Campionatul European de Fotbal U21 a presupus multă muncă de organizare din partea țărilor gazdă, România și Georgia.
Multe dintre lucrurile care au arătat bine la acest turneu final nu ar fi fost posibile fără implicarea voluntarilor, care au fost prezenți la stadioane în fiecare zi de meci, dar și în zilele de dinainte de partidele mult așteptate de spectatori.
Pentru a afla în ce a constat munca voluntarilor din România am vorbit cu Andrada Puiu, care a gestionat toți voluntarii care s-au implicat în organizarea meciurilor disputate pe stadioanele românești.
România a avut pe fiecare stadion câte 70 de voluntari care s-au ocupat de partea de logistică, zona de spectatori și interacțiunea cu ei, dar și de zona de bilete.
Andrada ne-a spus că „pentru 90 de minute, cât se joacă pe teren, o armată de oameni își pun forțele ca să iasă o experiență unică”. Pe parcursul turneului final, mulți dintre voluntari își începeau ziua la prima oră și ajungeau acasă abia la 1-2 noaptea.
Câți voluntari sunt aici, pe stadion?
Pe stadionul Giulești suntem 70 de voluntari. De pe 16 iunie activăm aici. Sunt 70 de voluntari implicați, pe 13 roluri, de la partea de acreditări, la partea de logistică, la zona de spectatori și interacțiunea cu ei, la zona de bilete. Sunt voluntari care sunt atenți la partea de broadcasting, partea de media, dar și partea de organizare a meciurilor.
Cum au fost aleși acești voluntari?
În total, în România, sunt 280 de voluntari, care activează pe patru stadioane: Giulești, Steaua, CFR Cluj și Cluj Arena. Din decembrie 2022 a început procesul de recrutare. Fiecare candidat a trebuit să completeze o aplicație, pe platforma UEFA. Apoi, a urmat etapa de revizuire a aplicațiilor, etapa a doua a fost un interviu, iar după interviu a urmat partea de selecție și de confirmare a rolurilor.
Cum sunt voluntarii de la Euro U21?
Oamenii de aici au valori comune, dar și diferite. Au pasiuni legate de fotbal, dar și de alte sporturi. Le place ideea de a fi împreună, de a avea un impact în societate, de a contribui la un asemenea eveniment major, unic în România și vor să fie parte dintr-un ceva mai mare și să contribuie la succesul acestui turneu final.
Au trecut prin anumite formări pentru a ajunge voluntari?
Fiecare rol a avut un training al său. Fiecare rol are un manager, fie că este un manager român, fie că este un manager din partea UEFA. În prima lor zi operațională s-au întâlnit cu acest manager și au avut un mic training, specific pentru rolul în care urmau să activeze.
Există un voluntar care te-a inspirat sau ți-a atras atenția în mod special?
Da, și nu doar un voluntar, mai mulți. Mulți dintre ei sunt alături de noi de la 8:00 dimineața, de când deschidem centrul de voluntari și de când deschidem stadionul, până seara. În zilele de meci am stat împreună până la 1-2 noaptea. Îi admirăm și îi apreciem pentru modul lor de implicare, dorința lor de a contribui, pentru că își păstrează mereu zâmbetul pe buze și își doresc să fie alături de noi și vor să contribuie activ.
Pe scurt, dacă ar trebui să spui într-o singură propoziție ce înseamnă să fii voluntar la Euro U21, ce ai spune?
Este o poveste, ai o oportunitatea să faci parte dintr-o poveste atât de mare, atât de grandioasă și poți să contribui la un asemenea succes.
Cum de ai acceptat să coordonezi atât de mulți oameni?
Din dorința de a contribui și din dorința de a fi parte din asta. Îmi place să organizez, să coordonez, să mă motivez și să mă inspir de la ei. Eu zic mereu că, dacă ei sunt fericiți, și eu sunt fericită. Mă inspiră foarte mult.
Cum gestionezi tot stresul și cum rezolvi problemele care apar poate chiar cu 10 minute înainte de a începe un meci? Pentru că publicul vede că totul merge bine, dar poate în spate e o grămadă de stres.
Este vorba și de încredere. Am încredere și în echipa mea de volunteering management, am alături de mine patru băieți care mă ajută încă din decembrie 2022. Dar am încredere și în cei 70 de voluntari, pentru că știu că au fost recrutați datorită abilităților, calităților și aptitudinilor lor. Știu că pot să mă bazez pe ei și, chiar dacă, câteodată, în față nu e vede nimic da, în spate sunt emoții, sunt anumite momente de stres, de tensiune, multă alergătură. Dar atunci când vezi că totul îți iese perfect și atunci când îi vezi și pe voluntari că sunt fericiți, feedback-ul din partea managerilor este bun, spectatorii ajung în stadion și li se oferă toate informațiile, nu ai cum să nu fi satisfăcut.
De ce ar trebui tinerii să se uite la Campionatul European de Fotbal U21?
Pentru că este un eveniment unic în România. Vorbim despre tineret, despre Under 21. Vedem atmosferă pe stadion și spectacol pe teren. Dar, dacă s-ar uita și în jur, în jurul terenului și al stadionului, în jurul întregului fenomen, să vadă câți oameni sunt implicați, câți oameni contribuie, câte sute de persoane sunt implicate atât în prima zi operațională, cât și în ziua de meci, ar vedea că este ceva mult mai mare. Pentru 90 de minute, cât se joacă pe teren, o armată de oameni își pun forțele ca să iasă o experiență unică.
Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.