Acum că temperaturile au început să crească iar vremea de afară este mai blândă cu noi, a venit momentul să renunțăm la gecile de iarnă pentru a face loc hainelor de primăvară. Pentru a ne putea „dezgheța” cu adevărat, am întrebat-o pe Sabina Teodora, o cunoscută creatoare de conținut, ce ne recomandă în materie de fashion, dar și ce sfaturi ne poate oferi pentru a ne putea simți mai bine în propriile ținute.
Pentru cei ce nu o cunosc, Sabina este un stilist vestimentar cu comunitate mare pe social media și pe Twitch, unde vorbește mai mult despre fashion, sustenabilitate și multe altele. În prezent consultant de imagine, ea a fost de asemenea și editor vestimentar și fashion stilist pentru ședințe foto, deci putem spune că are multă experiență în domeniu. 2024 cu siguranță ne va aduce și multe surprize, iar începutul primăverii este un prilej ideal pentru a ne reactualiza garderoba. Iată câteva idei de haine pe care le vei vedea în următoarele luni și cum să le îmbinăm armonios, după cum le vede Sabina:
- Starting off strong, avem accesoriile și hainele în culoarea roșie. Clean girl aesthetic is over, așa că e timpul să readucem culoare în outfiturile noastre. O vom regăsi în topuri, fuste și chiar accesorii precum cel de mai jos. Aici putem observa cât de mult se transforma un outfit doar printr-o pată de culoare. Dresurile roșii sunt acum la modă, iar combinate cu o geantă de aceeași culoare fac acest look inedit. Bonus points pentru orice este în formă de fruct (yummyy).
- În așteptarea noilor albume ale Lanei del Rey și Beyonce, putem spune inclusiv că acestea vor juca un rol important în moda anului 2024. Cum Lana a anunțat un album country, ne putem gândi deja că stilul western o să își facă apariția cu pași repezi. Cizmele și pălăriile de cowboy vor fi în centrul atenției, deci acum este cel mai bun moment să hop-on the trend (pun intended).
- Perlele, fundele și stilul coquette nu rămân în anul 2023. Stilul foarte feminin și girly ce a împânzit TikTok-ul nu se pregătește să iasă încă la pensie, așa că încă putem să accesorizăm ținutele prin elemente de genul. Mai jos poți vedea accesoriile combinate cu un outfit perfect pentru un date night.
- Animal printul o să-și facă zgomotos apariția în acest an, așa că ține-te bine! Parcă scoase dintr-un serial din anii 2000, hainele cu acest model ne oferă o nouă latură a modei Y2K. Poți să îl integrezi acest print în geci de blană, genți sau în topuri pentru a crea look-uri precum cel de mai jos, în care Sabina ne-a arătat cum ne putem îmbrăca pentru un cocktail night.
- Lenjeria de corp nu este un accesoriu ce ar trebui să rămână doar sub haine, deoarece în combinația ideala ne poate oferi exact acel spark de care aveam nevoie. Deși poate fi purtat doar ca un top, alternativa de a le purta peste un tricou colorat poate fi o alegere mai modestă, dar în continuare superbă.
Unde observăm trendurile?
Probabil vă întrebați cum sunt alese și setate trendurile. Sabina ne explică foarte bine acest proces: „Există trendurile foarte exacte pe care le găsești la primul google și vezi VOGUE, ELLE etc, care îți spun cu ce să te îmbraci, însă aceste trenduri sunt extrase din fashion show-uri și, practic, sunt niște statistici în care ei vad ce culoare s-a purtat în mai multe look-uri, ce elemente au fost încorporate de mai multe case de modă, statistică pe care apoi o prezintă ca fiind un trend. Ai varianta asta și varianta Internetului, în care apar trenduri noi de la o zi la alta, iar acolo sunt cu numele de aesthetics/cores etc.”. În egală măsură, trebuie să luăm în calcul și partea socio-politico-economică, deoarece ne putem raporta mult mai bine la hainele din tendințe când observăm și aspectele din țara respectivă. „Într-un prag de criză economică, cum avem acum, apar multe trenduri jucăușe precum coquette, ușor infantilizate, care ne fac să ne simțim mai bine, deși lumea arde în jurul nostru”, mai spune Sabina.
Cum combinăm mai multe stiluri?
În fiecare zi vedem pe Internet persoane cu stiluri vestimentare diferite, iar această expunere nu face decât să ne zăpăcească și să ne facă să nu mai știm cum să ne îmbrăcăm. Spre exemplu, poate vezi pe feed-ul de pe TikTok o fată ce se îmbracă într-un stil foarte Y2K. Îți place outfit-ul ei și te întrebi dacă nu ai vrea și tu să te îmbraci la fel. Două videoclipuri în jos și observăm o altă fată îmbrăcată poate în haine „old money”, cu paltoane și fuste în carouri. Îți plac în egală măsură acele stiluri vestimentare, însă cum poți să alegi dintre ele. Short answer: nu trebuie. Fiecare dintre noi are o personalitate diferită, așa că nu putem să ne așteptăm să ne simțim toți bine în aceleași haine. Sabina ne spune: „Nu trebuie să mergem cu niște ochelari de cal înainte și să spunem că acesta e stilul meu și doar asta o să port. Mi se pare că ni se vinde minciuna asta, mai ales pe Internet, că trebuie să ne găsim stilul. Păi ce, l-am pierdut undeva?”
Stilul nostru este format, precum personalitatea, din mai multe zone diferite. Arta pe care o consumăm, hobby-urile și persoanele cu care ne înconjurăm au un rol important în dezvoltarea noastră pe mai multe planuri, inclusiv pe partea de fashion. Așa că putem să ne întrebăm ce piese vestimentare ne-ar plăcea să purtăm și cum le-am putea combina pentru a crea ținute în care noi să ne simțim bine. De asemenea, Sabina Teodora ne recomandă să ne expunem cât mai mult la artă, în orice fel, dacă vrem să ne „formăm ochiul” în materie de modă. Consumarea de filme, muzică, teatru, o vizită la un muzeu sau o galerie de artă ne pot ajuta să vizualizăm frumosul subiectiv, să înțelegem ce considerăm a fi frumos sau urât în viziunea noastră, iar apoi să conștientizăm câte din părerile și gusturile noastre sunt influențate de alte persoane.
De unde ne putem cumpăra sustenabil haine?
Trăim într-o lume în care consumerismul a ajuns la cote mari, iar hainele produse sunt rar fabricate în moduri care nu afectează nici planeta, dar nici nu pune viața în pericol a celor ce lucrează pentru crearea acestora. Am întrebat-o pe Sabina de unde își cumpără hainele, pentru a ne da și nouă o mână de ajutor: „Încerc acum să-mi cumpăr mare parte din garderobă de pe Vinted și SH uri. Singurul dezavantaj la Vinted este că nu poți să probezi sau să dai retur. Încerc de asemenea să iau cât pot designeri locali, să găsesc ceva ce îmi place și care nu este totuși foarte scump, să zic o bluză peste 500 lei, care pentru România este un preț enorm.”
Hainele fast-fashion produc mai mult rău decât bine. Deși oferă o gamă largă de modele și mărimi, de multe ori la un preț foarte ieftin, acestea sunt făcute din materiale de o calitate scăzută, care duce la o viață a produselor mai scurtă. Desigur, acesta este doar unul dintre motivele pentru care trebuie să fim atenți de unde ne cumpărăm hainele. Fabricile ce oferă condiții mizerabile angajaților și salarii mici sau poate chiar inexistente ne fac să ne gândim de două ori de unde cumpărăm. „Uneori mă simt și vinovată când găsesc ceva ce îmi place, dar în același timp sustenabilitatea este imposibilă pentru noi consumatorii atâta timp cât nu se face ceva la nivel mai mare și nu sunt legi și interdicții date în sensul acesta”, recunoaște Sabina.
În final am rugat-o pe Sabina să ne spună ce a motivat-o să se apuce să vorbească pe social-media:
„Datul cu parerea pe Internet a venit de la faptul că domeniul în care am foarte multă încredere este fix partea de fashion. Am încredere în cunoștințele mele, știu ce am citit, că am mai multe surse, știu cum am evoluat în dezvoltarea mea și ca stilist și content creator. Așa știu că nu o să mă afecteze dacă aud păreri în contradictoriu deoarece știu de unde vin punctele mele de vedere. Multă lume, până să afle jobul meu, spune ca îmi dau doar cu părerea însă apoi realizează că am dreptate.”
De asemenea, ea a spus că ideea de a vorbi pe Internet provine din nemulțumirile pe care le-a întâmpinat în calitate de consumator de conținut. Discursurile de pe Internet pot fi uneori greu de digerat, motiv pentru care Sabina încearcă să includă și propriile ei păreri în videoclipurile pe care le creează. „Fac content deoarece mă supără uneori și mă frustrează ce fac alții așa că vreau să arăt o altă față și să arăt că nu trebuie să te schimbi la 180 de grade doar pentru că așa îți spune un influencer. Am mereu gura mare deoarece dacă mă deranjează ceva, o să o spun.”