Anglia a câștigat Campionatul European de Fotbal U21, după ce a învins Spania cu 1-0 în finală. Englezii au avut un parcurs perfect. Au jucat fiecare meci de la acest turneu final ca niște adevărați campioni. Până și mie îmi vine greu să cred că au câștigat toate meciurile și nu au primit nici măcar un gol de la adversarele lor. Fotbaliștii englezi aflați ieri pe teren își vor aminti cu siguranță de această performanță și peste câțiva ani, poate când vor avea și un trofeu de Champions League în palmares. Spania putea egala în ultimul minut al meciului dintr-o lovitură de la 11 metri, dar portarul englez a apărat penalty-ul. Practic, a fost parada care a încununat spectaculoasa echipă a Angliei.

Sursă Foto: Sam Barnes – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Fotbaliștii englezi au jucat la fel de bine de la primul și până la ultimul meci. Asta demonstrează că și tinerii pot fi constanți în performanțe. Bine, nu orice jucători puteau face față așa de ușor presiunii, dar în cazul englezilor vorbim de fotbaliști care joacă în cel mai puternic campionat din lume, Premier League. 

Nu doar că se antrenează din vremea junioratului cu antrenori care le insuflă mentalitatea de învingători, dar sunt pregătiți și de echipe de psihologi să reziste presiunii și să se concentreze pe fiecare pasă, șut sau centrare. 

Sursă Foto: Sam Barnes – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Finala de aseară a fost cu de toate. Cartonașe roșii, lovitură de la 11 metri, contraatacuri rapide, driblinguri, pase cum vezi doar la echipele mari ale lumii, dar și cu bătaie pe teren. Imediat după golul englezilor, jucătorii celor două echipe s-au îmbrâncit, iar arbitrul a împărțit niște cartonașe roșii.

Sursă Foto: Sam Barnes – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Spania a avut o posesie a mingii mult mai bună față de englezi, însă asta nu i-a ajutat prea mult. Tata îmi spunea mereu când ne uitam împreună la meciuri că „Fotbalul se joacă pe goluri, nu pe pase și ocazii“.  

Totuși, după semifinala de pe Stadionul Steaua, mă așteptam ca Spania să marcheze și în finală. Din păcate pentru suporterii spanioli, echipa lor și-a marcat toate golurile de la acest turneu împotriva Ucrainei și nu le-a mai rămas și pentru cea mai importantă partidă, marea finală. 

Sursa Foto: Alex Caparros – UEFA/UEFA via Getty Images

Nu am cum să nu remarc atmosfera de pe stadionul din Georgia, unde a avut loc finala. Stadionul a fost plin, sau cel puțin așa s-a văzut de la televizor. În a doua repriză, spectatorii de pe Batumi Arena au făcut valuri mexicane. A fost o atmosferă demnă de o finală de Campionat European. 

La final de turneu, rămân cu un singur regret. Că România nu a reușit să se califice din grupă și să umple stadioanele de suporteri și inimile lor de emoție și speranță, de care aveam atât de mare nevoie. „Poate va fi mai bine la următorul turneu final”, răsună în capul meu la o zi de când competiția a luat sfârșit. 

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.