar, într-adevăr, echipele mai importante, cum ar fi Franța, Spania sau Italia, vin cu mai multă presiune. Și asta încă dinainte de a ajunge aici, mai ales vorbind despre terenurile de antrenament, pentru că ei le vor perfecte, le vor ca la ei în țară, au jucători care joacă la echipe foarte mari, și atunci vor niște condiții de antrenament la fel cum le au în țară.
Au aceleași solicitări ca echipele mari, de seniori, și atunci am avut puțin de lucru mai mult, în special la Cluj, unde am avut Italia și Franța, pentru a aduce terenurile de antrenament la un nivel foarte bun pentru ei, dar și cu hotelurile, unde și-au dorit foarte mult să aibă exclusivitate pe etaje, pe sălile de ședință, restaurant. Totul a mers bine, am găsit înțelegere și ajutor din partea tuturor celor din Cluj. Totul a fost bine, nu ni s-a reproșat absolut nimic, ba chiar toată lumea ne-a mulțumit pentru cum s-a organizat totul.
Ce te-a făcut să accepți acest job?
Eu în viața de zi cu zi, să zic așa, nu în acest turneu, sunt team managerul echipei naționale de seniori și știu foarte bine la ce să te aștepți când vin echipe de asemenea anvergură, ce solicitări au. A fost mai ușor să previn anumite situații. Pentru fiecare dintre colegii mei și pentru mine este o provocare de fiecare dată când putem participa la un proiect de o asemenea anvergură, chiar dacă este fratele mai mic al Euro 2020, unde am participat cu toții, este la fel de solicitant, echipele vin cu aceleași solicitări. Atunci, mi-a făcut plăcere să fiu parte din acest proiect, să pot răspunde nevoilor UEFA și a echipelor și să oferim tot ce este mai bun.
De ce ar trebui tinerii să urmărească fotbalul?
Este un sport de echipă, un sport de societate, dacă putem spune așa. Te întâlnești cu foarte mulți oameni și peste tot se vorbește despre fotbal. Este foarte important să facem sport. Chiar vedeam niște sondaje zilele trecute din care reieșea că cel mult patru elevi dintr-o clasă fac sport zilnic. Mi se pare că suntem la coada Europei din acest punct de vedere și aș încuraja pe toată lumea nu numai să vină la fotbal, ci să urmărească meciurile de fotbal de pe stadion, dar să facă și sport. Chiar dacă nu este fotbal, să facă sport zi de zi, pentru că este bine pentru sănătatea lor.
România acum e out din cadrul acestui campionat. De ce să mai vină tinerii acum la stadion?
În primul rând pentru că șansa aceasta, de a avea acest turneu final aici, poate nu va mai veni atât de repede, pentru că fiecare țară trebuie să aibă această oportunitate. Eu i-aș încuraja să vină la meciuri, să vadă aceste partide care sunt unice. Avem totuși niște echipe importante, cu niște jucători care evoluează la cluburi mari din Europa, deci mă gândesc că va fi spectacol pe teren.Referitor la echipa noastră, știu că toată lumea și-ar fi dorit să treacă mai departe.
Și nouă ne pare rău, dar nu vă pierdeți încrederea în fotbalul românesc. Avem talente, ne trebuie poate puțin mai multă determinare, dăruire și poate chiar la anul vom fi la Euro 2024 cu echipa de seniori, iar peste doi ani poate ne vom califica din nou cu Euro U21, pentru a patra oară consecutiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Dar, pentru asta, avem nevoie de suportul tuturor tinerilor și tuturor oamenilor din țară.
Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.