Când zici 2023 în cinematografie, n-ai cum să nu zici Barbenheimer. Iar dacă 2023 a fost marcat de cele două filme, 2024 se anunță promițător mai degrabă în ceea ce privește continuările de filme, aducând titluri pentru toate gusturile. Pare să fie un an care nu lasă lucrurile să rămână încheiate. Mai jos ți-am pregătit 5 filme ce apar anul acesta și pe care nu ar trebui să le ratezi.

  1. DUNE: partea a doua (martie)
Foto: Imdb

Regia: Denis Villeneuve

Paul Atreides (Timothée Chalamet) își unește forțele cu Chani (Zendaya)  și Fremenii, pentru a se răzbuna pe conspiratorii care i-au distrus familia. Confruntat cu o alegere între dragostea vieții sale și soarta universului, trebuie să prevină un viitor sumbru pe care numai el îl poate prevedea. Trebuie să vezi filmul dacă ești iubitor de SF, dacă vrei să vezi o producție  cu o estetică interesantă și coloană sonoră aparte sau dacă pur și simplu simpatizezi cuplul de actori Timothée Chalamet și Zendaya.

  1. Furiosa: A Mad Max Saga (mai)
Foto: Imdb

Regia: George Miller

Furiosa vine ca un prequel pentru Mad Max: Fury Road, aducând-o pe Anya Taylor-Joy în rolul principal. Acțiunea are loc pe un Pământ aflat în colaps, la aproximativ o jumătate de secol după ce lucrurile au început să se destrame. Furiosa este smulsă de la părinții ei și ajunge să se alăture unei găști de motocicliști condusă de Warlord Dementus (Chris Hemsworth). Împreună se îndreaptă prin pustiu către Citadelă, iar Furiosa trebuie să lupte pentru a-și găsi drumul înapoi acasă. 

  1. Joker: Folie a Deux (octombrie)
Foto: Imdb

Regia:  Todd Phillips

Ok, ok, dar totuși Lady Gaga? Chiar așa. După un Oscar luat de Joaquin Phoenix în rolul Jokerului și cinci ani de la primul film, Joker 2 revine, previzibil, cu o altă răsturnare de forțe la care participă de data aceasta și Lady Gaga. Arthur Fleck se întâlnește cu psihiatrul lui Lady Gaga, Harleen Quinzell, și se adâncește și mai mult în întunericul din mintea lui.

  1. Gladiator  2 (noiembrie)
Foto: Imdb

Regia:  Ridley Scott 

Paul Mescal, Pedro Pascal, Barry Keoghan și Imperiul Roman în același film? What more can you wish for? Gladiator 2 e o dramă istorică regizată de același Ridley Scott. După moartea lui Maximus Decimus Meridius în primul film, cel de-al doilea film ce va ieși în noiembrie continuă cu Lucius Verus, copilul salvat de Meridius, gata să ducă pe umerii lui măreția Imperiului. 

  1. Nosferatu  (decembrie)
Foto: Imdb

Regia: Robert Eggers

Credeai că decembrie e dedicat filmelor de Crăciun? Drăguț, dar nu tocmai. 

Și de câte ori poate apărea „Nosferatu” ca personaj de film? De „nemuritor” de multe ori din 1922 și până acum. Anul acesta apare o altă producție Nosferatu, aceeași poveste cu iz gotic, despre obsesia dintre o tânără bântuită și un vampirul terifiant, îndrăgostit de ea. Ce va fi nou? Ei bine, peste 100 de ani de tehnică cinematografică și actori precum Willem Dafoe, Bill Skarsgård, Emma Corrin, Lily-Rose Depp. Fii pregătit de fiori reci pe șira spinării.

Bonus, pentru că e așa de greu să alegi când anul ăsta se anunță promițător, m-am gândit la un film cât se poate de apropiat de înfricoșătoarea realitate în care trăim. 

Civil War (aprilie)

Foto: Imdb

Regia: Alex Garland

Civil War pare și nu prea un film desprins dintr-un viitor SF. De la creatorul Ex Machina, Alex Garland, anul acesta apare o producție a cărui scenariu este plasat într-un în Statele Unite, unde un posibil război civil poate izbucni la scară largă în orice clipă, amenințând toată planeta. Iar pentru că depinde prin ochii cui spui povestea, partea interesantă a filmului e că acțiunea e surprinsă de Dunst, fotografă de război, ce vede în timp real cum lucrurile se duc de râpă. 

Anul abia începe, iar ăsta e doar topul celor 5 filme ce apar în 2024 și mie mi-au atras atenția. Însă, doar vizionându-le pe parcurs vei putea decide ce merită și ce nu, ce rămâne sau nu cu tine mai departe și, mai important, ce alte filme bune vei descoperi în afara topului ăstuia.