România își începe călătoria la Campionatul European de Fotbal U21. Debutul va fi cât se poate de greu. În primul meci întâlnește Spania, echipa care a câștigat competiția în 2019. Cel mai probabil și jucătorii noștri se gândesc la campionatul din același an, când au ajuns în semifinale și au umplut, la fiecare meci, stadioanele din Italia. Apropo de stadioane, România joacă toate meciurile din grupă la București, pe Ghencea, pentru că, împreună cu Georgia, găzduim Campionatul European din acest an. 

Între 21 iunie și 8 iulie pe stadioanele din România și Georgia vor juca cei mai buni tineri fotbaliști din Europa. Practic, veți avea șansa să-i vedeți, live, de pe stadioanele Ghencea, Giulești sau Cluj Arena, pe viitorii Haaland sau Mbappe. 

Dar să ne întoarcem la ai noștri, care vor fi nevoiți să treacă de echipe puternice pentru ajunge în sferturile de finală.  

Spania, Croația și Ucraina sunt echipele cu care România se va lupta pentru a trece de grupe. Față de jucătorii adversarelor, băieții noștri au un mare avantaj. Vor fi „peste tot acasă”, după cum spune și imnul Rapidului, pentru că vor juca toate meciurile la București, în fața propriilor suporteri. Dacă vreți să-i susțineți, primul meci va fi marți, 21 iunie, la 21:45, pe stadionul Ghencea. Despre următoarele partide vorbim când le vine rândul. 

Cine luptă pentru România 

Echipa României va fi condusă de Emil Săndoi, un antrenor cu o experiență mare în spate. Eu nu l-am prins ca jucător, dar poate unii dintre voi l-ați prins când juca la Campionatul Mondial din 1990. Da, acel campionat în care echipa noastră a ajuns în optimi. 

Acum că știm cine e „mister”, hai să vedem și cine sunt fotbaliștii care promit să umple din nou stadioanele. Din lotul României fac parte jucători care s-au remarcat fie la noi în campionat, fie prin alte campionate din Europa. Măcar o parte dintre suporteri cred că așteaptă să vadă driblingurile și șuturile lui Octavian Popescu, sau Tavi, cum îi spun prietenii și comentatorii sportivi. 

Aceleași așteptări există și pentru Adrian Mazilu, mijlocașul care l-a ajutat pe Gică Hagi să-și mai pună un campionat în palmares și vitrină. 

Indiferent de cine o să apere poarta noastră, cred că va fi bine. La capitolul portari am stat mereu bine. Nu degeaba la naționala mare portari ca Tătărușanu sau Niță ieșeau de pe teren cu titlul de oamenii meciului. 

După descrierile de mai sus ar trebui să se teamă spaniolii de noi, poate o și fac. Oricum, dacă ne uităm la echipele din Vest o să vedem că participă jucători care joacă la Barcelona sau chiar la Manchester City, proaspăt câștigătoare de Champions League. Vestea bună pentru cei care iubesc acest sport sau sunt curioși de cum arată când e jucat de cei mai buni, este că o parte dintre acești fotbaliști vor defila pe stadioanele din București sau Cluj. 

Dacă ai ajuns la final și încă nu știi dacă să-ți pese de acest campionat, nu uita că mersul la stadion te ajută să uiți de probleme, mai ales când ele sunt cauzate de examene. 

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.