Foto: fARAD

Anul acesta am fost mai atenți la sportivii noștri decât de obicei. Ne-am adunat pe la terase sau sufragerii ca să urmărim meciurile de fotbal ale Naționalei României. L-am susținut pe David Popovici pe internet și apoi la Jocurile Olimpice de la Paris. Cred că aveam nevoie de un motiv de a ieși în stradă ca să mai și sărbătorim. Tot acest fenomen m-a făcut să înțeleg și componenta socială a sportului.

Toți acești sportivi pe care i-am urmărit cu sufletul la gură de-a lungul anului ne-au făcut fericiți. Au câștigat, au pierdut, am fost alături de ei. Ne-au făcut să ne unim ca să îi susținem pe ei. Așa că mi se pare o idee inspirată a celor de la fARAD să concentreze ediția de anul acesta în jurul sportului.
Ediția cu numărul 11 este sub genericul ACE! și aduce 12 filme documentare despre sport, unele dintre ele în premieră în România și unele urmate de Q&A cu realizatorii acestora. De la jucători de tenis excentrici, la fotbaliști care se luptă cu FIFA, la voleibaliste recrutate din fabrică și jucători de CS:GO – sigur vei găsi ceva pe gustul tău. Intrarea e liberă, deci bring a friend or two și hai la Cinema Arta din Arad!

Foto: fARAD

Știu că uneori avem tendința să ne dăm ochii peste cap când auzim de filme documentare și credem că sunt ultimele plictiseli sau le asociem doar cu National Geographic. Well, not today. Am trecut prin selecția fARAD și sunt filme engaging, fun, care te țin cu sufletul la gură.

Uite ce filme din program mi-au atras mie atenția și la care sigur o să mă duc:

Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu)

Foto: fARAD

Nasty este filmul care deschide festivalul și care va fi urmat de Q&A cu Tudor Giurgiu. Acesta prezintă parcursul în tenis al celebrului Ilie Năstase – un jucător excepțional și un personaj excentric atât pe teren cât și în afara lui. Numărul 1 mondial de două ori, Nasty, cum era poreclit, era un rebel care deborda de energie, care nu tăcea din gură când i se făcea vreo nedreptate și care era un adevărat rockstar al vremii. Filmul va fi proiectat pe 2 octombrie, în prima zi a festivalului.

 Witches of the Orient (r. Julien Faraut)

Foto: fARAD

Vrăjitoarele din Orient erau niște voleibaliste din Japonia care au fost poreclite așa pentru succesul pe care îl aveau în teren. Ele au fost recrutate, de fapt, dintr-o fabrică și au trecut prin antrenamente intense, reușind să ajungă eroinele Japoniei. La fel de neașteptate ca povestea filmului sunt și fragmentele de animație prezente în film, care amintesc bag ca stil de anime-urile japoneze. Regizorul filmului va fi prezent la festival și cu un film despre jucătorul de tenis John McEnroe. După proiecția de pe 4 octombrie, va urma și un Q&A cu acesta.

Copa 71 (r. James Erskine, Rachel Ramsay)

Foto: fARAD

Un documentar atipic, care nu este despre un sportiv specific sau vreo echipă, ci despre un eveniment sportiv. Și încă unul mare despre care nu s-a vorbit îndeajuns. E vorba despre Cupa Mondială Feminină din 1971, un eveniment care a strâns 100.000 de spectaori care pare să fi fost uitat de istorie. După 50 de ani în care fotbalul feminin a fost interzis, Copa 71 a fost o ocazie extraordinară pentru fotbalistele din toată lumea să joace. FIFA a încercat să blocheze evenimentul, iar criticile negative nu au întârziat să apară. Faptul că un eveniment atât de mare s-a întâmplat totuși, în ciuda tuturor care spuneau că femeile nu ar trebui să joace fotbal, e extraordinar, iar filmul ne reamintește asta. Se poate vedea pe 5 octombrie la fARAD.

The Gamer (r. Jesse Jokinen, Petri Luukkainen)

Foto: fARAD

În premieră națională în România, filmul aduce în atenția publicului un segment mai puțin popular al sportului: e-sports, adică sporturile electronice. Da, gamerii sunt și ei sportivi. The Gamer prezintă povestea unui jucător finlandez de Counterstrike care vrea să fie campion. Problema lui este că, atunci când ajunge în finală, cedează sub presiune și nu reușește să câștige. Așa ajunge să lucreze cu un psiholog specializat care să-l ajute să-și îndeplinească visul. Filmul va fi proiectat pe 6 octombrie, în ultima zi de festival.

Programul complet al festivalului e mai jos:

2 oct., MIERCURI

18:30 – DESCHIDERE – Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu), 1h 43’ + Q&A cu Tudor Giurgiu

3 oct., JOI

18:30 – Boom! Boom!: The World vs. Boris Becker (Part One: Triumph) (r. Alex Gibney), 1h 36’, Premieră RO

20:30 – John McEnroe: In the Realm of Perfection (r. Julien Faraut), 1h 35’ + Q&A cu Julien Faraut

4 oct., VINERI

18:30 – Touché (r. Martina Moor), 1 h 27’ + Q&A Martina Moor

20:45 – Witches of the Orient (r. Julien Faraut), 1h 40’, Premieră RO + Q&A Julien Faraut

5 oct., SÂMBĂTĂ

16:30 – Copa 71 (r. James Erskine, Rachel Ramsay), 1h 30’

18:30 – Al Doilea Joc (r. Corneliu Porumboiu), 1h 37’

20:15 – Games of the XXI Olympiad (r. Jean Beaudin, Marcel Carrière, Georges Dufaux), 1h 58’

22:00 – Petrecerea de închidere la Cafeneaua Literară Joy’s (str. Gheorghe Lazăr, 1)

6 oct., DUMINICĂ

14:45 – The Gamer (r. Jesse Jokinen, Petri Luukkainen), 1h 20’, Premieră RO

16:30 – The Defenders (r. Matthew Bate), 1h 30’, Premieră RO

18:30 – Muhammad Ali: The Greatest (r. William Klein), 1h 50’

20:45 – Over the Limit (r. Marta Prus), 1h 14’

Ne vedem la fARAD!