Foto: Captură de ecran @stevenjreese / TikTok

Timpul în viață e limitat, iar a fi un cititor înseamnă și să accepți ideea că nu vei putea ajunge la cărțile pe care ai vrea să le citești. Cele mai sigure lucruri pe care le poți face sunt documentarea și planificarea pentru a găsi cărțile pe care să le citești – asta pentru că a citi o carte care nu e pe stilul tău doare. Probabil că înveți câte ceva din fiecare lectură parcursă, da, dar satisfacția parcurgeri unui titlu „pe stilul tău” e mult mai mare.

Recent, Steven James Reese, cititor care postează des conținut pe TikTok, s-a viralizat prin propunerea sa inovativă: Read your color, un test care dezvăluie ce culoare ți se potrivește ca cititor. Practic, 6 culori devin categorii de genuri literare, emoții sau vibes, iar tu testezi care dintre acestea se aseamănă cel mai bine cu preferințele tale. E ca un test de personalitate pentru cărți, un test de 3 minute în care selectezi cât de mare ar fi probabilitatea citirii unor cărți în baza a 24 de descrieri. Testul este simplu, gratuit și disponibil pe platforma inițiată și programată de el, unde primești niște numere și culoarea dominantă. Categoria îți este explicată și primești și câteva recomandări de cărți. Videoclipul original a ajuns acum la 1.9 milioane de vizualizări.

Aceste categorii nu descriu doar genul literar, ci o încadrare mai vastă care cuprinde și nuanțe, precum teme, abordări, emoții sau structură. Problema cu citirea unui singur gen de cărți, după cum spune Reese, e că e destul de limitativ, în timp ce aceste nuanțe îți pot deschide mai multe opțiuni în materie de cărți. 

Cum funcționează și ce semnifică fiecare culoare:

Albastru. „The introspective oracle”. Cărți care te fac să contempli și să reflectezi asupra vieții, într-un mod profund și filozofic. La ficțiune literară, intră cărțile cu personaje complexe, povești emoționale intense, conștiente și despre experiențele umane. Pentru non-ficțiune, biografii, memorii și eseuri cu impact, care se învârt în jurul sensului vieții, spiritualității sau filozofiei. Cei din această categorie citesc pentru pace interioară, claritate sau pentru a deprinde înțelepciunea din cele citite, folosindu-se de lecturi pentru a găsi noi dimensiuni ale sinelui în lecturi. Câteva titluri recomandate de Reese: „Să nu mă părăsești”, de Kazuo Ishiguro; „Dream Count” de Chimamanda Ngozi Adichie; „Lincoln între vieţi”, de George Saunders.

Verde. „The practical sage”. Titluri care îți oferă cunoaștere, informații tangibile, date precise și informații ancorate în realitatea din teren. Pentru ficțiune se încadrează ficțiunea istorică, povești realiste în care moralitatea e testată, proză care ilustrează gândirea strategică, reziliența sau lecții de viață. Pe partea de non-ficțiune titlurile sunt bogate, integrând o serie de cărți din care poți învăța: self-help, ghiduri specifice, istorie, business, leadership. Cei din această categorie citesc pentru a se pregăti intelectual atât pentru viața personală, cât și pentru cea profesională, pentru a învăța și pentru a crește. Câteva titluri recomandate de Reese: „Cântecul sirenelor. Cum a devenit atenția cea mai amenințată resursă a lumii”, de Chris Hayes, „Diavolul din Orașul Alb. Crimă, magie și nebunie la expoziția care a schimbat America”, de Erik Larson; „The Warmth of Other Suns”, de Isabel Wilkerson.

Violet. „The unbound innovator”. Experimente literare inovative care schimbă paradigma scrisului și surprind prin idei, stil sau storytelling. Ficțiunea violet cuprinde literatură neconvențională, postmodernă, suprarealistă, avant-garde, cu accent pe ambiguitate și simbolism. Non-ficțiunea cuprinde eseuri și idei originale, radicale, sau chiar critică culturală. Cei din această categorie citesc pentru a-și îmbogăți imaginația și creativitatea, folosindu-se de lecturi pentru a găsi inspirație. Câteva titluri recomandate de Reese: „Kafka pe malul mării”, de Haruki Murakami; „Cele șapte luni ale lui Maali Almeida”, de Shehan Karunatilaka; „Cărțile lui Iacob”, de Olga Tokarczuk.

Portocaliu. „The curious explorer”. Povești fermecătoare, aventuri entuziaste și lecturi imersive plasate în perioade istorice, culturi sau călătorii variate. Lista de titluri de ficțiune de aici cuprinde basme și povești din locații noi sau exotice, cu storytelling puternic, imersiv. Non-ficțiunea dispune de titluri despre civilizații antice, lumi pierdute, viitorul tehnologiei, misterele științei, descoperiri sau fenomene științifice teoretice. Cei din această categorie au o curiozitate mare față de lume, căutând să exploreze și să trăiască aventuri prin cărțile parcurse. Câteva titluri recomandate de Reese: „Dune”, de Frank Herbert; „Shogun”, de James Clavell; „Noi, carnivorii”, de Agustina Bazterrica.

Galben. „The emotional catalyst”. Cărți care au în centru relații complexe, intense și vulnerabile. Ficțiunea e alcătuită din titluri originale cu impact emoțional mare, precum tragediile romanțate sau dramele psihologice. Non-ficțiunea explorează la rândul său complexitatea emoțiilor, prin memorii, povești sau eseuri personale, autentice, despre iubire, pierderi și alte teme profunde. Cei din această categorie caută emoții într-o carte, vor să se conecteze cu poveștile explorate și să stabilească o legătură umană plină de empatie. Câteva titluri recomandate de Reese: „Persuasiune”, de Jane Austen; „Privighetoarea”, de Kristin Hannah; „Castelul de sticlă”, Jeannette Walls;

Roșu. „The adrenaline seeker”. Cunoscute pentru acțiunea plină de înflăcărare, suspans, riscuri și adrenalină. La ficțiune intră thrillerele cu multă acțiune și cu eroi, mistere bine construite, povești fantasy cu bătălii. Pe partea de non-ficțiune, pot fi biografii ale unor aventurieri, cărți despre sporturi, competiții, supraviețuire sau expediții. Cei din această categorie sunt inspirați de energia cărților, de provocările depășite cu brio și de narațiunile palpitante. Câteva titluri recomandate de Reese: „Pacienta tăcută”, de Alex Michaelides; „Djinn Patrol on the Purple Line”, de Deepa Anappara; „Proiectul Hail Mary”, de Andy Weir.

Inițiatorul testului postează săptămânal recomandări de cărți pentru fiecare categorie pe Substack. Este o modalitate foarte bună de a găsi titluri noi, unbiased, care au șanse mari să fie pe placul tău.

În plus, acesta a spus că nu se aștepta ca proiectul să aibă un succes atât de mare, iar după primele impresii ale cititorilor și a zeci de mii de cititori care au făcut testul, a modificat complet în versiunea de acum. Întrebările inițiale erau axate pe structura cărții, nu pe tematicile abordate. Versiunea curentă include scara Likert, în care răspunsurile se notează în funcție de probabilitate și oferă mai multă nuanță răspunsurilor.

În cazul meu, așa au arătat rezultatele testului: sunt un cititor albastru, cu mici accente de violet, roșu și galben. Mi se potrivește, deși recunosc că mă așteptam să am un scor mai ridicat la galben, pentru că apreciez mult lecturile cu încărcătură emoțională ridicată (aici mă gândesc la „O viață măruntă”, de Hanya Yanagihara, deși e un exemplu extrem).

Oricum ar fi, cred că e un test distractiv care întrerupe rutina – atât a testelor de personalitate, cât și a recomandărilor de cărți biasate.

Spor la citit!