Tik-tok m-a făcut să o cumpăr! Cartea virală de la sfârșitul anului 2023, a acaparat BookTok cu citate, impresii, și chiar i s-a atribuit ideea de „cea mai bună carte scrisă”. M-am regăsit și eu în a o aprecia, deși nu consider că a fost cea mai bună carte citită. Anumite elemente precum finalul nu au fost pe gustul meu, dar ideea de ansamblu nu o pot lăsa să treacă.


Deci cine e Evelyn Hugo? Inspirată din actrițe celebre, precum Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, Evelyn Hugo este un personaj fictiv, iubit și admirat la Hollywood. La vârsta de aproape 80 de ani, este gata să vorbească în fața lumii despre viața ei și secretele ei (câteva, într-adevăr, bine ascunse). Intriga romanului o construiește jurnalista care îi va scrie povestea: Monique Grant – de ce ea și de ce acum? Totul va prinde sens spre finalul cărții, vom afla de ce viețile celor două se intersectează.

Foto: Instagram/ @tjenkinsreid 

O carte plină de întâmplări, cu relatări începând cu anii `20, Evelyn își spune drumul spre succes. „Am făcut-o pentru că vreau să avansez cât de sus posibil în carieră. Am făcut-o pentru că vreau ca numele meu, cel pe care mi l-a dat tatăl meu, să apară scris cu litere mari și groase. Asta e șansa mea.” Titlul nu este o metaforă – prin viața actriței au trecut exact 7 soți, dar o singură iubire mare și adevărată, care constituie de altfel și secretul pe care încerca să-l ferească de ochii lumii. 


Emoționantă, cartea îți oferă șansa și să o iubești și să o critici pe Evelyn pentru ce a făcut. A avut un singur scop, de a fi o celebritate și de a obține roluri bune, dar au fost și consecințe și decizii pe care nu toți le-am fi luat – dacă veți citi cartea veți ști la ce mă refer și de ce spun că realitatea de a fi femeie (cu avantaje si dezavantaje) este prezentată dintr-o altă perspectivă.

Foto: Instagram / @elizabethtaylor 

Nu știu la ce m-am așteptat atunci când am cumpărat-o, dar sigur nu la o istorisire directă și realistă cum a fost acest roman. Mi-era greu să cred că Evelyn Hugo este ficțiune, că povestea nu o putem auzi chiar de la o persoană reală ca într-o biografie. Pentru originalitate și subiectul abordat, Taylor J. Reid merită premiile pe care le-a câștigat. Nu a fost cea mai bună carte citită de mine, dar a fost printre cele mai realiste și am fost încântată să o citesc. Captivantă, nu am putut să o las jos din mână prea mult. Ce învățăm de la Evelyn e că presa nu o să spună mereu adevărul – ce auzim și vedem noi poate fi manipulat, de o parte sau de alta. Nu este ceva nou pentru anul în care trăim, știm ce sunt fake news și știm cum se scrie, dar un reminder dintr-o altă perspectivă va ajuta mereu să înțelegem mai mult. Aflăm că a fi persoană publică nu e ușor și că o să se facă sacrificii pe care noi nu le cunoaștem – și pe care uneori nici nu am vrea să le cunoaștem. Vedem în povestea lui Evelyn Hugo o realitate din spatele rolului primit în acel film bun, din spatele premiului Oscar și din spatele căsniciei aparent fericite. Vedem ce a făcut-o să fie Evelyn Hugo în fața camerei și cine e Evelyn Hugo, de fapt, când acestea sunt închise.