România a terminat Campionatul European U21 fără niciun gol dat în poarta adversarilor. Nu putem spune că băieții lui Emil Săndoi nu a marcat deloc, pentru că și-au dat autogol. Am ieșit de la EURO U21 de pe ultimul loc în grupă și cu un singur punct, cel obținut chiar ieri seară cu Croația. România a avut o prestație sub așteptări din toate punctele de vedere și nici măcar nu îmi dau seama de ce. Bine, îmi vin în cap câteva motive, dar parcă nu sunt suficiente.

La finalul meciului cu Croația băieții noștri au căzut, parcă secerați, pe jos. Când am văzut scena, mintea m-a dus direct în 2019, când naționala de tineret a ajuns în semifinale și a pierdut împotriva Germaniei, după ce a condus cu 2-1. La finalul meciului, jucătorii noștri au început să plângă, iar cei 15.000 de români prezenți pe stadion la Bologna au strigat în cor „Capul sus” și „Pentru noi sunteți campioni”. Aseară n-a fost cazul. 

Apropo de scandări, au avut loc câteva și aseară, deși pe parcursul meciului a fost o liniște pe care nu o întâlnești nici în cinematografele din țară. Spre finalul meciului, întreg Stadionul Steaua a strigat „Demisia”. Nu au specificat demisia cui o vor. A antrenorului, a directorului sportiv al Federației Române de Fotbal, a președintelui FRF. Rămâne să aflăm zilele următoare. 

Imediat după fluierul final, cei 7.886 de români prezenți la meciul România – Croația au strigat în cor „Târnovanu”, numele portarului nostru. Jucătorul care ne-a salvat de la o umilință mult prea mare de suportat. A fost numit și omul meciului și cred că partida de aseară o să rămână mult timp în memoria lui. După acest turneu, știm măcar că peste câțiva ani are cine să păzească poarta naționalei mari. 

Sursă Foto: UEFA / Alex Nicodim

Oricum, am fost dominați și la acest ultim meci, practic cel în care jucătorii noștri trebuiau să joace fără presiune și pentru ei, în primul rând. Să demonstreze că pot mai mult și că vor mai mult. 

Prin minutul 15 al meciului, unul dintre copiii lângă care am stat spunea supărat: „Credeam că azi batem, dar n-avem cum”. Atunci am înțeles că mai există suporteri care nu sunt neapărat blazați sau sătui de neperformanță și care cred până în ultima clipă, chiar și după două meciuri în care România nu a jucat nimic. 

Sursă Foto: UEFA / Alex Nicodim

Indiferent de toate astea aș zice și eu băieților noștri „Capul sus!“. Este doar începutul pentru ei. Unul prost, dar care poate fi ușor întors în favoarea lor dacă de acum se țin de fotbal și continuă să se dezvolte ca fotbaliști. Până la urmă, ne-am uitat la niște tineri care au tremurat împotriva unor fotbaliști care joacă la echipe pe care ei le urmăresc la televizor.

Sursă Cover: UEFA / Alex Nicodim

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.