Daniele LuchettiRyûsuke Hamaguchi și Claude Sautet sunt cei trei regizori omagiați anul acesta în programul 3×3 la TIFF, unde vei putea descoperi trei filme emblematice din cariera lor. 

Pe Daniele Luchetti îl vei putea întâlni chiar la Cluj-Napoca, pentru că cineastul italian este invitatul TIFF.23, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială. Acesta și-a început cariera în anii ’80 și a reușit să-i contrazică pe criticii care erau de părere că cinematografia italiană și-a pierdut din vitalitate.

Daniele Luchetti va fi prezent la proiecția filmului Încredere (Confidenza, 2024) sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Din selecția 3×3 dedicată lui Daniele Luchetti la TIFF fac parte Școala (La Scuola, 1995), care prezintă destinele unor tineri dintr-un liceu de suburbie, Legături (Lacci, 2020), o dramă despre o căsnicie în criză care a deschis Festivalul de la Veneția, dar și Încredere (Confidenza, 2024), cel mai recent film al său, unde intră pe teritoriul thrillerului psihologic.

Filmele lui Daniele Luchetti se văd la TIFF.23 cu sprijinul Institutului Italian de Cultură. 

Filmele lui Ryûsuke Hamaguchi au fost selecționate la cele mai importante festivaluri de film din lume, de la Veneția și Berlin la Cannes, dar și nominalizate la premiile Oscar. Din cadrul secțiunii 3×3 fac parte Pasiunea (The Passion, 2008), povestea unei petreceri de logodnă ce ia o întorsătură neașteptată, Condu-mi mașina (Drive My Car, 2021), adaptarea după Murakami care i-a adus Oscarul pentru Cel mai Bun Film Străin, și Răul nu există (Evil Does Not Exist, 2023), despre un sat amenințat de construcția unui complex de glamping. 

Autor al unor niște capodopere clasice care descriu societatea burgheză franceză, Claude Sautet este un cineast esențial pe care trebuie să-l descoperi dacă nu ai făcut-o deja. Filmele din programul 3×3 sunt un început perfect: Întâmplările vieții (Les choses de la vie, 1970), a cărui poveste începe de la un accident de mașină, Max și infractorii (Max et les ferrailleurs, 1971), despre un inspector de poliţie parizian frustrat de bandele de hoţi care îi tot scapă printre degete și Vincent, François, Paul și ceilalți… (Vincent, François, Paul et les autres…, 1974), un portret al unor bărbați care se confruntă cu criza vârstei de mijloc.

Filmele lui Claude Sautet se văd la TIFF.23 cu sprijinul Institutului Francez și al Ambasadei Franței în România.