În timp ce românii așteaptă meciul dintre România și Ucraina de sâmbătă, într-un alt stadion, din Georgia, Israel face un meci care va ajunge direct în cartea de istorie. Fără vedete, fără jucători de milioane de euro, fără cele mai performante baze de pregătire din lume au reușit să facă egal cu Germania, campioana EURO U21 din 2021. Partida a fost ca o poveste despre fotbalul românesc pe care o auzeam când eram mic de la tata. Când o echipă care nu promite nimic reușește să dea gol Germaniei, după care îi mai apără două lovituri de la 11 metri și mai și joacă și o repriză întreagă cu un jucător în minus. „Băieții de la Israel au jucat cu inima“, dar și când au prins mingea au știut ce să facă cu ea.  

Sursă Foto: Tamara Kulumbegashvili / UEFA

Cel mai bun jucător al Israelului joacă în Austria la Salzburg, iar majoritatea celor din echipă sunt colegi sau adversari în liga din Israel. Dacă suntem sinceri, nici campionatul lor nu este cu mult mai bun decât al nostru. Totuși ei au reușit să încurce o echipă a Germaniei, care a venit hotărâtă să-și păstreze trofeul din 2021. 

Totuși, ca-n viață, totul ține de perspectivă. Probabil pentru nemți acest 1-1 este doar un alt egal pe care-l aruncă într-o statistică, însă pentru Israel este meciul în care au dat totul pe teren și s-au luptat de la egal la egal cu o campioană europeană. 

Demn de cărțile despre fotbal este modul în care au reușit să reziste, chiar și atunci când au primit un cartonaș roșu și au rămas în zece jucători, chiar și atunci când au fost în fața a două penalty-uri.

Știu că în fotbal experții spun că „loviturile de la 11 metri se ratează, nu se apără”, dar când aperi două în același meci cred că meriți măcar să fii aplaudat de cei câțiva zeci de oameni de pe stadion.

Sursă Foto: Tamara Kulumbegashvili / UEFA

„Un meci de povestit nepoților“, așa și-a încheiat comentatorul transmisia. De obicei meciurile demne de povești sunt acelea în care s-au marcat foarte multe goluri sau acelea când o echipă revine de la 3-0. Aici nu a fost nimic din toate astea, dar a fost ceva mai important. A fost un meci jucat cu inima. 

Articol scris de: Florin Râșteiu

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.