Foto: Freepik.com / Yaroslav Danylchenko

Probabil una dintre cărțile care te vor ţine ține captivat de la început până la sfârșit, ,,Bastarda Istanbulului”, m-a cucerit încă de când am cumpărat-o. Elif Shafak se confruntă cu trecutul violent al țării sale printr-o poveste dinamică plasată atât în Turcia, cât și în Statele Unite. În centrul acțiunii se află „bastarda” din titlu, Asya, o tânără de nouăsprezece ani care iubește muzica lui Johnny Cash și existenţialiştii francezi, și cele patru surori ale familiei Kazanci, care trăiesc toate împreună. La celălalt capăt, fratele lor rupt de familie trăiește în Arizona cu soția sa și fiica acesteia de origine armeană, Armanoush. Totul ia o întorsătură bizară când Armanoush decide să afle mai multe despre trecutul său și zboară în secret la Istanbul. Un mister este dezvăluit, legând cele două familii una de alta și de deportările și masacrele armene din 1915.

Cartea este remarcabilă pentru modul în care abordează subiecte sensibile și pentru că deschide o discuție amplă despre libertatea de exprimare și despre modul în care istoria și trecutul pot influența prezentul și viitorul. Stilul vibrant al lui Shafak aduce povestea la viață și captează atenția cititorului prin complexitatea sa. Autoarea reușește să ofere o perspectivă diversă și bogată, ilustrând tradițiile, culturile și mentalitățile diferite, atât din Turcia, cât și din Statele Unite.

Foto: Freepik.com / stockking

Am îndrăgit personajele, atât pot să-ți spun. Fiecare vine la pachet cu o poveste profundă aducând laolaltă nuanţe şi dimensiuni diferite. Acestea se leagă împreună într-un cadru descris cu o naturalețe aparte. Totodată, mi-a plăcut ritmul în care a fost scrisă cartea, nu e nici prea lent, nici prea rapid. Se axează exact pe detaliile de care ai nevoie ca să înţelegi naraţiunea, aducând o contribuție semnificativă la conștientizarea și înțelegerea unor subiecte delicate din istoria și societatea turcă.

Dacă îţi place ficţiunea care explorează identităţile culturale complexe, pline de un mister captivant, zguduitor și real, atunci sigur ,,Bastarda Istanbulului” e pentru tine. În caz contrar, mai mult ca sigur nu vei regreta dacă îi vei acorda o şansă.