Foto: instagram/@reallyrux

Profitând de vremea schimbătoare și demnă de „janghina supremă”, am vorbit cu „judecătoarea”, ReallyRux, pentru a vedea ce haine se poartă în primăvara 2025. De asemenea, am discutat și despre trenduri, ce factori pot influența și multe altele. 

Am vorbit cu ReallyRux despre fashion și despre tot ce se întâmplă acum în lumea modei. Pentru cei ce nu o cunosc, ea este content creator de patru ani, ce se axează pe content lung pe YouTube și Twitch, unde are și trei emisiuni: Cine-i Janghina?, Rux Hotline și Secret Discret. „În aceste live-uri îmi place să vorbesc și despre fashion, despre muzică și despre make-up, și am mereu un make-up fie în temă cu tema pe care o am la Cine-i Janghina?”, ne spune ea. 

Pentru început, am întrebat-o cum vor evolua trendurile de fashion (și nu numai) în acest an. Multe dintre acestea vor fi influențate de recesiune și poate și de situația politică globală. Trenduri precum „project pan”, „no buy january”, „underconsumption core”, și-au făcut repede apariția pe TikTok, platforma care dictează cumva tot ce este în trend. „Lumea vrea să își consume produsele pe care le are deja, să facă o pauză de shopping, să nu mai cheltuie sau să își cumpere the latest trends”, ne spune Rux. De aceea, multe trenduri ce vor apărea vor fi mai generale și mai incluzive. În anii trecuți vedeam „office siren”, ce era foarte specific, deoarece știai că trebuie să asortezi o cămășuță, cu fustă mini și cu pantofi cu toc roșii. Nu aveai prea multă libertate și știai exact la ce să te aștepți când îi auzeai numele. „Acum mi se pare că trendul pe care eu îl identific este „medieval core”. A purtat chiar Chappell Roan acel costum de Joan of Arc. Mi se pare că  <<medieval core>> te lasă să explorezi mult mai mult, este un core mai generic, pentru că medieval poate să însemne o prințesă, poate să fie un knight, un clovn, etc.” Acest lucru aduce un beneficiu pentru pasionații de fashion deoarece îți dă mai multă libertate și îți dă posibilitatea să iei parte la aceste trenduri fără să cumperi haine noi, folosind lucrurile pe care le ai deja în dulap. 

Foto: instagram/@reallyrux

Nu vă mai ținem în suspans, ci vă arătăm ce purtăm în primăvara anului acesta.

  1. Începem cu modelul în carouri, ce a fost mereu un statement când vine vorba de fashion. El poate face orice outfit să fie mai interesant, și îl putem regăsi în fuste, pulovere, accesorii și nu numai. Deci, putem spune că este ceva din anii trecuți ce reducem acum în atenția noastră.
  2. După cum am spus, termenul de „cores” o să fie puțin mai deschis și mai liber. Ne așteptăm să vedem „clowncore” sau „circuscore”, ce poate însemna mai multe lucruri. Fie ne referim la modelul în romburi sau la rochii ușor bufante, fie ne referim la un machiaj mult mai colorat. The choice is yours.
  3. Am tot văzut anii aceștia accesorii, în special inele din plastic și foarte colorate. Rux crede că o să trecem la bijuterii la fel de chunky dar din metale. Poate chiar o să fie și anumite accesorii cu double purpose, cum erau acele inele cu lipgloss când eram mai mici.
  4. Sperăm că anul acesta să vedem combinații de aesthetics care pot să pară polar opposite. Gândește-te cum ar fi să combini un tricou de fotbal cu o fustă diafană sau dresuri din dantelă. Două estetici diferite, ce se pot combina pentru a reprezenta stilul vestimentar al unei persoane.
  5. Cum ar fi ca în această primăvară să încercăm să le dăm o a doua șansă hainelor noastre și să le personalizăm pentru a le face interesante din nou? Gândește-te la ideea de a aplica ținte pe o cravată sau de a accesoriza o geantă basic cu foarte multe charms. Limita e cerul și posibilitățile sunt nelimitate.
Foto: instagram/@reallyrux

De asemenea am vorbit și de ce alte trenduri din trecut. Avem multe insirații bune din anii trecuți de care ar fi păcat să uităm. Trendurile se „reciclează” mereu, iar ce era la modă acum câțiva ani începe să-și facă din nou apariția. Sperăm că bufnițele și mustățile o să rămână, totuși, undeva închise și uitate…

Dar uite ce nu o să fie uitat: 

  1. ciorapii și șosețelele colorate. Ce mod mai interesant de a accesoriza un outfit mai basic decât cu o pată de culoare? 
  2. Fuste și rochii peste blugi. Este trendy, este cool, și te duce cu gândul la Ashley Tisdale și la cea mai grea întrebare: Vrei să fii ca ea sau vrei să fii cu ea?
  3. Cowboy inspired. Pălăriile și cizmele de cowboy sunt la modă și sunt foarte cool și ne aduce aminte de cel mai bun album din toate timpurile (everyone say „thank you Beyonce” pls!!)     
Foto: instagram/@reallyrux

În continuare am fost extrem de curioasă să aflu influențele ei de modă și ce persoane o inspiră 

„Sunt mai multe persoane pe care le admir, dar cu siguranță nu am o singură persoană care să fie inspirația mea. Top of mind îmi vine Chloe Sevigny, care are outfit-uri foarte cool. Investește foarte mult în haine și în cum le asortează și apoi look-ul ei este foarte natural (machiajul, parul), deci cu siguranță ea este una dintre ele, dar în general mă inspir foarte mult de la artiștii pe care îi ascult. Îmi place foarte mult Chappell Roan și cu siguranță și eu mai luam inspirație de la drag queens dar ea mi se pare că a făcut look-ul perfect inspirat de drag queens și de estetica ei în general. Eu apreciez foarte mult fashion-ul nu atunci când te îmbraci ca un caracter care este diferit față de tine, ci explorezi alter egos ale tale, și mi se pare că asta face foarte bine Chappell Roan în toate outfit-urile ei. Desigur ea are outfit-uri pentru show, sure, dar cu siguranță este o inspirație din mai multe aesthetice care deși foarte diferite sunt făcute și se îmbină pentru ea și nu par niciodată un costum, ci par hainele ei. Îmi place și eu să am alter egos, dar nu vreau să pară că am un costum de Halloween în care mă îmbracă cineva. Mă inspir și de la prietenele mele, deci nu cred că am o persoană anume.”

Ți se pare că ai avut mereu latura asta?

„Cred că întotdeauna mi-au plăcut anumite patterns sau anumite siluete, dar cu siguranță am trecut prin mai multe faze până mi-am găsit stilul personal. Au fost bineînțeles perioade în care nu îmi permiteam să îmi iau hainele pe care mi le doream sau îmi doream haine care erau trendy dar nu erau neapărat stilul meu, doar voiam să le am. Am avut o perioadă cam la 3 ani după ce m-am angajat când salariul meu era mai mare în care cheltuiam foarte mult pe adidași, pe jachete adidas, lucruri care îmi plăceau, dar cu siguranță nu aveam nevoie de 7 variante din acel lucru. Simțeam că în sfârșit îmi puteam permite și voiam să dețin acele lucruri, și atunci a fost o perioadă în care nu prea mi-am explorat stilul vestimentar, ci doar încercam să am the latest things și să fit in. Dacă mă uit la poze înapoi nu îmi plăcea cum mă îmbrăcam.”

Foto: instagram/@reallyrux

„A ajutat și faptul că m-am mutat în alte țări și am văzut cum se îmbracă lumea. În Milano mi se părea că lumea se îmbrăca, nu neapărat high fashion, dar investeau în piese simple, de designer, foarte frumoase, pe care puteau să le poarte în feluri diferite. De exemplu aveau un sacou impecabil, o blană foarte frumoasă, pantofi, loaferși foarte frumoși și m-a ajutat așa să îmi fac mai bine o idee depre ce înseamnă piese de investiție pentru că dai o grămadă de bani de o pereche de pantofi  numai că știi că îi poți asorta la orice și că sunt o pereche de piele, sunt o investiție foarte bine făcută and that they will never get out of style. În New York am observat că foarte multă lume se baza pe thrifting și combina piese foarte basic gen niște blugi de la Zara ultima colecție combinați cu niște piese superbe găsite prin random thrift stores, și atunci am impresia că mi-am dezvoltat cel mai mult stilul și pentru că aveam acces la mult mai multe magazine sau brand-uri, față de ce aveam în România. În România, până să mă mut parcă nu mă duceam așa mult în second hand-uri. Când mai mergeam în vacanță mă mai duceam la diferite thrift-stores în diferite orașe că mi se părea mai interesant să văd <<ce poartă oamenii ăștia pe aic>>. Cumva în Romania mă bazam pe fast fashion.”

Crezi că modul în care ne îmbrăcăm poate fi dictat și de alți factori, dacă da cum?

„Da, absolut, cred că în momentul ăsta trendurile sunt dictate de recesiunea în care ne aflăm, iar asta ne face să fim puțin mai chibzuiți cu lucrurile pe care le cumpărăm sau să consumăm ce avem deja. Cred că mai este impactant acum și trendul asta de conservatorism, și a fost deja identificat pe TikTok cu personaje gen Nara Smith și altele, care se duc înapoi la a fi o femeie simplă, la a găti și a te îmbrăca elegant și frumos și feminin, dar acest trend nu îmi place absolut deloc, dar cu siguranță este influențat de situația politică. 

Crezi că se observă și în România diferențele de machiaj, cum e în America, între cei liberali și republicani?

 „În România nu prea se observă așa mult ca la doamnele din America. Mi se pare că este mult mai bine împărțită lumea în două în America, față de România unde oricum nici numele partidelor nu sunt relevante pentru ceea ce fac. În România nu văd lucrurile să fie așa împărțite sau de drastice dar oricum cumva în lume se vede a takeover conservatorism, cu lucrurile mai chibzuite, mai acoperite. 

Mi se pare că se vede și în diferite lansări de produse de make-up, se lansează mai multe rujulețe pentru că nu poți să-ți permiți să-ți cumperi palete foarte mari de make-up, și un ruj este a little treat pe care ți-l permiți, dar ăsta este deja un semn al recensiunii. The Lipstick Index este o teorie economică că atunci când consumatorii văd că recensiunea este foarte aproape, începe lumea să-ți cumpere lucruri ce pot fi considerate ca affortable luxury, adică nu îți mai cumperi o haine, îți cumperi un ruj, că este un pic scump și pare că te răsfeți puțin și îți permiți să-ți cumperi ceva nou, dar în niciun caz nu îți mai permiți să-ți cumperi haine noi, blugi noi, pantofi noi, așa că un ruj este un lucru care este în continuare puțin scump și a treat, dar nu atât de scump. Este o teorie economică care indică că nu ne plasăm/clasăm bine economic.”

Foto: instagram/@reallyrux

Pe final, ce sfaturi le dai cititorilor noștri?

„Aș încuraja oamenii să își găsească stilul, nu cumpărând din fast fashion, ci cumpărând de pe Vinted, de pe site-uri de resell, de la târguri. În magazine totul este făcut să arate frumos, toate sunt împărțite pe categorii, ai secțiunea mai goth, secțiunea mai fresh girl, dar așa când te duci și îți cumperi lucruri absolut random o să vezi că cauți ceva mult mai specific. Începi să-ți cumperi o rochie de bal și te gândești la lucruri destul de specifice, ce culori îți plac, ce lungime vrei, asimetrică sau cu corset, față de a intra în magazin și de a zice că sunt toate frumușele și a  te ghida mai mult după preț. Sper ca oamenii să facă mai mult lucrul ăsta și să play dress-up, să se distreze mai mult cu hainele pe care le au și pe care le poartă, să se gândească nu neapărat ca și cum nu sunt different characters sau un costum diferit, dar alter egos de ale lor până își găsesc exact stilul personal.   

Cred că singura modalitatate în care pot să fii aware de impactul pe care îl are fast fashion și întreaga industrie de modă asupra mediului, este să fii foarte intențional când îți cumperi ceva.”

Deci, dragi judecători, cine este jampiera? 

  1. Recesiunea
  2. Beyonce
  3. Fast fashion

Să se acorde punctele!